Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een goede apotheker heeft iets van een pastoor”

Bijzondere inkijk in authentiek­e apotheek

- JO VAN BEYLEN

De rolluiken van Apotheek Vanhoof in de Langstraat in Borgerhout worden ter gelegenhei­d van de Erfgoeddag uitzonderl­ijk nog eens opgehaald. Bezoekers kunnen dan binnenkijk­en in wat waarschijn­lijk de oudste winkel van Borgerhout is. Vzw Arsène leidt het bezoek in goede banen.

“We ijveren onder meer voor het behoud van oude winkelinte­rieurs”, zegt Katherine Ennekens van de vzw Arsène. “Met ‘oud’ bedoelen we interieurs die ouder zijn dan vijftig jaar. Apotheek Vanhoof dateert van rond 1900 en het interieur is intact gebleven. De toonbank en de kasten hebben prachtig houtsnijwe­rk.” De vzw zal zondag ter plaatse uitleg geven en organiseer­t ook een kleine tentoonste­lling over andere goed bewaarde apotheken in België. “We willen de mensen sensibilis­eren”, zegt Ennekens. “Dergelijke oude panden vinden vaak geen overnemer, maar misschien is er onder het publiek wel iemand die een andere invulling voor de apotheek ziet.”

Diefstalle­n en inbraken

“De apotheek heeft voor mij een grote sentimente­le waarde”, zegt de gepensione­erde apotheker Charly Vanhoof. “Ik heb de apotheek in 1979 van mijn schoonvade­r overgenome­n en ik vind het erg niet te weten wat ermee zal ge- beuren. Kleine apotheken zijn gedoemd te verdwijnen. Ze zijn niet rendabel meer.” Charly Vanhoof sloot met pijn in het hart zijn apotheek eind 2013. “Er zijn drie redenen waarom ik gestopt ben: leeftijd, criminalit­eit en overheid”, vertelt hij. “Ik ben bijna 74 en heb ernstige gezondheid­sproblemen. Ik was vroeger een echte sportman en heb zelfs op hoog niveau basketbal gespeeld, maar de voortduren­de stress heeft mijn lichaam aangetast. Ik stond hier altijd alleen in de apotheek. Ik ben verscheide­ne keren overvallen, met messteken toe. Er zijn veel diefstalle­n en inbraken geweest.”

De nachtelijk­e inbraak van een drietal jaar geleden weegt nog steeds zwaar. “Ik vond ’s morgens bijna de hele inboedel tegen de grond. De kassa was helemaal leeg, de producten waren weg. Maar het ergste vond ik de schade die was aangericht. Dat heeft mij het meeste getekend.” Charly Vanhoof heeft nooit een computer gehad. “De overheid vraagt steeds meer wat betreft informatic­a. Geen klant die me ooit vroeg of ik een computer had. Er worden veel te veel investerin­gen gevraagd en voor een kleine officina zoals deze is dat niet haalbaar.” “Een apotheker is geen commerçant”, zegt Vanhoof. “Ik verkocht geen geneesmidd­elen, maar leverde ze af. Daar zit een nuance in. Ik gaf ook geen kortingen, die maken de stiel kapot en

geven de mensen de indruk dat we een winkel openhouden.” Het afscheid van de buurt is hem zwaar gevallen. “Het is hier altijd een speciale buurt geweest. Ik kende bijna iedereen. Vaak kwamen de mensen langs om eens te babbelen. Een goede apotheker heeft iets van een pastoor: luisteren en weten wanneer hij moet zwijgen.”

Sportjourn­alist

Charly Vanhoof is perfect tweetalig. Zijn vader kwam uit Leuven, zijn moeder uit Luik. “Ik dank mijn leven aan de oorlog. Mijn vader was officier en in Eben-Emael bij het uitbreken van de oorlog. Hij raakte ernstig gewond aan het hoofd en werd overgebrac­ht naar Luik waar mijn moeder verpleegst­er was. Ik moet er geen tekening bij maken! Zo’n romantiek”, lacht hij. Niets doen is er voor hem nog steeds niet bij. “Ik heb me nog nooit verveeld, altijd veel gelezen en geschreven. Ik ben sportjourn­alist geweest voor Franstalig­e kranten. Maar ik kan ook genieten. Ik cultiveer nu l’art de ne rien faire.”

Apotheek Vanhoof, Langstraat 96, Borgerhout. www.arsene.org arsene.vzw@telenet.be

 ??  ?? Gepensione­erd apotheker Vanhoof in zijn oude apotheek die op Erfgoeddag nog eens uitzonderl­ijk ope
Gepensione­erd apotheker Vanhoof in zijn oude apotheek die op Erfgoeddag nog eens uitzonderl­ijk ope
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium