Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ringland De tien nieuwe wijken van het tiende district

Groene gordel midden in de stad ontrafeld

-

Ringland pakte gisteren uit met een verfijning van hun plannen waarbij het verkeer in tunnels ondergrond­s gaat. Het dak boven die tunnels wordt dan een aaneenscha­keling van groene ruimten, bebouwde ruimten en waterparti­jen. Ringland noemt die groene gordel in het midden van de stad het tiende district. Deze gordel werd door Ringland nu verder in detail uitgewerkt, om aan te tonen wat de mogelijkhe­den zijn voor stadsontwi­kkeling. De Antwerpena­ar is nu al zo fier als een pauw op de realisatie van zijn Park Spoor Noord, ziehier een tiental minstens even fijne mogelijke realisatie­s als het verkeer ondergrond­s gaat. We overlopen de mogelijkhe­den van het zuiden naar het noorden.

1.Het stadionpar­k

Als er een nieuw voetbalsta­dion moet komen, dan is er plaats zat ter hoogte van het Zuidstatio­n, op een boogscheut van Linkeroeve­r.

2. Het Zuidstatio­n

De Zuidstatio­n-wijk wordt in Het Plan een van de wijken waar het meeste kan gebeuren. Van woningen, crèches en scholen tot winkels en kantoren. Het wordt de grote broer van de wijk NieuwZuid (aan de kaaien) met tussen beiden in de Konijnenwe­i, een ideale plek om te zonnen.

3. De Wezenbergw­ijk

Hiet vindt men de cluster Antwerp Expo, kunstencen­trum deSingel en Wezenbergc­entrum, de vroegere jeugdherbe­rg, nu een kleutersch­ool pal naast de ring. Allemaal geklemd in het geluid van die ring. Kan beter, zegt Ringland. Al deze plekken krijgen ademruimte, bovendien is hier, net als in Park Spoor Noord, dan plaats voor hogeschole­n.

4. Het Groene Hart

Berchem heeft dringend nood aan een park dat beide stadsdelen met elkaar verbindt. Nu ligt de ring er middenin. Volgens Het Plan gaat hier trouwens de Nieuwe Singel, die bovenop de tunnels van Ringland ligt, ook hier ondergrond­s, zodat er geen barrière meer is. Men kan dan kuieren van het Villegaspa­rk naar de Bril- schans en worden deze twee groene longen met elkaar verbonden. De Wolvenberg, nu gesplitst in twee delen door de ring, kan één groot natuurpark worden.

5. BerchemSta­tion

De omgeving van Berchem Station is volop in ontwikkeli­ng, maar het gebied rond het voormalige Postsortee­rcentrum X ligt er ongelukkig bij, benepen tussen de Singel en de ring. Met de Ringlandpl­annen verandert hier veel. Het plein voor Berchem Station wordt dan niet meer doorsneden door de Singel en het groen kan doorlopen tot aan het voormalige Postsortee­rcentrum X. Hier ontstaat een nieuwe zone, uitstekend geschikt voor wonen en kantoren.

6. Nieuw Zurenborg

De buurt wil al lang een buurtpark en in deze plannen komt dat er ook, in combinatie met woningen. Ringland stelt hier een ecologisch­e corridor voor en voorziet in een groot waterbekke­n, dat kan evolueren tot ecologisch­e zwemvijver zoals in Boekenberg­park.

7. ’t Rivierenho­f

Met de Ringlandpl­annen gebeurt er iets speciaals met het Rivierenho­f. Dat komt dan aansluiten tegen de stadsrand van Borgerhout, stel u voor. Ook de Tuinwijk krijgt minder lawaai en minder luchtvervu­iling., omdat de overkappin­g wordt doorgetrok­ken tot aan de Sterckshof­lei. Het grote ver-

keersknoop­punt van de E313 komt onder de grond waardoor een enorme groene ruimte ontstaat. Het bureau OMGEVING stelt hier een parkheuvel voor, midden in het Rivierenho­f van waarop men naar alle windstreke­n over de stad kan kijken. En een overzicht over de Ringland Groene Gordel.

8. De Schijnvall­ei

Nauwelijks geweten, maar behalve de Schelde telt Antwerpen nog een rivier: de Schijn. Die stroomt van in de Kempen langs het Rivierenho­f tot in het Lobroekdok. De rivier heeft meer ruimte nodig en dat kan als de zogenaamde Hollandse knoop verdwijnt. De Schijnvall­ei kan zo aansluitin­g vinden bij Spoor Oost.

9. De Kanaaldokk­en

Het Lobroekdok plus het Albertkana­al. In Het Plan wordt dit de waterrijke wijk van het tiende district. Er kan gewoond en gewerkt worden aan het water zoals nu gebeurt op ’t Eilandje. Er is zelfs plaats voor mooie woontorens en drijvende woningen.

10. Laaglandpa­rkwijk

De snelweg loopt vandaag langs de Luchtbal en Merksem. Er wonen veel mensen, dicht bij de haven, maar ook dicht bij de ring. Daarom wil Ringland de overkappin­g doortrekke­n tot aan het knooppunt van de E319 en de A12. Hier ontstaat dan het Laaglandpa­rk, met plaats voor woningen, scholen en kantoren.

 ?? FOTO RINGLAND, GVA ?? Ringland deelt de groene gordel, die ontstaat door de overkappin­gen, in tien wijken in.
FOTO RINGLAND, GVA Ringland deelt de groene gordel, die ontstaat door de overkappin­gen, in tien wijken in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium