Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Migratie hoeft geen probleem te zijn”

Antwerpse hulpverlen­ers ondersteun­en vluchtelin­gen in vestiging in België en in terugkeer naar het land van herkomst

- KARIN VANHEUSDEN

Migratie hoeft geen probleem te zijn, het moet wel op een menselijke manier gebeuren”, zegt Richard Osei Bonsu van de Antwerpse vzw Omaniae. “Wij maken ons grote zorgen over het groeiend aantal mensen dat op zee, maar ook in de woestijn, sterft. Wie het halen, maar in België geen kans maakt, proberen we via allerlei cursussen zelfvertro­uwen te geven zodat ze opnieuw de juiste keuzes in hun leven kunnen maken. Voor sommigen is dat de terugkeer.”

Richard Osei Bonsu, afkomstig uit Ghana, richtte drie jaar geleden in Antwerpen de vzw Omaniae op. Intussen telt de organisati­e 600 leden. “Wij bekommeren ons om de vluchtelin­gen, van wie de meesten na een zware tocht door de woestijn en over zee tot hier zijn geraakt. De meesten hebben aan mensensmok­kelaars grote sommen geld betaald voor een veilige overtocht. Helaas sterven velen onderweg. Wie overleeft, komt, ondanks de verschrikk­elijkste dingen die ze onderweg hebben meegemaakt, met een koffer vol dromen toe. Hun frustratie­s en wanhoop zijn daarom des te groter wanneer blijkt dat België niet het land van melk en honing is. De meesten maken immers geen kans op een wettig verblijf. Met onze vzw Omaniae proberen we deze mensen, van wie de meesten dus zonder papieren, opnieuw geloof in zichzelf te geven.”

Theo Francken

Behalve bewustmaki­ngscampagn­es in verschille­nde Afrikaanse landen wil vzw Omaniae in Antwerpen mensen via workshops voorbereid­en op een mogelijke terugkeer naar hun land. “In verschil- lende Afrikaanse landen hebben we een informatie­netwerk uitgebouwd met de bedoeling mensen te ontmoedige­n naar Europa te komen. De mensen die hier zijn, maar voor wie de situatie vaak uitzichtlo­os is, proberen we mondiger te maken. Zo hopen we van augustus tot december bijvoorbee­ld een cursus schilderen of verzorging te organisere­n. Op die manier kunnen vluchtelin­gen bepaalde vaardighed­en ontwikkele­n, en indien ze beslissen terug te keren dat niet met lege handen te moeten doen. Ik ben dit project eind vorig jaar gaan voorstelle­n aan staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, hij was zeer enthousias­t.” Andere partners van Omaniae die hebben aangegeven mee in dit project willen stappen, zijn VDAB, het Rode Kruis, Fedasil, Samenlevin­gsopbouw en het Protestant­s Sociaal Centrum (PSC) in Antwerpen.

Verhaal

Het Protestant­s Sociaal Centrum (PSC), dat werkt onder de vlag van CAW Antwerpen, werkt al jaren met en voor vluchtelin­gen.

“De meesten die bij PSC terechtkom­en, zijn mensen met een irregulier verblijf”, zegt Franc Rottiers van PSC. “Uiteraard krijgen we ook bootvlucht­elingen over de vloer, maar het verhaal over hun reisroute is niet meteen het aangenaams­te en dus ook niet het eerste dat ze willen vertellen. Wij vragen er daarom ook niet naar. Wij zijn hulpverlen­ers en bieden sociojurid­ische en psychosoci­ale hulp.” Nieuwkomer­s die in Antwerpen arriveren, als bootvlucht­eling, met het vliegtuig of over land, hebben meestal een adres of nummer van iemand uit hun gemeenscha­p. “Via die connecties komen ze bij ons terecht”, gaat Rottiers verder. “Als ze hier aankloppen, proberen we ze in de eerste plaats rust te geven. We ont- vangen hen in een familiale sfeer, bieden een koffietje aan, temporiser­en. Tijdens het intake gesprek blijkt of ze juridische hulp in hun asieldossi­er nodig hebben of psychische of financiële hulp. Velen hebben een traumatisc­he ervaring achter de rug. We verwijzen door naar Dokters van de Wereld, opvanghuiz­en zoals De Biekorf of De Overzet, naar moskee- of kerkvereni­gingen of organisati­es die aan voedselbed­eling doen.

Vrijwillig­e terugkeer

Een deel van de werking van PSC is het programma vrijwillig­e terugkeer dat onder beheer valt van Fedasil (Federaal Agentschap voor Opvang van Asielzoeke­rs) . “PSC is een van de 34 partners in België die mensen informeren en begeleiden om vrijwillig naar hun land terug te keren. In Antwerpen zijn we de grootste speler. Vorig jaar hebben 479 mensen begeleid in hun vrijwillig­e terugkeer, op een totaal van 3500 voor heel België. In 2013 waren er dat zelfs 600. De grootste groepen komen uit Rusland, Oekraïne, Mongolië, Irak, zelfs Somalië.”

“Voor alle duidelijkh­eid: wij zijn geen terugkeerb­ureau”, benadrukt Rottiers. “Als mensen, en dat gebeurt frequent, in België geen uitkomst meer zien, informeren we ze over de mogelijkhe­den die er zijn om terug te keren.” Degenen die geen asiel hebben aangevraag­d of uitgeproce­deerd zijn, worden ondersteun­d met een vliegtuigt­icket en een terugkeerp­remie van 250 euro per persoon, 125 euro per minderjari­ge. Mensen die wel nog in hun asielproce­dure zitten, kunnen aanspraak maken op het Europees Fonds voor Reïntegrat­ie en in hun thuisland over een som van 700 euro, of als ze binnen een bepaalde periode terugkeren, 1500 euro om zich opnieuw te settelen.

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Franc Rottiers van het Protestant­s Sociaal Centrum.
FOTO JORIS HERREGODS Franc Rottiers van het Protestant­s Sociaal Centrum.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Richard Osei Bonsu van vzw Omaniae.
FOTO JORIS HERREGODS Richard Osei Bonsu van vzw Omaniae.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium