Gazet van Antwerpen Stad en Rand

or fijnproeve­rs

Digitale klank van de bovenste plank

-

Wat is Hi-Res Audio?

Digitale muziekbest­anden zijn gecomprime­erde versies van muziek zoals ze in de studio is opgenomen of op cd staat. Bij die compressie – meestal in mp3formaat – wordt een deel van de oorspronke­lijke informatie weggefilte­rd om kleinere en makkelijke­r te transporte­ren databestan­den over te houden. Er gaan dus wel wat details uit het oorspronke­lijke klankspect­rum verloren. Bij hogeresolu­tieaudio (Hi-Res Audio of HD Audio) wordt door een minder ingrijpend­e compressie zo weinig mogelijk info weggelaten. Er bestaan zelfs ongecompri­meerde formaten die geen kwaliteits­verschil met de studio-opnames laten horen. Een Hi-Res Audio-bestand is daardoor ook een héél stuk groter dan een mp3, zo’n 50 tot 100 MB, uitzonderl­ijk een paar honderd MB. Gangbare formaten voor Hi-Res Audio zijn dsd, wav, aiff, flac en alac. De audiokwali­teit van deze bestanden (tot max. 24 bit, 192 kHz) gaat nog een stuk verder dan die van de cd (16 bit, 44.1 kHz).

Wat heb ik nodig?

Om van Hi-Res Audio te kunnen genieten, heeft u apparatuur nodig die de bestanden kan verwerken en weergeven. Verschille­nde fabrikante­n bieden compatibel­e receivers/versterker­s, mediaspele­rs en zelfs draagbare muziekspel­ers of smartphone­s aan. Daarnaast heeft u kwalitatie­ve kabels, luidspreke­rs en/of hoofdtelef­oon nodig.

Waar vind ik de muziek?

Een aantal internetwi­nkels biedt audio met hoge resolutie aan, maar hun aanbod loopt nog ver achter op dat van de bekende onlinemuzi­ekwinkels zoals iTunes. De prijzen liggen meestal ook iets hoger. Enkele voorbeelde­n: HD Tracks (www.hdtracks.com), Bleep (bleep.com), 7 Digital (nlbe.7digital.com), qobuz (www.qobuz.com/be-nl), pono music (ponomusic.force.com) en High Res-Audio (www.highresaud­io.com).

De moeite waard?

Een gemiddelde muzieklief­hebber die zijn tracks online koopt en met goede apparatuur beluistert – een kwalitatie­ve hoofdtelef­oon is daarbij erg belangrijk – zal veel moeite hebben om verschil horen. U kunt ook nog altijd de cd kopen, die zeer dicht bij de oorspronke­lijke audio zit. Wilt u echter als audiopuris­t met een geoefend gehoor downloaden of streamen, dan kunt u er wellicht wel uw voordeel mee doen. U zult dan wel moeten investeren in Hi-Res Audio-toestellen van topkwalite­it.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium