Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Etixx Quick. Step: drie ijzers in het vuur

-

Het is al van 2000 en de zege van Paolo Bettini geleden dat de mannen van Patrick Lefevere nog eens konden juichen in LuikBasten­akenLuik. Maar sinds de zege van Kwiatkowsk­i in de Amstel is Etixx Quick. Step helemaal bevrijd. Als de Pool ook zondag wint, is hij de eerste wereldkamp­ioen die en LBL en de Gold Race wint sinds Merckx 40 jaar geleden. Maar ook Stybar en Alaphilipp­e kunnen hun mannetje staan.

Michal Kwiatkowsk­i (24) bakte er woensdag in de Waalse Pijl weinig van, maar daar had hij gisteren in hotel Al Molino in BoorsemMaa­smechelen een verklaring voor. “Ik was in Hoei gewoon niet genoeg gefocust na mijn winst van zondag in de Amstel. Die zege maakte zoveel emoties los dat ik in de Waalse Pijl niet bij de les was. Ik moet daar echt nog mee leren omgaan. Want woensdag kreeg ik van de tegenstand echt een trap onder de kont. Ach, na mijn overwinnin­g op het WK had ik zelfs aan één week niet genoeg om de titel te plaatsen. De topfavorie­t voor zondag is Alejandro Valverde. Hij bewees in de Waalse Pijl dat hij supersnel recupereer­t. Ikzelf ga nog een allerlaats­te keer voluit in Luik, een koers die ik nog hoger inschat dan de Amstel. Daarna ga ik terug naar Polen. Mijn volgende koers is de Ronde van Zwitserlan­d.”

Zdenek Stybar (29) is de verrassing in de Etixx - Quick.Stepploeg voor zondag. De combinatie Parijs-Roubaix en Luik is dan ook niet alledaags. ‘Dat besef ik, maar ik speelde allang met dit idee. Had ik nu het gevoel gehad dat ik bij aankomst op de Vélodrôme in Roubaix total loss was, dan had ik het niet gedaan. De woensdag na de Helleklass­ieker trok ik met mijn zwangere vrouw Ine naar Mallorca, waar ik een huis heb. Ik kon er goed trainen. Ik weet wel niet wat ik mag verwachten, maar dit zijn hellingen zoals bij mij thuis in Tsjechië, waar ik als jeugdrenne­r trainde. Deze Luik-Bastenaken-Luik is voor mij een ontdekking­stocht. Sla me niet dood als ik na 150 km kramp tot achter mijn oren heb, maar ik hoop Michal te kunnen bijstaan in de finale.”

Julian Alaphilipp­e (22) beleeft een sprookje. In zijn allereerst­e Ardennenof­fensief werd hij zevende in de Amstel en zelfs tweede in de Waalse Pijl. “Ik maak me wel wat zorgen, want vandaag tijdens de verkenning van de laatste 70 kilometer van Luik-Bastenaken-Luik voelde ik me toch wat moe. Ik hoop dat ik mijn werk kan opknappen voor Michal en misschien zelfs Stybar.” Onze zuiderbure­n lopen ondertusse­n storm voor de pas 22-jarige exveldrijd­er, die in Frankrijk al wordt vergelijke­n met Laurent Jalabert. “Met nog maar een kwart van zijn palmares zou ik al kunnen leven. Vroeger keek ik zelf eigenlijk op naar Stybar. Ik pakte op het WK veldrijden 2010 in Tabor zilver bij de juniores, waarna ik me haastte om me te douchen, want ik wilde Zdenek zien winnen bij de profs. Nu rijdt hij aan mijn zijde voor dat ene doel: wereldkamp­ioen Michal na de Amstel ook Luik doen winnen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium