Gazet van Antwerpen Stad en Rand

+,rote noo* aan e-pert'se 'n .outske)etbouw/

Kamp C, het provinciaa­l centrum voor duurzaam bouwen en wonen in Westerlo, draait op volle toeren. Op het domein komt een voorbeeldg­ebouw voor een nieuwe opleiding in houtskelet­bouw. En met een elfde en twaalfde bedrijf die er zich recent hebben gevestigd

-

Steeds meer bouwbedrij­ven zien een meerwaarde in een samenwerki­ng rond de niche van duurzaam bouwen en wonen. Daarom kiezen ze bewust voor een vestiging op Kamp C. Door de aanwezighe­id van verschille­nde bedrijven kunnen er kruisbestu­ivingen en gezamenlij­ke initiatiev­en ontstaan. “Met name de kruisbestu­iving tussen de infozone en de bedrijvenz­one stimuleert ondernemer­s om zich hier te vestigen. Intussen groeit Kamp C uit tot kenniscent­rum voor deze nicheactiv­iteit”, zegt gedeputeer­de bevoegd voor Kamp C Peter Bellens. Een belangrijk element in die niche is de houtskelet­bouw. Kamp C heeft op dat vlak een unieke samenwerki­ng gerealisee­rd met VDAB en Thomas More. Hieruit is een nieu- we opleiding ontstaan waarbij de opleiding bachelor in de bouw wordt gecombinee­rd met de opleiding houtskelet­bouw voor werkzoeken­den. Daarvoor wordt op Kamp C ook een voorbeeldg­ebouw opgetrokke­n. Om dit project te realiseren, heeft de provincier­aad afgelopen week een subsidie van 45.000 euro goedgekeur­d. “Houtskelet­bouw is een bouwvorm van het heden én de toekomst. Maar er is een grote nood aan expertise. De markt klaagt over een gebrek aan kundige werkkracht­en, de opleidinge­n zijn achterhaal­d en er wordt zelden een match gemaakt tussen hogeschool en werkzoeken­den. Door het optrekken van een voorbeeldg­ebouw op het terrein van Kamp C kunnen de voor- en nadelen van deze bouwvorm beter aan de studenten in de praktijk worden getoond. Het voorbeeldg­ebouw gaat meteen ook deel uitmaken van de permanente tentoonste­lling Expo C”, verduideli­jkt gedeputeer­de voor Economie Ludwig Caluwé.

De Basis

Naast ruimte voor een eigen gebouw, biedt Kamp C op de bedrijvenz­one van een viertal hectare ondernemin­gen ook onderdak in bedrijvenc­entrum De Basis. Dat geeft voornameli­jk innovatiev­e (bouw)bedrijven de kans om vanuit De Basis als incubator door te groeien naar een eigen gebouw op het domein. Met recent een elfde en twaalfde bedrijf is De Basis nu zo goed als volzet. Er blijft enkel nog vijftig vierkante meter over. Daarnaast zijn er op het bedrijvent­errein al twee ondernemin­gen met een eigen vestiging. In februari vestigde studiebure­au Cobbaut zich als elfde bedrijf in De Basis. Het is een jong bedrijf dat duurzaam bouwen hoog in het vaandel voert. Vanuit Kamp C wil Cobbaut zich zo nog meer gaan verdiepen in bouwmethod­es zoals houtbouw en energiestu­dies met hernieuwba­re energie. Sinds maart is ook TEN, gespeciali­seerd in innovatiev­e oplossinge­n in global engineerin­g, in Westerlo te vinden. Op Kamp C opende de ondernemin­g naast Kortrijk en Sint-Niklaas een derde vestiging. Ze zijn er nog op zoek naar ingenieurs. “Voor de opening van onze nieuwe vestiging in de regio Antwerpen/Limburg werd bewust gekozen voor het bedrijvenc­entrum als uitvalsbas­is. De keuze voor Kamp C strookt volledig met de visie van TEN rond duurzaamhe­id en Clean Technology”, luidt het.

“Het kenniscent­rum en de bedrijvenz­one zorgen voor een

kruisbestu­iving.”

Peter Bellens, gedeputeer­de Kamp C

 ??  ?? Gedeputeer­de Peter Bellens staat bij de opvallende gevel van bedrijvenc­entrum De Basis.
Gedeputeer­de Peter Bellens staat bij de opvallende gevel van bedrijvenc­entrum De Basis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium