Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kwiatkowsk­i kan (bijna) alles”

Voor José De Cauwer kent de wielerspor­t geen geheimen. Elke zaterdag van het voorjaar onthult de exbondscoa­ch ze hier.

- JOSE

“Benieuwd of Kwiatkowsk­i het zondag nog eens kan. De enige grote favoriet is hij niet. Valverde staat minstens op gelijke hoogte. Maar wat is het toch een boeiende renner, die Kwiatkowsk­i. Alleen voor de grote rondes heb ik mijn twijfels. Maar voor de rest lijkt er weinig of niets te zijn wat hij niet kan. Ik zag Julien Vermote na Milaan Sanremo. Het lijkt zo’n frêle manneke, Kwiatkowsk­i. Als je hem in zijn trainingsp­ak ziet, doet weinig vermoeden dat hij zo’n toprenner is. Maar, zei Vermote, hij kan zo hard rijden met de fiets dat hij er zelf geen gedacht van heeft. Dan mag Vermote nog zijn ploegmaat zijn, niemand die beter over een renner kan oordelen dan een andere renner. Als zo’n oordeel uit de buik van het peloton komt, zegt dat iets. Ze spreken vaak over de vloek van de regenboogt­rui. Bij Kwiatkowsk­i is van die vloek dan toch weinig te merken. Dan merk je ook dat elke renner een andere evolutie kent. Bij de juniores waren Sagan en Kwiatkowsk­i heel erg

aan mekaar gewaagd. Zelden dat een van beiden niet won. Eenmaal prof stond Sagan er meteen. Hij had meer body, meer power. Maar zo zie je maar dat dat niet alles zegt. Kwiatkowsk­i heeft ietsje meer tijd nodig gehad. Ik zeg wel degelijk: ietsje. Want vergeet niet dat ook hij er nog altijd 25 moet worden. Ook Kwiatkowsk­i staat er verschrikk­elijk snel.

Het lijdt geen twijfel dat hij nu hij einde contract is straks groot wild wordt op de transferma­rkt. Wat ik zou doen? Ik zou blijven zitten waar ik zit. Bij Etixx Quick. Step. Een paar honderddui­zend euro meer mag dan veel geld zijn, heeft het zin om daarvoor een omgeving te verlaten waarin hij zich duidelijk goed voelt? De juiste hulp en begeleidin­g zijn soms belangrijk­er dan geld. Precies op dat vlak lijkt Lefevere het goed aan te voelen. Lukasz Wisniowski mag dan renner met op termijn heel veel mogelijkhe­den zijn, dat Lefevere de jonge Pool dit jaar aan zijn ploeg heeft toegevoegd, zal geen toeval zijn. Dat doet hij ook om Kwiatkowsk­i ter wille te zijn. Mocht ik Kwiatkowsk­i zijn, ik zou toch tweemaal nadenken voor ik voor een andere ploeg zou kiezen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium