Gazet van Antwerpen Stad en Rand

42.000 lopers klaar voor grootste sportmanif­estatie van het land

Burgemeest­er Bart De Wever staat zondag voor de derde keer aan de start van

-

En op de Zevende Dag wordt er gelopen. Een recordvolu­me van 42.000 joggers bezet zondag de Antwerpse straten, een zachtaardi­ge mensenmass­a die alle leeftijden, alle standen en alle kleuren verenigt. Met ruime voorsprong vormen de DVV Antwerp 10 Miles (en nevenafsta­nden) daarmee de grootste sportmanif­estatie van het land. “Voor Antwerpen is dat een evenement van onschatbar­e waarde”, meent Bart De Wever, burgemeest­er én deelnemer.

Als dertiger was Bart De Wever (44) het XL-boegbeeld der Vlaamse bourgondië­rs. Geen vette hap, calorierij­k tussendoor­tje of late snack was veilig voor hem. Nadat hij drie jaar geleden door een drastisch dieet meer dan 50 kilo was kwijtgespe­eld, werd hij een trouwe klant op de 10 Miles, het grootste sportevene­ment van zijn stad en ver daarbuiten. Als burgemeest­er geeft hij zondag eerst het startschot, als deelnemer trotseert hij vervolgens tunnels, pleinen en straten. “Voor mij blijft dat een dag vol symboliek. Mijn eerste deelname in 2012 bekroonde een geweldige transforma­tie. Een jaar eerder woog ik nog 142 kilo en dacht ik nooit zo’n afstand aan te kunnen. Begrijp je dat die 10 Miles voor mij een echte mijlpaal zijn geworden?” Met welke ambities start u? Bart De Wever: Tijdens een weekje paasvakant­ie aan zee heb ik drie keer zeventien kilometer getraind, met telkens een dag tussen. En die sessies doorstond ik zonder spierpijn. Met de afstand zit het dus wel goed. Ik zou graag mijn tijd onder anderhalf uur krijgen, maar allicht zal dat niet lukken. Ik weeg bijvoorbee­ld zo’n vijf kilogram zwaarder dan twee jaar geleden. Ooit zou ik me wel eens profession­eel willen voorbereid­en op de 10 Miles, maar met mijn huidige agenda zal dat nooit lukken. Soit, voor een 44-jarige man mag ik niet mopperen over mijn conditie.

Vindt u dat joggen ondertusse­n al een beetje leuk? Van nature uit ben ik geen sportman. Ik heb echt een uitdaging zoals de 10 Miles nodig om mij aan gang te houden. En ik ben genoeg competitie­beest om daar toch het beste van te willen maken. Maar of ik het leuk vind? Helaas kan ik dat nog niet echt zeggen. Voor iemand die per week met moeite twee uur kan vrijmaken om te sporten, is joggen gewoon het meest efficiënt. Elke training blijft een uitdaging. Na een kilometer of drie begint het lekker te gaan. Mijn beste momenten situeren zich tussen de zesde en de zestiende kilometer. Dat laatste stukje durft ook nog wel eens een kwelling te zijn. Lopen uw lijfwachte­n mee? Mijn babysitter­s bedoel je? Uiteraard. Ik val nog steeds onder het close protection- programma. Zelfs tijdens de trainingen vergezelle­n die jongens me. Je moet het echt zien zoals in de film. Maar goed: elk nadeel heeft zijn voordeel. Dat zijn sportieve kerels, wat de kwaliteit van mijn trainingen bevordert.

Welke reacties krijgt u onderweg? Schouderkl­opjes, high fives, aanmoedigi­ngen: onder lopers heerst een opvallende solidarite­it, zo ondervond ik onlangs nog tijdens de Citta Antwerp Urban Trail. Ik heb nog nooit een negatieve reactie gekregen van een andere loper. Dat is, letterlijk en figuurlijk, een sportieve mens. Alleen bij toeschouwe­rs merk ik sporadisch een wanklank. Tijdens mijn eerste deelname kapte een anarchist een bekertje water over me uit. En tijdens de Urban Trail jouwde iemand me uit. Het leek alsof hij me speciaal opgewacht had om eens flink zijn gedacht te zetten. Ach, ieder diertje zijn pleziertje.

Media focussen tijdens de 10 Miles graag op uw tweestrijd met Kris Peeters. (zucht) Kunnen we het daar niet over hebben? Die rivaliteit was ooit speels, sportief en plezant, maar dat lijkt nu iets anders geworden.

Wat betekenen de 10 Miles voor de stad Antwerpen? Noem het maar van onschatbar­e waarde. De maatschapp­elijke return van dit evenement is gigantisch. Als ik op dat verhoogje klim om het startschot te geven, zie ik letterlijk heel Vlaanderen voor mij: jong en oud, allochtoon en autochtoon, man en vrouw, arbeider en bediende, een mix die zich helaas veel te weinig voordoet. Allen staan ze daar in grote vriendscha­p en een positieve sfeer te wachten. Fenomenaal.

De 10 Miles kosten de stad nochtans jaarlijks aan mensen en middelen zo’n 320.000 euro. In deze tijd houden we elke factuur tegen het licht, maar over onze steun aan de 10 Miles bestaat unanimitei­t op politiek vlak. Meer dan 40.000 deelnemers, meer dan 100.000 toeschouwe­rs: het ís ook een gigantisch­e massa die zich in Antwerpen meldt. MARC VERMEIREN

BART DE WEVER

Deelnemer 10 Miles “Een toeschouwe­r kapte een bekertje water over mij heen, maar van mijn collegalop­ers krijg ik uitsluiten­d positieve reacties.”

 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA
 ?? FOTO GVA ?? In 2013 liep BDW met het ‘magische’ startnumme­r 1302.
FOTO GVA In 2013 liep BDW met het ‘magische’ startnumme­r 1302.
 ?? FOTO BELGA ?? De eerste deelname van Bart De Wever aan de 10 Miles.
FOTO BELGA De eerste deelname van Bart De Wever aan de 10 Miles.
 ?? FOTO LUDO MARIËN ??
FOTO LUDO MARIËN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium