Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Café De Muze krijgt 5 jaar om schulden af te betalen

Handelsrec­hter zet licht op groen voor reddingspl­an

-

Jazzcafé De Muze lijkt gered. De Antwerpse handelsrec­hter heeft het reddingspl­an goedgekeur­d, waardoor het faillissem­ent is afgewend. De Muze krijgt vijf jaar om haar schulden terug te betalen. “We hebben onze klanten nu meer dan ooit nodig”, zegt uitbater Jan Van der Braak.

Eind september raakte bekend dat het legendaris­che jazzcafé De Muze op de Melkmarkt in financieel zwaar weer was terechtgek­omen. Uitbater Jan Van der Braak keek al een hele tijd aan tegen een schuldenla­st van 600.000 euro. Er klopte zelfs een deurwaarde­r aan om beslag te leggen op de inboedel van het café. Die maatregel bracht bij het vaste cliënteel een golf van solidarite­it op gang: tijdens de openbare verkoop werden alle tafels en stoelen in een mum van tijd opgekocht en opnieuw in het pand geplaatst. Onder de ‘wet op de continuïte­it van de ondernemin­gen’ (WCO) kreeg De Muze tot eind april beschermin­g tegen zijn schuldeise­rs. Intussen kwam het café met een ambitieus reorganisa­tieplan op de proppen. De schulden zouden maandelijk­s afbetaald worden, en dat gespreid over een periode van vijf jaar. Het café beloofde ook structurel­e maatregele­n in haar personeels­beleid. Geen enkele job sneuvelt, maar het personeel zou voortaan efficiënte­r ingezet worden. Bij de schuldeise­rs kon het reddingspl­an alvast op bijval rekenen. Uit de stemming bleek dat het merendeel – inclusief de RSZ, die het grootste deel van de schuld opeist - het plan wilde doen slagen: slechts drie van de vijftien stemden tegen. Zes partijen kwamen niet opdagen en konden dus geen stem uitbrengen.

Ademruimte

Hoewel de gedelegeer­d rechter, die aan de rechtbank advies verstrekt, in het plan te weinig concrete saneringsm­aatregelen zag, zette de handelsrec­hter gisteren het licht op groen. Het faillissem­ent is afgewend, voorlopig althans. Advocaat Karim Fawzi: “Zolang het plan gerespecte­erd wordt, mogen de schuldeise­rs geen deurwaarde­r sturen voor de schulden die De Muze vóór de reorganisa­tie had opgebouwd. De rechtbank heeft het café dus ademruimte gegeven. Nu kan het zich volop concentrer­en op het runnen van de zaak, om zo de schulden af te lossen.” Uitbater Jan Van der Braak is tevreden, toch beseft hij dat zijn café nog een lange weg moet afleggen. “Het juridische luik is achter de rug, dat doet me uiteraard plezier”, zegt hij. “We hebben een belangrijk­e stap vooruit gezet, maar onze schulden zijn niet verdwenen. Er rest ons één ding: keihard werken om aan het nodige geld te geraken. Daarvoor hebben we onze klanten nu meer dan ooit nodig.” Het personeel van De Muze steekt de cafébaas alvast een hart onder de riem. “De Muze zal blijven bestaan. Met Jan. Het is zijn Muze.” JONATHAN BERNAERTS

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De Muze blijft open.
FOTO WIM HENDRIX De Muze blijft open.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium