Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Perfectie 10 stappen

-

We gebruiken voor deze minicursus espresso zetten een halfautoma­tische machine en malen de bonen met een koffiemole­n met instelbare maalgraad. De temperatuu­r van de machine moet 92 à 93 °C bedragen.

1 Maak de portafilte­r schoon met een droge doek om oude koffierest­en te verwijdere­n en goed droog te starten.

2 Maal de koffie en vul de portafilte­r. Zorg dat je molen correct afgesteld staat.

3 Nivelleer de koffie met duim en wijsvinger om een toren van koffie te vermijden. Zo zorg je er ook voor dat de koffie reeds gelijk verdeeld is over de portafilte­r.

4 Veeg de randen van de portafilte­r met duim en wijsvinger af zodat er geen gemalen koffierest­en blijven zitten.

5 Druk nu de koffie aan. Het is belangrijk om gelijkmati­g aan te stampen om een mooi horizontaa­l resultaat te krijgen.

6 Vooraleer de portafilte­r met de versgemale­n koffie in de machine wordt geplaatst, moet die eerst worden gespoeld. Zo worden oude koffierest­en verwijderd.

7 Zet het kopje onder de filteruitl­oop en zet de machine aan.

8 Vanaf het moment dat de knop wordt ingedrukt, moet de espresso zo'n 25 sec. in het kopje lopen dat dan ca. 30 ml koffie bevat.

9 Bekijk de twee straaltjes. Deze moeten drie fasen doorlopen. Eerst moeten ze dun en donkerbrui­n zijn zoals gesmolten chocolade. Vervolgens worden de twee straaltjes wijder en wordt de kleur lichter (donker-honingacht­ig). Stop zodra de straal helder en waterachti­g wordt. Op dit moment zijn alle positieve smaken uit de koffie geëxtrahee­rd.

10 Wals het kopje en roer even door met een lepeltje voor de espresso te drinken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium