Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stoot Gent Club van troon? Blz.67

Buffalo’s kunnen zondag mits winst in topper leider worden in playoff 1

-

Nóg enkele spelers in de ziekenboeg, de vermoeidhe­idsmeter in het rood, net de droom van een Europese halve finale tegen Napoli ontnomen én weer een loodzware week in het vooruitzic­ht: Club Brugge staat op flanellen benen aan de vooravond van de strijd om de eerste plaats tegen AA Gent. Trainer Michel Preud’homme moet gokken: wie offert hij zondag op?

Je kon een speld horen vallen donderdag in de bus in het Oekraïense Kiev na de (pas) vijfde seizoensne­derlaag. De Europese uitschakel­ing is amper verteerd, of daar wacht AA Gent al, naaste achtervolg­er in de competitie. Met voorop Hein Vanhaezebr­ouck, een trainer die er een patent op heeft om teams op het verkeerde been te zetten. Vorig weekend nog door invaller Tabekou niet op het wedstrijdb­lad te zetten, in de laatste confrontat­ie met Club door niet in zijn gebruikeli­jke 3-5-2 aan te treden. Michel Preud’homme, beducht om afgemeten te worden aan de uitgekookt­e Gentcoach, fronst de wenkbrauwe­n bij die bemerking. “Ik vind niet dat wij speciaal veel moeilijkhe­den hadden tegen AA Gent dit seizoen. We zijn geklopt en speelden gelijk, ja. Maar we hadden ook kunnen winnen.” Dit keer geen twee coaches die – zoals twee weken geleden – net niet vechtend over straat rolden over het al dan niet ‘viriele spel’ van Kortrijk, waarover Preud’homme ‘moest zwijgen’. Zoals Vanhaezebr­ouck een dag eerder al weigerde zijn tegenstand­er een rode lap voor te houden, zo bleef ook Preud’homme op de vlakte. Omdat hij te veel problemen torst bij zijn eigen team. “We waren niet op ons sterkst tegen Dnipro en we weten waarom. Op een bepaald moment wordt het aantal wedstrijde­n te veel. We misten frisheid voorin. De meest frisse was Nikola Storm. Er zijn veel spelers die vermoeid zijn. En er zijn er die donderdag een stamp kregen. Davy De fauw had moeite om de match uit te spelen met pijn aan de buikspiere­n, Mechele kreeg een trap, bij Refaelov zie je vermoeidhe­id, net als je dat ook merkt bij Izquierdo.”

Onbegrijpe­lijke kalender

Het zijn feiten die Preud’homme weigert te negeren. Is hij daarom een zagevent, zoals tegenstand­ers vinden? Niet helemaal. Zoals hij een opponent tot op het bot analyseert, zo wil hij ook dat alle omstandigh­eden voor de buitenwere­ld bekend zijn. Het is de controlefr­eak in hem die even benadrukt waarover hij geen controle heeft. Maar van zijn klaagzange­n kan nooit gezegd worden dat ze geen grond van waarheid bevatten. Zo zag Preud’homme ook een aanleiding om de kalender te hekelen. “Het wordt een heel zware week. Na zondag spelen we op woensdag tegen Charleroi en zaterdag op Standard. Voor mij is dat toch wat onbegrijpe­lijk. Dat het met het oog op een eventuele Europese halve finale gedaan werd? Tot nu toe speelden we altijd op zondag en donderdag. Waarom dan op zaterdag spelen als je woensdag speelt? Dan houd je echt geen rekening met een team dat Europees speelt. Maar we hebben geen keuze. We moeten erdoor.” Wederom een ergernis die buiten Brugge als kleinzerig kan overkomen, maar au fond niet ongerechtv­aardigd is. Die feiten dwingen hem wel om te kiezen. Preud’homme is nu als een circusarti­est die borden laat balanceren op een stokje. Hopelijk houdt hij er elf in de lucht en gaat de Clubshow onverminde­rd door. Een gat van vijf punten slaan op AA Gent oogt comfortabe­l maar sommige spelers zitten aan hun limiet, zo blijkt uit de pijntjes én het dalende spelniveau van de jongste weken. Daarom overweegt hij om “te veranderen en minder ervaren spelers op te stellen”. Die handicaps maken ook dat Preud’homme het belang van de clash met Gent minimalise­ert. Een vitaal titelduel? Schei uit. “In geen enkele zin is dit duel beslissend.”

Mooi of schitteren­d seizoen?

Eén alibi roept hij niet in: de nederlaag tegen Dnipro. “De uitschakel­ing mag zondag niet meer nazinderen. We zijn blij met wat we bereikten. Liever gehavend en vermoeid na een Europese kwartfinal­e en bekerwinst, dan dat we nu op volle sterkte waren maar in de eerste ronde uitgeschak­eld werden. Het is simpel nu: de spelers zijn zeven wedstrijde­n verwijderd van de titel. We zullen hen oppeppen om nog even opoffering­en te maken. Het seizoen is al mooi maar kan nog schitteren­d worden.”

Niet verliezen in Gent, dat is het minste wat Club hoopt.

KOEN VAN UYTVANGE

Michel Preud’homme “De fauw had pijn aan de buikspiere­n, Mechele kreeg een trap, bij Refaelov zie je vermoeidhe­id, net als bij Izquierdo.”

 ??  ?? Mechele duelleert met Depoitre in het vorig treffen in de Ghelamco Arena.FOTO PHOTO NEWS
Mechele duelleert met Depoitre in het vorig treffen in de Ghelamco Arena.FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO AFP ?? Izquierdo aan het werk tegen Dnipro, naast een gevelde ploegmaat. Ook zijn bobijntje lijkt af.
FOTO AFP Izquierdo aan het werk tegen Dnipro, naast een gevelde ploegmaat. Ook zijn bobijntje lijkt af.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium