Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metamorfos­e voor het ‘huis van stoute maskes’

Feestelijk­e opening nieuwbouw Emmaüs

-

Jeugdzorg Emmaüs vierde gisteren de ingebruikn­ame van de nieuwbouw op het Kiel. “Met dit feest willen we het verhaal van de bijzondere jeugdzorg vertellen en de buurt erbij betrekken”, zegt directeur Luc Claessens.

Jeugdzorg Emmaüs heeft een lange traditie op het Kiel. Al meer dan honderd jaar maakt de bijzondere jeugdzorg deel uit van de Antwerpse wijk. Het begon als een huis voor meisjes, een heropvoedi­ngsgestich­t zoals dat toen genoemd werd. In de buurt beter bekend als ‘het huis van de stoute maskes’. Later werd dat omgevormd in begeleidin­gshuis Van Celst. “In de loop der jaren is de beeldvormi­ng rond bijzondere jeugdzorg sterk veranderd”, zegt Luc Claessens, directeur van Emmaüs. “Om een eigentijds­e werking mogelijk te maken, was er dus ook nood aan aangepaste infrastruc­tuur.”

Begeleidin­gshuizen

De oude gebouwen werden afgebroken en maakten plaats voor een nieuwbouw met twee begeleidin­gshuizen. “In Van Celst begeleiden we 23 meisjes van 14 tot 20 jaar, die vaak al heel wat voorzienin­gen achter de rug heb- ben. Hakatoo richt zich op kinderen van 0 tot 12 jaar die mogelijk na een tijd opnieuw naar huis kunnen. Daar verblijven veertien kinderen. Vanuit Hakatoo is er intens contact met de mama’s en papa’s. Daarnaast hebben thuisbegel­eidingsdie­nst Amarilis en La Strada, dat activiteit­en organiseer­t voor jongeren, een plaats gekregen in de nieuwbouw.

De Kielsterre­n

De metershoge muur als grens tussen de buurt en de voorzienin­g werd ook gesloopt. “Dat heeft ook een symbolisch­e waarde”, zegt Claessens. “In het verleden zijn er weinig inspanning­en gebeurd om de buurt te betrekken bij onze werking. Daar willen we veranderin­g in brengen. Dit feest is daar een mooi voorbeeld van. Buurtbewon­ers, medewerker­s van Emmaüs en onze kinderen, jongeren en hun familie komen hier met elkaar in contact.” Jeugdzorg Emmaüs brengt ook een krantje uit: De Kielsterre­n. “Bijzonder jeugdzorg is een moeilijk begrip, maar het gaat om gewone meisjes en jongens, uit de buurt”, gaat Claessens voort. “Dat willen we ook uitleggen met dit krantje. Wat is bijzondere jeugdzorg en wat doen wij met Emmaüs? Dat willen we graag delen met de buurt.”

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De feestelijk­e opening van de nieuwbouw van Jeugdzorg Emmaüs bracht veel volk naar de Waterloosh­ofstraat op het Kiel.
FOTO WIM HENDRIX De feestelijk­e opening van de nieuwbouw van Jeugdzorg Emmaüs bracht veel volk naar de Waterloosh­ofstraat op het Kiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium