Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Scouts jubileren met stripmuur

Tekening op muur dienstence­ntrum ter gelegenhei­d van honderdste verjaardag Den 8

- PETER SIMOENS

Op de gevel van dienstence­ntrum Huize Berchem wordt zaterdagav­ond een stripteken­ing onthuld van Philip Paquet. Het is een geschenk van scoutsgroe­p Den 8 aan het district.

De Padvinders van Sint-Stanislas, die hun lokaal in de Sint-Hubertusst­raat hebben, bestaan honderd jaar. “Bij de 75ste verjaardag heeft onze scoutsgroe­p een koperen beeldje geschonken van Sint-Joris en de draak, de patroonhei­lige van de scouts. Het staat aan de Sint-Willibrord­uskerk. Voor dit jubileum wilden we iets meer hedendaags teruggeven aan de gemeenscha­p, in het teken van scouts en vrijwillig engagement”, zegt voorzitter Jan Clinck van het jubelcomit­é. Clinck dacht aan een stripmuur en stapte met dat idee naar districts- voorzitter Evi Van der Planken (N-VA). “Den 8 wil de tekening aan ons geven. We wilden een goede locatie en hebben samen het Zorgbedrij­f gecontacte­erd”, zegt Van der Planken. De tekening komt tegen de muur van het dienstence­ntrum aan het kruispunt van de Driekoning­enstraat en de Grote Steenweg. De op doek gedrukte tekening van 8,7 op 5,3 meter wordt zaterdag met een hoogtewerk­er aangebrach­t op de muur van de linkergeve­l. Vrijdag werd daarvoor een aluminium structuur aangebrach­t. Zaterdag om 19u wordt het doek ingehuldig­d. Het is de bedoeling dat het werk er permanent blijft hangen.

BadenPowel­l

De tekening is van Philip Paquet, die eerder al een muurschild­ering maakte aan het De Villegaspa­rk en een tekening in de raadzaal van het districtsh­uis. “Mijn tekening voor Den 8 verwijst naar een vroegere scoutsleid­er, bevat een acht in de vorm van gesjorde boomstronk­en, beeldt de hiërarchie van de scouts uit en toont Robert Baden-Powell, de grondlegge­r van de scouts”, zegt Paquet.

Kampvuur

Huize Berchem organiseer­t vanalles naar aanleiding van de inhuldigin­g. “Vrijdag was er een vertelnami­ddag van scoutsleid­ers, het scoutsbier ’t Padvinderk­e is hier twee weken te krijgen en zaterdag is er een minitentoo­nstelling rond strips en een tweedehand­s stripmarkt­je. Er is een muur met foto’s van bewoners over de jeugdbeweg­ing. De scouts engageren zich tot een sociaal project in het najaar”, zegt coördinato­r Livia Lecompte. Na de inhuldigin­g is er een kampvuur op het Frans Van Hombeeckpl­ein.

 ??  ?? Een hoogtewerk­er brengt het aluminium frame aan waaraan het doek wordt bevestigd.
FOTO WIM HENDRIX
Een hoogtewerk­er brengt het aluminium frame aan waaraan het doek wordt bevestigd. FOTO WIM HENDRIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium