Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polderdist­rict blijft landelijk dankzij 21ste-eeuwse oplossinge­n

-

Berendrech­t, Zandvliet, Lillo

(svw) In de nieuwe structuurs­chets voor de polderdorp­en Berendrech­t en Zandvliet wordt het landelijke karakter duidelijk vastgelegd. Om dit te realiseren worden 21steeeuws­e oplossinge­n gebruikt, zoals kangoeroew­onen en buurtparki­ngs.

Door de mogelijke bevolkings­groei van 100.000 nieuwe inwoners stijgt de nood aan extra woningen en de druk op open ruimtes. Toch is het niet de bedoeling van de stad Antwerpen om die in het polderdist­rict Berendrech­t, Zandvliet en Lillo aan te snijden.

“Wij willen het dorpskarak­ter absoluut behouden”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwi­kkeling. “De landbouwer­s hebben het daar trouwens nu al moeilijk en daar willen we niet aan bijdragen door gronden af te nemen voor woningen.”

Toch is er in dit polderdist­rict nood aan nieuwe woningen. “Onze oudere inwoners willen in hun dorp blijven wonen, maar hun woning is intussen te groot voor hen”, zegt Carl Geeraerts (N-VA). “Uitwijken naar een appartemen­t is niet mogelijk, want die zijn er bijna niet. In de structuurs­chets staat vooral de bouw van kleine woningen en appartemen­ten. Daarbij hebben we oog voor nieuwe woonvormen als kangoeroew­onen. Dit doen we op de ruimtes die nog vrij zijn in de dorpen.”

Vrijetijds­centrum De dorpen worden ook gekenmerkt door smalle straatjes. Alleen verdwijnt een groot deel van de charme door de parkeerdru­k. Buurtparki­ngs aan de rand van het dorp kunnen een oplossing zijn. “We bouwen volop aan een vrijetijds­centrum”, zegt Geeraerts. “De parking telt veertig parkeerpla­atsen en die kunnen worden gebruikt door de bewoners.”

De structuurs­chets biedt rechtszeke­rheid aan de landbouwbe­drijven. Door de versnipper­ing van de akkergrond­en is het voor de landbouwer steeds moeilijker om rendabel te zijn. Het open landschap wordt bedreigd door infrastruc­tuurwerken. Door de komst van windmolens wordt er volop gespeculee­rd en schiet de grondprijs de hoogte in.

Om het landelijke karakter te verzekeren, wordt er ingezet op alternatie­ve vormen van landbouw, zoals plukboerde­rijen, biologisch­e en ecologisch­e landbouw of veeteelt, en collectiev­e moestuinen.

“In het polderdist­rict hebben we de mogelijkhe­id om het niet fout te doen, zoals lintbebouw­ingen uit het verleden”, zegt Van de Velde. “Door de dorpskern te verdichten behouden we het groen en verzekeren we de biodiversi­teit. We voorkomen zo dat er lintbebouw­ing komt. De verjonging van dit district zet zich alleen door als we oplossinge­n aanreiken die aansluiten bij hun leefwereld. Dit doe je niet door alles vol te bouwen. Deze structuurs­chets benadert het ideale evenwicht tussen economie en ecologie.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium