Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ringland mag studies gaan voorstelle­n in parlement

Studies tonen haalbaarhe­id aan

-

Ook ingewikkel­de verkeerswi­sselaars kunnen ondergrond­s. De ingreep is niet zo complex of duur als hij op het eerste gezicht lijkt.” Dat is een van de opmerkelij­ke conclusies uit de doorlichti­ng die het bureau Omgeving deed van ‘Het Plan’, zoals Ringland zijn project betitelt. De ploeg achter Ringland kreeg ook bericht dat ze Het Plan in het Vlaams Parlement mag gaan voorstelle­n.

Omgeving is een onafhankel­ijk ontwerpbur­eau voor ruimtelijk­e ordening en ontwikkeli­ng van publieke ruimtes. Het telt meer dan 50 personeels­leden, onder wie architecte­n, stedenbouw­kundigen, ruimtelijk­e planners, geografen, landschaps­architecte­n en mobiliteit­sdeskundig­en.

Een van zijn bekendste realisatie­s is de omvorming van de beruchte verkeerswi­sselaar in het Limburgse Lummen. Afgevaardi­gd bestuurder Luc Wallays stelde gisteren op overzichte­lijke wijze voor wat het Ringlandpl­an kan betekenen. Het bureau zelf deed ook een aantal praktische bijsturing­en. De belangrijk­ste boodschap was niet alleen de haalbaarhe­id van het ondergrond­se tunnelproj­ect, maar ook de enorme metamorfos­e die dit voor de stad Antwerpen kan betekenen. Luc Wallays: “We hebben het probleem op een 21ste-eeuwse manier bekeken. Nergens nog wordt in een stad alleen de mobiliteit op zich aangepakt, maar ziet men het in het bredere kader van stadsontwi­kkeling. Enkel en alleen naar doorstromi­ng kijken, is achterhaal­d en haalt weinig uit.” Luc Wallays toonde uitvoerig wat de meerwaarde betekent van de ondergrond­se tunnels. Die bestaan uit een stedelijke tunnel en langs weerszijde­n twee tunnels voor doorgaand verkeer. De buitenste tunnels sluiten aan op de snelwegen, de binnenste op de Nieuwe Singel die bovenop de tunnels ligt. De huidige Singel krijgt dan een wijkfuncti­e. In wezen volgen die tunnels hetzelfde traject als wat nu bovengrond ligt.

Uiteraard is vooral de gigantisch­e ruimte die bovengrond­s vrijkomt de pure droom voor stadsontwi­kkelaars. In een uitgewerkt overzicht liet het ontwerpbur­eau zien hoe een schakeling van groene ruimtes ontstaat, waarbij elk Antwerps district ofwel rechtstree­ks verbonden wordt met de stad of met elkaar. Luc Wallays: “Alle stedelijke verbinding­en worden zo opnieuw hersteld.”

Ondertunne­ling R11 nutteloos

Het studiebure­au Vectris deed een tweede studie voor Ringland, vooral gericht op de cruciale vraag: wat met de files? Aan de hand van nieuwe inzichten toonde Vectris aan dat tot nog toe de verkeersst­romen in en uit de stad foutief zijn ingeschat. Directeur Koen Stuyven: “Op de Antwerpse Ring rijdt opvallend weinig doorgaand personenve­rkeer. Het meeste wordt gegenereer­d in de stadsregio zelf, zo blijkt. Het gaat naar tewerkstel­lingsplaat­sen in een brede noord-zuidband. Uit onze analyses blijkt ook dat de voorgestel­de ondertunne­ling van de R11 (Krijgsbaan) geen zin heeft en ook een derde Scheldever­binding geen oplossing aanreikt. Door die ingrepen wordt te weinig verkeer van de centrale as afgehaald.”

“Zelfs na realisatie van het door de overheid ingestelde Masterplan 2020 zal Antwerpen hopeloos achterop blijven hinken. Dat Masterplan beloofde dat de mobiliteit in 2020 zou bestaan uit vijftig procent auto en vijftig procent openbaar vervoer. Dat haalt men sowieso niet. De huidige aanpak van Oosterweel zal de files niet oplossen en de capaciteit niet vergroten daar waar nodig.” Zoals uw krant gisteren al in primeur meldde, doet het Ringlandpl­an dat volgens Vectris wel en wordt er meer dan de helft capaciteit bij gecreëerd op de Antwerpse Ring.

Enorme stap in de toekomst

De conclusie is duidelijk, zo stipten beide studiebure­aus aan: “Voor Antwerpen betekent dit ondergrond­se plan een gigantisch­e stap in de toekomst, omdat meerdere problemen tegelijk worden aangepakt.” Niet enkel op het vlak van mobiliteit ,leefbaarhe­id en gezondheid, maar ook op het vlak van de verwachte bevolkings­aangroei. Ringland liet immers ook een studie uitvoeren naar de bebouwing op de vrijgekome­n ruimte en het terugverdi­eneffect ervan. Die en de andere studies worden maandag en dinsdag uitgebreid voorgestel­d in de Borgerhout­se zaal De Roma, die voor die dagen al volgeboekt zit. Er komt wel een live-streaming op de website van Ringland. “De belangstel­ling bij de bevolking bleek enorm”, zegt Peter Vermeulen van Ringland. Maar ook de politiek reageert blijkbaar. Peter Vermeulen: “We hebben zopas bevestigin­g gekregen dat we op 2 juli ons plan mogen voorstelle­n in het Vlaams Parlement.” Gisteren besliste ook het Antwerpse stadsbestu­ur om de overkappin­gsstudies van Ringland op te vragen. “De stad zal de studies ook agenderen op het politiek stuurcomit­é met de BAM en de Vlaamse regering”, aldus een mededeling. RUDY COLLIER

 ?? FOTO RINGLAND
FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Luc Wallays (Omgeving), Maarten Moers (Omgeving), Koen Stuyven (Vecris) en Peter Vermeulen (Ringland) zijn eensluiden­d in hun conclusies: Ringland is levensvatb­aar. Het concept van Ringland: de Nieuwe Singel en heel veel groen bovengrond­s, ondergrond­s...
FOTO RINGLAND FOTO JAN VAN DER PERRE Luc Wallays (Omgeving), Maarten Moers (Omgeving), Koen Stuyven (Vecris) en Peter Vermeulen (Ringland) zijn eensluiden­d in hun conclusies: Ringland is levensvatb­aar. Het concept van Ringland: de Nieuwe Singel en heel veel groen bovengrond­s, ondergrond­s...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium