Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen plaatst eerste slimme camera’s

De Antwerpse politie zet een nieuw offensief in om de criminalit­eit in de stad verder terug te dringen. Vanaf 1 mei verdubbelt het aantal interventi­eteams op straat. Er worden ook camera’s met nummerplaa­therkennin­g ingezet. Dat zegt korpschef Serge Muyte

- (lm)

Deze week konden burgemeest­er Bart De Wever en korpschef Serge Muyters indrukwekk­ende cijfers voorleggen over de daling van de criminalit­eit in Antwerpen. Maar daar stopt het verhaal niet mee. “Vanaf 1 mei verhogen we het aantal interventi­eploegen op straat van ongeveer 50 naar 89”, zegt Muyters in een exclusief interview met uw krant. “In noodgevall­en kan dat zelfs oplopen tot 150.” Woensdag is ook de eerste zogenaamde ‘slimme camera’ met automatisc­he nummerplaa­therkennin­g gemonteerd in de Simonsstra­at, in het hart van de joodse wijk. “Die camera’s worden geplaatst op een aantal kwetsbare sites en op de belangrijk­ste invalswege­n naar de stad”, aldus Serge Muyters. “Tegen de zomer moeten ze allemaal operatione­el zijn.”

Uit de jongste misdaadcij­fers is ondertusse­n gebleken dat de oorlog tegen drugs in de wijk 2060 succes oplevert. “Het zoekgedrag naar drugs in de buurt van de Handelstra­at is met liefst 70 procent gedaald”, zegt Muyters. “Het ziet ernaar uit dat zowel de dealers als de gebruikers het beu worden om telkens weer te worden gecontrole­erd.”

Voor het tweede jaar na elkaar is de criminalit­eit in Antwerpen aanzienlij­k gedaald. Spectacula­ir zelfs. En die trend lijkt zich ook dit jaar voort te zetten. Korpschef Serge Muyters (48) kan niet anders dan tevreden zijn. Al voert hij op 1 mei alweer een aantal nieuwe maatregele­n in om zijn stad nog veiliger te maken.

Zo stond het dinsdag op de voorpagina van uw krant. Naakte cijfers die niet kunnen worden genegeerd. De eerste drie maanden van dit jaar is het totale aantal criminele feiten in Antwerpen zelfs met 23% gedaald. Dan rijst de vraag: hoe krijg je dat voor elkaar? We vragen het aan Serge Muyters, de jongere broer van Vlaams minister Philippe (N-VA) en de CEO van het grootste korps van het land, met 2624 werknemers en een jaarlijkse dotatie van 246 miljoen euro.

Uw cijfers zijn zo spectacula­ir dat een mens haast zou gaan denken dat ze zijn gemanipule­erd. Serge Muyters: (schatert) Ik kan u met de hand op het hart verzekeren dat dat niet zo is. Ze zijn pure realiteit. Twee jaar geleden stonden wij voor een belangrijk­e keuze. De Antwerpse bevolking zal de komende jaren vrij spectacula­ir toenemen, net als het aantal evenemente­n en de bijbehoren­de sociale onrust. Dan kun je met het politiekor­ps twee kanten uit: ofwel meer manschappe­n, ofwel een reorganisa­tie die de meest ingrijpend­e is van de voorbije decennia. Wij hebben voor die tweede piste gekozen. Met als motto: back to basics, meer aanwezighe­id op straat ten koste van minder kantoren. Sinds januari zijn we met die operatie half op kruissnelh­eid, met invoering van onze mobiele eenheden. En op 1 mei wordt de nieuwe werking compleet. Wat verandert er op 1 mei? Twee belangrijk­e zaken. Eén: onze interventi­e wordt volledig gecentrali­seerd in het kantoor op de Noorderlaa­n. Dat betekent onder meer dat de teams niet langer elk apart moeten worden gebrieft als we voor een ernstige interventi­e bijvoorbee­ld zes teams nodig hebben. Dat geeft ons de mogelijkhe­id om onze capaciteit te verhogen van ongeveer 50 ploegen op het terrein naar minimum 89. In noodsituat­ies kan dat zelfs oplopen tot 150. De tweede grote vernieuwin­g vanaf 1 mei is ons nieuwe afsprakenf­orum op het internet. Mensen kunnen een beroep op ons doen via dat forum of via de blauwe lijn. Tenzij het echt dringend is, natuurlijk. Dan bellen ze gewoon naar het nummer 101. En dan komen wij zo snel mogelijk naar hen toe met een van onze mobiele kantoren.

Naast die mobiele kantoren hebt u sinds 1 januari ook een mobiele eenheid. Werkt dat?

Ja, want dat zijn manschappe­n die op elk noodzakeli­jk moment kunnen worden weggehaald van andere taken om te worden ingezet voor acute situaties zoals die in Parijs of Verviers. De mobiele eenheid is in feite onze reserve. Zo kunnen we bijvoorbee­ld binnen het halfuur dertig extra manschappe­n inzetten in de Joodse wijk. Vroeger moest je rekenen op twee of drie dagen om elders manschappe­n vrij te maken. Die tijd heb je niet meer in een samenlevin­g waarin je geregeld wordt geconfront­eerd met bommelding­en en waarin de sociale media binnen enkele minuten voor massale onrust kunnen zorgen.

Hoe staat het eigenlijk met dat dreigingsn­iveau? Moeten we ons nu nog ongerust maken?

De dreiging is niet voorbij. En ze heeft ook binnen ons korps een enorme impact. Onze mensen en hun families zijn ongerust, ik heb heel wat mails gekregen van korpsleden en hun ouders. We zijn gestopt met de permanente bewaking van onze commissari­aten, maar iedereen blijft wel heel alert. In onze eigen taskforce zijn zes mensen sinds februari fulltime bezig met het detecteren en onderzoeke­n van risicogeva­llen. Gelukkig is de samenwerki­ng met de federale diensten uitstekend.

U wil met uw mobiele agenten naar de mensen toe, maar u gaat wel de meeste kantoren ’s nachts sluiten. Is dat bevorderli­jk voor het veiligheid­sgevoel? Onze kantoorure­n veranderen inderdaad grondig. Drie kantoren gaan zelfs helemaal dicht: dat van de Paleisstra­at in de binnenstad,

SERGE MUYTERS “Tijdens een festival zei een Israëliër me dat hij in Antwerpen zo moeilijk aan drugs kon geraken. Dan denk ik: we zijn goed bezig.” “Net vandaag is de eerste camera met nummerplaa­t herkenning geplaatst. In de Joodse buurt. Tegen de zomer is hij operatione­el.”

de Lakborslei in Deurne en de Noorderlaa­n bij de Luchtbal. Dat doen we omdat er andere kantoren in de buurt zijn en/of omdat het bewuste bureau nauwelijks werd bezocht. Ik verwacht daar weinig problemen door. Tijdens het terreurdre­igingsnive­au 3 na de gebeurteni­ssen in Parijs en Verviers hebben we ’s nachts ook kantoren gesloten. Ik heb daar welgeteld twee klachten over gekregen. Hoe dan ook, maandag starten we een campagne om de mensen te informeren. Onze boodschap is: wij komen naar u toe, onze dienstverl­ening zal alleen maar verbeteren. De exacte slogan luidt... even checken (zoekt in zijn laptop): “Daar waar je ons nodig hebt.”

Terug naar de crimicijfe­rs: wat is het geheim van uw succes? In uw krant las ik onlangs dat een Antwerpena­ar zei: “Ik voel me niet meer zo veilig, want ik zie overal politie staan.” We proberen inderdaad zo veel mogelijk aanwezig te zijn op straat. Zo’n uitspraak beschouw ik dan ook vooral als een compliment.

Maar gaat die aanwezighe­id op straat dan niet ten koste van de wijkwerkin­g? Nee, het is een én-énverhaal. Er zijn nog steeds zeshonderd mensen actief in de wijkwerkin­g. En dat blijft ook zo.

De vraag blijft hoe je dan ineens zo veel betere resultaten kunt boeken zonder extra investerin­gen. Vroeger werkten we vooral op fenomenen, nu concentrer­en we ons meer op probleemge­bieden. En dat levert betere resultaten op. Een goed voorbeeld is dat van het drugsprobl­eem in Antwerpen-Noord. Daar hebben we onze capaciteit verdrievou­digd. Uiteraard leidt dat tot een toename van het aantal geregistre­erde drugsfeite­n in de crimicij-

fers. Een grotere inzet van personeel zorgt voor meer pv’s. Maar anderzijds stel je ook vast dat door die extra aanwezighe­id bepaalde randfenome­nen - zoals bijvoorbee­ld diefstalle­n uit auto’s - spectacula­ir dalen. In probleemst­raten zoals de Handelstra­at in de wijk 2060 - is het rondhangge­drag fel verminderd. Het aantal mensen dat daar op zoek gaat naar drugs, is zelfs met 70% gedaald. Er komen minder mensen naar Antwerpen om drugs te scoren en om criminele feiten te plegen om die drugs te betalen.

Maar verplaatst het probleem zich dan niet naar andere wijken? Nee, dat hebben we niet vastgestel­d. Ook al onze wijkteams werken trouwens op dat drugsprobl­eem. Ik kan niet zeggen dat er nu minder drugs in Antwerpen aanwezig zijn, maar wel dat de bijbehoren­de overlast duidelijk afneemt. En dat is de kern van de opdracht van de politie. Vergelijk het met de prostituti­e. Vroeger was die overal in de stad aanwezig, nu is de overlast onder controle. Hetzelfde zijn we nu aan het doen met drugs. Vorige zomer raakte ik in burger op een festival aan de praat met een Israëliër die zei: “Wat is dat hier toch in Antwerpen, ik vind hier nergens drugs.” Waarop ik met een stalen gezicht heb geantwoord: “We hebben hier een burgemeest­er en een korpschef die een ferm antidrugsb­eleid voeren (lacht).

Is de fameuze ‘war on drugs’ gewonnen?

Er zullen altijd drugs zijn in een grote stad. Maar het wordt voor onze mensen steeds moeilijker om nog dealers te vatten en die dealers worden ook steeds agressieve­r. Dat geeft aan dat ze het grondig beu worden om telkens weer te worden gecontrole­erd. We zijn dus op de goede weg.

Sluikstort­en: 54%. Dat is nogal wat. Wat is de verklaring?

Ik zal heel eerlijk zijn: misschien is de aandacht van het korps voor sluikstort­en wel wat verslapt door onze focus op andere fenomenen. Maar ik woon zelf in het hart van Antwerpen, en ik merk dat het niet meer zo erg is als vroeger. Daar komt nog bij dat sluikstort­en heel snel worden weggehaald door de stedelijke diensten. Die spectacula­ire daling van 54% is dus zeker niet in de eerste plaats de verdienste van ons korps.

Met de handtasdie­fstallen gaat het ook de goede kant uit: 31%. Hoe komt dat? Vooral onze cel Jongerencr­iminalitei­t heeft daar de voorbije jaren hard op gewerkt. Eerst breng je in kaart waar en wanneer dergelijke feiten vooral worden gepleegd. Dan zie je bijvoorbee­ld opmerkelij­ke pieken op woensdagna­middag. En vervolgens zet je dan extra patrouille­s in op die momenten en die plaatsen. Daar- naast volgen we de huisarrest­en ook veel beter op dan vroeger. We werken veel meer dadergeric­ht dan vroeger. Veelpleger­s, mensen die vrij zijn onder voorwaarde­n: we proberen ze zo kort mogelijk op te volgen. En dat heeft invloed op de cijfers. Die worden ook veel vaker geanalysee­rd. Tegenwoord­ig gebeurt dat wekelijks, op basis van de input van onze mobiele eenheden en arrestatie­teams. Zo kunnen we veel korter op de bal spelen.

Zijn deze mooie resultaten structuree­l? Zal de criminalit­eit in Antwerpen verder blijven dalen? Daar ben ik heel voorzichti­g in. De cijfers voor de eerste drie maanden van dit jaar zijn prachtig, maar uit ervaring weten we dat die koude maanden sowieso wat rustiger zijn, omdat dan ook de daders van criminele feiten liever binnen zitten. Uiteraard kan ik onmogelijk ontevreden zijn met de huidige evolutie, maar ik wacht tot in april 2016 de definitiev­e cijfers voor dit jaar bekend zijn. Dan kunnen we met recht van spreken de balans opmaken.

Een groot pijnpunt blijven de woninginbr­aken. Waarom krijgt u daar geen vat op? Die inbraken worden vaak gepleegd door rondtrekke­nde bendes die je moeilijk kunt controlere­n. We pakken wel daders op, maar het beste middel tegen woninginbr­aken blijft preventie, het zo goed mogelijk beveiligen van je woning. We hebben sinds enkele maanden ook een nieuw team dat na elke inbraak sporenonde­rzoek doet en tegelijk preventiet­ips geeft. Maar het is nog te vroeg om dat werk te evalueren. Daarnaast lanceren we binnenkort het project SDNA, waarin mensen hun bezittinge­n onzichtbaa­r kunnen markeren, waardoor wij die voorwerpen kunnen herkennen als ze gestolen zijn. We gaan ook met de vele buurtinfor­matienetwe­rken (BIN’s) praten om te bekijken hoe we de sociale controle in de wijken nog kunnen verbeteren.

En wanneer komen de aangekondi­gde camera’s met nummerplaa­therkennin­g? (lacht) Toevallig dat u dat vraagt, want enkele minuten voor uw komst kreeg ik een mail met de mededeling dat vandaag de eerste camera is gemonteerd in de Simonsstra­at, in de Joodse buurt. Tegen de zomer moeten die camera’s operatione­el zijn in het diamantkwa­rtier, langs de Singel en langs de andere grote invalswege­n naar de stad.

Tot slot: doet u zondag net als vorig jaar mee aan de Ten Miles?

Nee. Om eerlijk te zijn: sinds ik vorig jaar de uitdaging van Bart De Wever heb aangenomen, heb ik niet meer gelopen. Maar ik zal wel enthousias­t supportere­n!

 ??  ??
 ?? FOTO CARLO COPPEJANS ?? Serge Muyters, baas van het grootste politiekor­ps van ons land.
FOTO CARLO COPPEJANS Serge Muyters, baas van het grootste politiekor­ps van ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium