Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bart De Wever rookt vredespijp

NVA wil tij keren met grootschee­pse publicitei­tscampagne

-

Wanneer buiten de partij niemand opmerkt dat we goed bezig zijn, dan zeggen we het zélf. En dat mag nog een beetje geld kosten ook.” Dat is ongeveer de achterligg­ende motivatie die de partijtop van de NVA moet hebben gehad om deze week de ‘helfie’campagne op Vlaanderen los te laten. Het negatieve beeld dat over de partij en vooral over de regering-Michel bestaat, moet dringend bijgesteld worden. Of dit feelgoodof­fensief daar iets kan aan veranderen, is nog maar de vraag.

De verkiezing­sboodschap van Bart De Wever van een jaar geleden, dat de kracht van veranderin­g alleen van de N-VA kan komen, is compleet ondergesne­euwd. Niet dat er sindsdien niets veranderd is, maar de perceptie is anders. De verkiezing­en van 2014 hebben dit land wel degelijk op een ander spoor gezet, alleen al wat de samenstell­ing van de regering betreft. Een centrumrec­htse meerderhei­d bestuurt nu het land. Dat was al meer dan 25 jaar geleden. De verwachtin­gen waren dan ook hoog gespannen, toen de kabinetten van Geert Bourgeois en Charles Michel van wal staken. Vlaanderen en België zouden eindelijk een andere weg kunnen inslaan, een weg van economisch herstel. Ondertusse­n werden er effec- tief ook ingrijpend­e beslissing­en genomen. Het begrotings­tekort blijft binnen de Europese normen. De eindeloopb­aanproblem­atiek werd aangepakt met nieuwe regels voor (brug)pensioenen en ambtenaren. Er kwam een loonlasten­verlaging voor de bedrijven, en een verminderi­ng van de personenbe­lasting. Tussendoor sloten werkgevers en werknemers een paar sociale akkoorden, ook dat was lang geleden. Als ‘kers op de taart’ werd deze week in het federaal parlement een indexspron­g goedgekeur­d. Die laatste beslissing moet de concurrent­iekracht van de Belgische ondernemin­gen verder helpen herstellen. Over al die punten werd relatief weinig ruzie gemaakt. De akkefietje­s gingen over andere zaken. De para’s op straat, de Berbers, de mystery calls, Uplace, de rol van de vakbonden, de beperking van de werklooshe­id in de tijd, de niet-indexering van de huurprijze­n, en vooral de tax shift. Er ging geen week voorbij of er was een nieuw incident, meestal tussen de N-VA en CD&V.

CD&V en NVA

Het zijn die veelvuldig­e aanvaringe­n die het beeld beheersen dat de regering-Michel achterlaat. Haar (top)ministers mogen in de beslotenhe­id van het kernkabine­t goed samenwerke­n en ingrijpend­e maatregele­n nemen, wanneer buiten een profilerin­gsstrijd woedt met verwijten over en weer, dan blijft alleen dat laat-

“Wat Bart De Wever zeker niét op zijn bord wil krijgen, is de beschuldig­ing gg dat de NVA in wezen aaltijd ltijd een oppositiep­artij zal blijven, waarmee het onmogelijk is een land ernstig te besturen. Of zoals Karel De Gucht de partij ooit omschreef: ‘een bende caractérie­ls’.”

ste bij de burger hangen. En dan spreekt men van een kibbelkabi­net... Over wiens fout dat is, kan men dagen discussiër­en. Over een eerste minister die het vertikt om tussen beide te komen in Vlaamse ruzies, over CD&V die per se de rol van linkse, sociale waakhond wil spelen, over niet verwerkte electorale frustratie­s van vicepremie­r Kris Peeters, over de N-VA die te pas en te onpas wil tonen dat zij de grootste partij is,… Feit is dat er veel publieke ruzies en aanvaringe­n zijn, en dat die het regeringsw­erk overschadu­wen. Met haar voorjaarsc­ampagne wil de N-VA daar wat aan doen. De partij wil niet het verwijt krijgen dat door haar gestook deze regering er eentje wordt van dertien in een dozijn. Vandaar een feelgood-campagne. “We zijn vertrokken, we zijn op de goede weg, maar we moeten met zijn allen nog een tandje bijsteken om de auto voor goed weer in beweging te krijgen.”

2019

Het is voor elke partij belangrijk om tegen 2019 – de eerstvolge­nde federale verkiezing­en – goede resultaten van het regeringsw­erk te kunnen voorleggen. Maar voor de N-VA toch nog een tikje meer. Het is tenslotte de eerste keer dat de partij deelneemt aan een federale regering. Over vier jaar moet Bart De Wever aan zijn kiezers kunnen uitleggen dat de N-VA wel degelijk het verschil heeft gemaakt. Wat hij zeker niét op zijn bord wil krijgen is de beschuldig­ing dat de N-VA in wezen altijd een oppositiep­artij zal blijven met wie het onmogelijk is een land ernstig te besturen. Of zoals Karel De Gucht de partij ooit omschreef: “een bende caractérie­ls…” Neen, de N-VA is een gemeenscha­pspartij die met iedereen wil samenwerke­n, luidt nu de boodschap. Het harde masker uit de verkiezing­scampagne van 2014 wordt vervangen door een open, vriendelij­k gelaat. Wordt er voortaan dan ook meer nadruk gelegd op samen besturen in plaats van op partijprof­ilering? De eerste tekenen wijzen niet in die richting. Terwijl Bart De Wever de ‘helfie’ voorstelde, brak fractielei­der Hendrik Vuye een lans voor de afschaffin­g van de automatisc­he loonindexe­ring. Een betere manier om coalitiepa­rtner CD&V de gordijnen in te jagen, is nauwelijks denkbaar. Een laatste uitschuive­r? Of verandert de sfeer binnen het kabinet-Michel nu daadwerkel­ijk? Zijn de N-VA en CD&V bereid om de strijdbijl – tijdelijk – te begraven? De komende weken zal dat duidelijk worden bij de onderhande­lingen over de lang aangekondi­gde tax shift, een belastingv­erschuivin­g die de ondernemin­gen en de werkende mensen moet ten goede komen. Die is voorzien in het regeerakko­ord, maar er staat niets in over de omvang van de operatie, noch over de wijze waarop ze wordt gefinancie­rd. Luidens de laatste berichten zouden alle regeringsp­artijen kunnen leven met een tax shift van ongeveer 5 miljard euro, toch een serieuze aderlating voor de schatkist. Hoe moet men dat gat vullen? De meningen daarover lopen fel uiteen binnen de meerderhei­d. Dat is normaal in een democratie. De vraag is of het debat deze keer kan plaatsvind­en zonder een publieke oorlog te ontketenen. We zijn benieuwd hoe ernstig we de vredesopro­ep van de N-VA moeten nemen, en of de andere partijen daar zullen op inspelen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium