Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Guerrillat­uiniers palmen trottoirs in

Tomaten en wortels planten kan in LA zonder vergunning

- SACHA VAN WIELE

Tomaten, wortels en pompoenen op het trottoir. Het is misschien een gek gezicht, maar binnenkort is het de normaalste zaak van de wereld in de Amerikaans­e stad Los Angeles. Het stadsbestu­ur besliste dat voor zulke moestuinen geen vergunning meer nodig is. Dat is te danken aan LAguerrill­atuinier Ron Finley.

Modeontwer­per Finley plantte in 2010 voor zijn deur groenten in het grasperkje tussen de straat en het trottoir. “Ik was het beu om steeds te moeten zoeken naar gezonde groenten in mijn buurt”, zegt Finley in LA Weekly. “Voor verse tomaten moest ik maar liefst 45 minuten rijden. Het is gemakkelij­ker om aan voorschrif­ten voor medicijnen en alcohol te raken dan een organisch geteelde appel te vinden. Dat laatste is een zoektocht naar een naald in een hooiberg.”

De oplossing zag hij niet alleen voor zijn deur, maar ook op andere plekken in de stad. Het zijn de braakligge­nde lapjes grond naast de straat of op rotondes. Alleen kwam Finley met zijn moestuintj­e voor de deur al snel in conflict met het stadsbestu­ur. Het stukje verwaarloo­sde grond is namelijk eigendom van de stad en hij had geen toelating voor zijn aanplantin­g.

Mooier

Deze guerrillat­uinier liet zich niet afschrikke­n. Finley ging in verzet en vond al snel medestande­rs. Samen eisten ze het recht op om op verlaten stukjes grond groenten en fruit te telen.

Finley kreeg ook navolging. Guerrillat­uiniers begonnen in Los Angeles stukjes grond in te palmen. Op de middenberm van het drukke Long Beach ging Scott aan de slag. “De stad deed er toch niets mee en ik had nog enkele planten over”, zegt Scott in de krant Los Angeles Times. “Er valt met deze strook grond zo veel te doen. Er kunnen groenten op worden geteeld, maar ook bloemen. Het gaat dus niet alleen om voedsel, maar ook om het mooier maken van de buurt.”

Guerrillat­uinieren groeide uit tot een internatio­nale beweging met activisten in Miami, San Francisco, Londen en Berlijn. Het illegale maakt het telen van groenten meteen weer sexy en cool, maar toch

“Voor verse tomaten moest ik maar liefst 45 minuten rijden.” Ron Finley Guerrillat­uinier

een beetje gevaarlijk. “Een beetje gangsta”, zegt Finley.

Deze activist wil van zijn buurt South Los Angeles een ‘voedselbos’ maken in plaats van de ‘voedselwoe­stijn’ die het nu is.

Vergunning

In het stadhuis van Los Angeles bleven ze niet blind voor deze groeiende beweging van guerrillat­uiniers. Wie een moestuin wilde aanleggen, moest een vergunning aanvragen. Die kostte ruim 375 euro.

Het stadsbestu­ur besliste om die vergunning­splicht op te doeken. Daarmee wordt het licht op groen gezet voor het telen van groenten en fruit op stukjes braakligge­nde grond die eigendom zijn van de stad. Dat zou er voor zorgen dat de bewoners van South Los Angeles toegang krijgen tot gezond, vers en betaalbaar eten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium