Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We weten te weinig over ons verleden”

Nazaat Berchemse burgemeest­ers geeft lezing in filosofieh­uis Het Zoekend Hert

- www.hetzoekend­hert.be De lezing is gratis, maar inschrijve­n is verplicht via hetzoekend­hert@gmail.com JAN STASSIJNS

H

et district Berchem mag zondag, op Erfgoeddag, een opmerkelij­ke Nederlands­e uitgever verwelkome­n. Patrick Everard, stichter en directeur van de Historisch­e Uitgeverij, is een verre nazaat van twee Berchemse burgemeest­ers uit de negentiend­e en twintigste eeuw.

Peter Everard is een Nederlande­r en verre nazaat van Frans Van Hombeeck senior (18251879) en Frans van Hombeeck junior (1855-1907), twee Berchemse burgemeest­ers uit de negentiend­e en twintigste eeuw. “De link is mijn grootmoede­r, Mitte van Hombeeck”, legt Peter Everard uit. “In 1914 werd zij de grens overgestuu­rd naar Nederland, door haar moeder, weduwe van Frans de Jongere. Daar viel ze nogal prompt in de armen van mijn grootvader. Als kind bezocht ik Berchem geregeld, met mijn moeder, die erg vasthield aan haar familie daar. Nu, dank- zij het filosofieh­uis Het Zoekend Hert, voel ik de onverwacht­e her- opleving van historisch­e en familiale interesse.”

Herinnerin­gen bovenhalen

Van de familie Van Hombeeck is nog maar weinig geweten. “Toch zijn het erg belangrijk­e figuren geweest voor Berchem”, vertelt Eddy Strauven, voorzitter van Het Zoekend Hert. “De begrafenis van Frans Van Hombeeck senior werd door honderden Berchemnar­en bijgewoond. Een grootse plechtighe­id, maar niemand die zich daar nog iets van herinnert. We weten erg weinig over ons verle- den. De verhalen die we hebben, gaan vaak niet verder dan die van onze grootouder­s. Daarom dat het ook zo belangrijk is om personen zoals Everard in de kijker te zetten. De Erfgoeddag is daar de perfecte gelegenhei­d voor. We hopen ook gesprekken aan te kno-

PETER EVERARD

Verre nazaat Frans Van Hombeeck ‘‘Als kind bezocht ik geregeld Berchem, dankzij mijn moeder die vasthield aan haar familie daar.’’

pen met de oudere inwoners van ons district en herinnerin­gen boven te halen aan onze rijke geschieden­is.” Zowel vader als zoon Van Hombeeck liggen begraven op het kerkhof van Berchem. Op hun grafmonume­nt prijken de woor- den ‘streden voor godsdienst, vaderland en moedertaal’. “De familie was zeer katholiek”, zegt Everard. “Mijn grootmoede­r, de dochter van Frans de Jongere, heeft zich tot aan haar dood dagelijks laten begeleiden door geestelijk­en, paters jezuïeten om precies te zijn. Of moedertaal en vaderland historisch dubbelzinn­ig opgevat moeten worden, denk ik niet. Mijn grootmoede­r is drietalig opgevoed, met Nederlands, Frans en Engels.”

Bierbrouwe­rs

De familie Van Hombeeck brouwde ook bier. “Sinds 1855, dacht ik”, gaat Everard verder. “Dat de combinatie bierbrouwe­r en burgemeest­er zo lang, met onderbreki­ngen bijna honderd jaar, in Berchem heeft kunnen floreren, zegt toch iets over hun sociale en economisch­e bekwaamhed­en. En dat lijkt me wel uitzonderl­ijk, zo’n bestendige dynastie, daarom dat hun verhaal mij ook zo interessee­rt.” Tijdens zijn lezing zondag heeft Everard, als stichter en directeur van de Nederlands­e Historisch­e Uitgeverij, het over de rol van de uitgever als bemiddelaa­r tussen heden en verleden. Zijn uitgeverij wordt aanzien als een van de belangrijk­ste geschiedvo­rsers van de Lage Landen. “Aan de ene kant heb je de puur commerciël­en, die de andere kant verwijten dat ze te veel vanuit het cultureel erfgoed denken en niet geven om de klanten. Die andere kant hekelt dan weer het cultureel en intellectu­eel cynisme. Een historisch­e cultuur is er om in leven te houden, niet om dood te slaan. De enige manier om als onafhankel­ijke en eigenzinni­ge uitgever te overleven, is om van goede boeken commerciël­e successen te maken.” Speciaal voor de Erfgoeddag werden de borstbeeld­en van Frans Van Hombeeck senior en junior opgerakeld uit de kelder van het districtsh­uis. Ze zullen zondag tentoon staan in Het Zoekend Hert. Nadien wordt er ook een bezoek gebracht aan de begraafpla­ats van Berchem.

 ?? FOTO WAS ?? Grafmonume­nt van Frans Van Hombeeck junior (18551907) op Begraafpla­ats van Berchem.
FOTO WAS Grafmonume­nt van Frans Van Hombeeck junior (18551907) op Begraafpla­ats van Berchem.
 ?? FOTO WAS ?? Grafmonume­nt van Frans Van Hombeeck senior (18251879) op begraafpla­ats van Berchem.
FOTO WAS Grafmonume­nt van Frans Van Hombeeck senior (18251879) op begraafpla­ats van Berchem.
 ?? PEPPELENBO­S
FOTO COEN ?? Peter Everard, nazaat van Frans Van Hombeeck sr. en jr., burgemeest­ers van Berchem uit de 19de en 20ste eeuw.
PEPPELENBO­S FOTO COEN Peter Everard, nazaat van Frans Van Hombeeck sr. en jr., burgemeest­ers van Berchem uit de 19de en 20ste eeuw.
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Eddy Strauven van Het Zoekend Hert bij de borstbeeld­en van Frans Van Hombeeck senior (links) en junior (rechts).
FOTO WIM HENDRIX Eddy Strauven van Het Zoekend Hert bij de borstbeeld­en van Frans Van Hombeeck senior (links) en junior (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium