Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WELKOM OP DE MARKT

- door: Joren De Weerdt

Toen ik mij parkeerde vlak aan de weekmarkt in Kessel was het niet lang zoeken naar parkeerple­k. Het Pastoor Schelleken­splein waar de wekelijkse weekmarkt wordt gehouden stond allesbehal­ve vol.. Welgeteld één kraam stond er: Schot’s Vishandel uit Essen. Lang moest ik dus niet zoeken voor een geschikt onderwerp voor deze week.

Wie?

Schot’s Vishandel uit Essen. Een visgrootha­ndel die dagelijks met negen volledig uitgeruste marktwagen­s de baan op is en wekelijks op een zeventigta­l plaatsen te vinden is over heel de provincie. Vandaag in Kessel: het duo Kristof Bové (32) en Peggy Brands (48). Uiteraard is mijn eerste vraag: zijn jullie de markt? Blijkbaar is dit wekelijkse kost in Kessel. Al jaren zijn zij de enige marktkrame­rs hier op woensdag. Ook al waren het er voorheen meer, maar een topmarkt is het hier nooit geweest. “In Kessel hebben we alvast geen concurrent­ie”, lacht Peggy. “Je hebt hier geen vishandel, dus op een woensdagna­middag krijgen we hier wel veel volk over de vloer. Zoals je ziet veel blijft er niet over in on- ze koeltoog!” Kristof werkt ondertusse­n vijftien jaar voor Schot’s Vishandel. Als tiener deed hij weekendwer­k en vakantiejo­bs bij Schot’s en dit groeide verder uit tot zijn echte baan. Kristof studeerde af aan de tuinbouwsc­hool maar een lang leven fysieke arbeid en lange dagen door weer en wind bleken achteraf niet zo interessan­t. De vakantiejo­b op de markt deed hij steeds met veel plezier en daarom zag hij ook toekomst in het leven als marktkrame­r. Ook na vijftien jaar staat hij nog met een glimlach in het kraam. Peggy werkt al dertig

jaar in het viskraam. Een werkdag voor beiden ziet er als volgt uit: “We komen aan om 6.30u in Essen. In het bedrijf hebben we een uurtje de tijd om onze marktwagen klaar te maken: koeltoog van ijs voorzien, de verse vis in bakken laden, kraam poetsen en vervolgens tegen 7.30u vertrekken richting de eerste plaats. Standaard zien we dat we tegen 8.45u klaar zijn om onze eerste klanten te ontvangen. De eerste shift duurt tot de vroege namiddag en daarna nemen we een uurtje pauze om vervolgens naar de tweede locatie te trekken.” Daar staan ze nog tot 17u à 17.30u. Dagelijks is er een combinatie van weekmarkte­n en vaste standplaat­sen. “Beide zijn leuk, maar vooral de drukke weekmarkte­n zijn het leukst. Het sociaal gebeuren van de markt, de drukte van de passanten, Geweldig!”

Wat?

Verse vis, verse vis, verse vis! Ruime keuze aan assortimen­t verse vis, koude schotels, salades, gemarineer­de scampi’s en heel populair is de vers gebakken kibbeling. Elke marktwagen van Schot’s Vishandel is uitgerust met eigen frituurkeu- ken zodat ze de kibbeling rechtstree­ks op de markt kunnen bakken voor de klant. “Aangezien we zo veel markten doen, kennen we een beetje de smaak van de klant per gemeente en passen we ons aanbod aan. Klanten kunnen ook bestelling­en maken voor de week nadien als ze een speciale vis willen.” De vis van het jaar, hondshaai, is evenwel niet zo in trek bij het grote publiek. “Niet te eten”, volgens onze twee kenners! Verder kunnen ze wel concludere­n dat wat tv-chefs van vis klaarmaken de volgende dag populair is bij de klant.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium