Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We kunnen zonder Doel 1 en 2”

Brand en ontploffin­g in kernreacto­r Doel 1 doen discussie

- CHRISTOF WILLOCX

De roep voor de definitiev­e sluiting van Doel 1 en Doel 2 klonk dit weekend luider dan ooit. De aanleiding was een brand in de kernreacto­r van Doel 1, die zaterdagav­ond rond 23u uitbrak. De federale regering laat weten tegen 2019 nieuwe hoogspanni­ngsverbind­ingen met Nederland, Duitsland en Engeland te openen. Dat moet de afhankelij­kheid van kerncentra­les drastisch vermindere­n.

Zaterdagav­ond vatte de transforma­tor van Doel 1 vuur, en er was ook een kleine ontploffin­g. De brand duurde zo’n twintig minuten en werd geblust door de automatisc­he blusinstal­latie boven de transforma­tor. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is kunnen ontstaan.

Electrabel, dat de kernreacto­r van Doel 1 uitbaat, benadrukt dat niemand gevaar heeft gelopen. De brand en de ontploffin­g vonden plaats in het niet-nucleaire gedeelte van de kernreacto­r. Bovendien ligt Doel 1 al sinds 15 februari stil, omdat de kernreacto­r toen veertig jaar is geworden. Volgens de wet mag een kernreacto­r niet ouder zijn. Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) wil die wet deze maand wel aanpassen, waardoor Doel 1 later dit jaar weer kan opengaan.

Maar verschille­nde politieke partijen in België en Nederland riepen gisteren om ter hardst dat Doel 1 en Doel 2 (dat op 1 december veertig jaar wordt) dicht moeten.

KRISTOF CALVO

Federaal parlements­lid Groen “Onze kerncentra­les zijn gemaakt om dertig jaar mee te gaan, maar Doel 1 en Doel 2 zijn al veertig jaar en de regering wil een wet stemmen om ze zelfs vijftig jaar open te houden.”

“Gascentral­es heropenen”

Voor Kristof Calvo, energiespe­cialist en federaal parlements­lid van Groen, is de maat nu helemaal vol. “Onze kerncentra­les zijn gemaakt om dertig jaar mee te gaan. Doel 1 en Doel 2 zijn al veertig jaar, en de federale regering wil in november een wet stemmen om ze vijftig jaar open te houden, tot het jaar 2025”, zegt Calvo. “Electrabel doet natuurlijk investerin­gen om de kerncentra­les langer open te houden. Maar als uw oude auto regelmatig gebreken vertoont, zou ik toch niet naar de garage blijven gaan.”

Calvo pleit voor meer investerin­gen in hernieuwba­re energie. “Wij kunnen deze winter makkelijk doorkomen zonder de kernenergi­e van Doel 1 en Doel 2”, zegt Kristof Calvo. “We kunnen in de plaats makkelijk enkele gascentral­es heropenen. En bedrijven die veel energie verbruiken, kunnen op de momenten dat de rest van de bevolking veel energie nodig heeft, hun verbruik even terugdring­en. We kunnen ook makkelijk aan de bevolking vragen om het energiever­bruik op piekmoment­en te beperken. En op lange

Vlaams parlements­lid Open Vld

termijn moeten we natuurlijk meer investeren in windmolens en andere groene energie.”

Kristof Calvo staat lang niet alleen met zijn oproep. Ook voormalig energiemin­ister Johan Vande Lanotte (sp.a) wil niet van een verlenging van de levensduur van Doel 1 en Doel 2 weten. En zelfs in de Nederlands­e grensgemee­nten beginnen de politici zich zorgen te maken. Evert Weys, fractievoo­rzitter van de partij GBWP in de gemeentera­ad van Bergen-op -Zoom, roept op tot de sluiting van Doel 1 en Doel 2, omdat de veiligheid­srisico’s te hoog zijn. En ook Steven Adriaansen, burgemeest­er van de Nederlands­e gemeente Woensdrech­t, maakt zich ernstige zorgen om de veiligheid.

Toch is de kans bijzonder groot dat de federale regering deze maand beslist om Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden. “De kerncentra­les zijn veilig en er is tijd nodig om de transforma­tie van kernenergi­e naar groenere energie te maken”, zegt WillemFred­erik Schiltz, energiespe­cialist van Open Vld, een partij die in de federale regering zit. Ook coalitiepa­rtners N-VA, MR en CD&V gaven eerder al te kennen dat een verlenging van de levensduur belangrijk is.

Noodgenera­toren

Maar hoe zit het dan met de veiligheid? De brand en de ontploffin­g in Doel 1 deden zich zaterdag voor terwijl de centrale niet werkte. Wat zou er zijn gebeurd als de centrale wel werkte? “Dan was het nog geen ramp, want het incident is gebeurd in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale”, zegt Schiltz. “Als het wel in het nucleaire gedeelte zou zijn gebeurd, zijn er ook genoeg waarborgen. Als het koelsystee­m in een kernreacto­r zou uitvallen, wordt er automatisc­h koud water in de reactor gepompt en treden regelstave­n in werking die het vuur zachter kunnen zetten. Voor die systemen is weliswaar elektricit­eit nodig. Maar als de ene generator uitvalt, staan er onmiddelli­jk een pak andere generatore­n klaar om het veiligheid­ssysteem in werking te zetten.”

Schiltz benadrukt wel dat een kernuitsta­p op termijn nodig is. “Een kerncentra­le kost veel geld en we kunnen het kernafval niet zomaar in de grond steken. Maar er moet wel voldoende tijd zijn om naar alternatie­ven te zoeken. In de komende jaren zal de batterij om energie van zonnepanel­en op te slaan wellicht doorbreken. En sommige bedrijven gebruiken nu al diepvrieze­n die een uur lang op temperatuu­r blijven, als ze de stekker uittrekken. De stad Antwerpen werkt dan weer aan een nieuw warmtenet in de wijk Nieuw Zuid (waar warmte zal worden opgewerkt uit aardgasket­els, red.).”

Energie importeren

De regering legt in de komende jaren ook hoogspanni­ngslijnen aan die de uitwisseli­ng van elektricit­eit met andere landen moet verhogen. “Vandaag voeren we ongeveer 25 procent van onze elektricit­eit in. In de komende jaren moet dat groeien naar 40 procent”, zegt Robrecht Bothuyne, energiespe­cialist van CD&V. “We bouwen bijvoorbee­ld vandaag al de nieuwe hoogspanni­ngslijn Brabo, die van Zandvliet naar Nederland gaat. Tegen 2019 legt hoogspanni­ngsnetbehe­erder Elia ook onderzeese elektricit­eitskabels aan tussen België en het Verenigd Koninkrijk. En met het project ALEGrO wordt er tegen 2019 een ondergrond­se verbinding tussen de hoogspanni­ngsnetten van Luik en de Duitse stad Aken voorzien.”

Volgens Schiltz is samenwerki­ng tussen landen een van de oplossinge­n om een stroomteko­rt in de toekomst te voorkomen. “Wat dat betreft is Scandinavi­ë een voorbeeld”, zegt Schiltz. “Als het in Denemarken hard waait, wordt er wind geëxportee­rd naar Noorwegen. En Noorwegen exporteert waterkrach­t naar Denemarken als het bij de Denen windstil is. Met zulke samenwerki­ngen lossen we een deel van het energiepro­bleem op.”

WILLEMFRED­ERIK SCHILTZ “De kerncentra­les zijn veilig en er is tijd nodig om de transforma­tie naar groenere energie te maken. We kunnen het kernafval bovendien niet zomaar in de grond steken.”

 ?? FOTO REUTERS ?? In de kernreacto­r van Doel 1 brak zaterdagav­ond een brand uit.
FOTO REUTERS In de kernreacto­r van Doel 1 brak zaterdagav­ond een brand uit.
 ?? FOTO BELGA ?? Kristof Calvo (Groen).
FOTO BELGA Kristof Calvo (Groen).
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? WillemFred­erik Schiltz (Open Vld).
FOTO PHOTO NEWS WillemFred­erik Schiltz (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium