Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we in eerste klasse blijven, gaat mijn baard eraf”

Boban Bajkovic kan straks met Lierse eerste stap zetten richting redding

- GERT GYSEN

Boban Bajkovic is al populair in Lier, maar kan zich straks helemaal onsterfeli­jk maken. Als hij er met zijn reddingen voor zorgt dat de Pallieters in eerste klasse blijven, benoemen de fans hem wellicht tot erelid van de club. En dat hij zelfs zijn baard wil afscheren bij een redding, maakt hem alleen maar populairde­r. “Alleen al voor die fantastisc­he fans wil ik Lierse in eerste klasse houden.”

Zijn Engels wordt steeds beter. Toen hij pas bij Lierse kwam, was ‘ yes’ of ‘ no’ het enige wat eruit kwam, maar deze week had hij al geen vertaling van onze vragen meer nodig en probeerde hij al af en toe te antwoorden in het Engels. Al is zijn kennis nog beperkt. Daarom haalden we er de Sloveen Etien Velikonja - die ook Servisch spreekt - bij als tolk. Toen halverwege het interview ook aanvoerder en Macedoniër Daniel Mojsov zich bij het gezelschap voegde, discussiee­rde het drietal na elke vraag over wat Boban Bajkovic zou antwoorden. Van één uitspraak zijn we in ieder geval al zeker dat ze uit zijn mond komt, want die deed hij in het Engels: “Als Lierse zich straks redt, gaat mijn baard eraf.” Voilà, de titel voor dit stuk hebben we al. Zondag kan Lierse al een eerste belangrijk­e stap zetten richting die redding. Bij winst is Cercle al na vier wedstrijde­n in playoff 3 uitgeteld. De vorige confrontat­ies leerden ons alvast dat een goede Boban Bajkovic nodig is om Cercle te kloppen. Met zijn reflexen heeft hij de Pallieters al mooie diensten bewezen. Als hij zondag de nul houdt, is de kans groot dat Lierse play-off 3 wint, want in de laatste dertien confrontat­ies met Cercle scoorden de Pallieters altijd. “Dat ik de held kan worden? Ik hoop vooral dat ik weinig werk zal hebben. Trouwens, soms kan je als keeper wel honderd reddingen doen, maar blijft de ploeg toch met nul punten achter. Het zal dus lang niet alleen van mijn prestatie afhangen.” Maar als Lierse zondag al wint, heeft het een paar dagen langer tijd om zich voor te bereiden op de eindronde met de tweedeklas­sers. “Het zou mooi zijn als we het zondag al kunnen afmaken. Ik hoop dat we lessen hebben getrokken uit de eerste thuismatch die we verloren. Het moet beter dan toen. Maar eigenlijk is de overwinnin­g het enige wat telt zondag. Want als het op de vijfde en laatste wedstrijd aankomt, wordt het gevaarlijk. We moeten zondag gewoon spelen om een resultaat te halen. Drie punten, dat is alles wat telt. De Barcelonas­tijl mag gerust achterwege blijven.” Maar net daar wringt misschien het schoentje. Lierse heeft geen meedogenlo­ze kern die puur op het resultaat kan spelen. De jonge academicie­ns willen altijd voetballen. Kan dat een probleem zijn? “Ik weet wel dat we onze manier van spelen niet kunnen veranderen. En we zullen het ook zondag op een voetballen­de manier aanpakken. Maar ik bedoel gewoon dat er niets mis mee is om af en toe eens een bal in de tribune te rammen. Daar moeten de spelers zich zondag van bewust zijn.”

Cultheld

Bajkovic is in geen tijd uitgegroei­d tot de pu- blieksliev­eling bij uitstek op het Lisp. Zijn spectacula­ire reddingen en excentriek voorkomen hebben daar veel mee te maken. “Maar als we met Lierse erin slagen om in eerste klasse te blijven, gaat mijn baard eraf. Beloofd! Weet je, ik vind het fantastisc­h dat de fans van me houden. Alleen al voor hen wil ik Lierse in eerste klasse houden. Als we ons nu kunnen redden, ben ik ervan overtuigd dat Lierse volgend seizoen niet in problemen komt.” Bajkovic heeft zelf nog een contract voor volgend seizoen, maar weet nog niet wat de toekomst brengt. “Ik ben nog niet bezig met de toekomst. Ik wil eerst de redding bewerkstel­ligen en pas dan aan tafel gaan met de club. Dan zien we wel. Maar ik ben hier graag en zou ook wel willen blijven. Maar in voetbal weet je nooit hoe het loopt.”

Boban Bajkovic ‘‘Zondag tellen alleen de drie punten. De Barcelonas­tijl mag gerust achterwege blijven.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Boban Bajkovic.
FOTO PHOTO NEWS Boban Bajkovic.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium