Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb rustig mijn tijd genomen”

Bavo Claes (65) komt na tien jaar boven water met nieuwe roman

- JO DE RUYCK

Bijna tien jaar nadat hij voor het laatst

Het Journaal had gepresente­erd op de VRT, treedt Bavo Claes (65) weer in de openbaarhe­id met een tweede roman, Vijftig. Al die tijd leek het populaire nieuwsanke­r van de aardbol verdwenen. “Ik heb in die jaren rustig mijn tijd genomen. Om ziek te zijn, te genezen en te reizen.”

Dertig jaar lang was Bavo Claes een van de boegbeelde­n van de openbare omroep. Jarenlang was hij de man die het nieuws in de Vlaamse huiskamers bracht. Tot in 2005. Claes nam wegens gezondheid­sproblemen afscheid van het scherm en verdween in de anonimitei­t. “Ik had problemen met mijn hart. Mijn linkerhart­kamer was vergroot, en om dat te verhelpen kreeg ik een pacemaker ingeplant. De ingreep is prima geslaagd, want mijn hart is nu opnieuw normaal. Ik prijs me gelukkig, want het schijnt vrij uitzonderl­ijk te zijn dat zoiets weer goed komt.”

Sinds zijn ziekte en herstel leidt Claes een kalm leven. “Ik lees veel, ik heb samen met mijn vrouw enkele grote reizen ge- maakt, naar Zuid-Afrika, India, Indonesië, Centraal en Noord-Amerika, en werkte af en toe aan mijn boek.”

Achttien jaar na eerste boek

En dat boek is nu dus klaar. Eind mei ligt Vijftig in de boekhandel, een turf van 460 pagina’s. “Ik heb er dan ook lang en geduldig aan geschreven”, zegt Claes. Achttien jaar om precies te zijn, want zijn eerste roman, Kraai, verscheen al in 1997. Het boek over een tv-journalist die met de dood van zijn vader wordt geconfront­eerd, werd destijds goed ontvangen en verkocht ook uitstekend. Er gingen zo’n 22.500 exemplaren van over de toonbank. Waarover zijn nieuwe boek zal gaan, wil Claes nog niet verklappen. Al licht de uitgeverij al een tipje van de sluier in de aankondigi­ng. “Vijftig schetst het dage- lijks leven van een handjevol mensen die vijftig worden. Dat mag dan een rond getal zijn, voor hen lijken de dingen meer en meer vierkant te draaien - of ze nu op een krantenred­actie werken, in een boekenwink­el of in een tv-studio. “Mijn nieuwe roman wordt een ‘tranche de vie’ van verschille­nde mensen die in het jaar 2000 vijftig zijn”, zegt Claes. “Niet toevallig 2000, dat is een scharnierj­aar. Vijftig vind ik op zich niet zo’n bijzondere leeftijd, ik hecht niet zo veel belang aan leeftijden.”

Pensioen

Zelf ging Claes op zijn 56ste weg bij de VRT. Toen deed hij niet meer het vroege journaal, maar het laatavondj­ournaal. “Dat was minder interessan­t. Bovendien kon ik toen in een regeling stappen waarbij ik tot mijn zestigste wat extra centen kreeg. Op zestig ben ik dan met pensioen gegaan.” Zijn job als VRT-journalist heeft hij sindsdien nog geen dag gemist, zegt Claes. “Ik heb mijn werk altijd graag gedaan, maar geloof me vrij: ik heb mijn vertrek helemaal niet erg gevonden.”

BAVO CLAES “Ik heb mijn werk altijd graag gedaan, maar geloof me vrij: ik vond mijn vertrek helemaal niet erg.”

 ?? FOTO UITGEVERIJ VRIJDAG ?? Eind mei verschijnt Vijftig van Bavo Claes. “Ik heb er lang en geduldig aan geschreven.”
FOTO UITGEVERIJ VRIJDAG Eind mei verschijnt Vijftig van Bavo Claes. “Ik heb er lang en geduldig aan geschreven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium