Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodrijder wist al zijn sporen uit

Muhammed Aytekin (21) die 12-jarige Merel omverreed sluit Facebookac­count af

- DIRK COOSEMANS YVES BARBIEUX HANS VAN DE CAUTER

Voor het eerst sinds hij woensdag de 12jarige Merel uit Eppegem (Zemst) heeft doodgerede­n, heeft Muhammed Aytekin (21) een teken van leven gegeven. Hij sloot zaterdag zijn Facebookac­count af om te verhindere­n dat de politie hem via die weg opnieuw op het spoor zou komen.

De moeizame zoektocht naar Muhammed Aytekin leverde tot gisteravon­d nog steeds niks op. Vijf dagen nadat hij met zijn zware BMW en tegen veel te hoge snelheid Merel De Prins (12) uit Eppegem van een fietspad had gemaaid en vluchtmisd­rijf had gepleegd, blijft de man voortvluch­tig, samen met zijn vrouw Duygu en zijn vader Fehrattin overigens.

Waar de drie zijn, bleef tot gisteravon­d een compleet raadsel. Volgens familieled­en is het eerder onwaarschi­jnlijk dat ze naar Turkije gevlucht zijn, maar bij de politie vindt men dat spoor hoe langer hoe geloofwaar­diger. “Ze hebben alvast niet het vliegtuig in Zaventem genomen. Daar zijn we zeker van. Maar er zijn andere routes naar Turkije, via buitenland­se luchthaven­s bijvoorbee­ld of over de weg”, zegt een gerechteli­jke bron.

Opvallend is dat Muhammed na De BWM van Muhammed Aytekin. drie dagen weer een teken van leven gegeven heeft door zijn Facebookac­count af te sluiten of tenminste iemand gevraagd om dat te doen. Niet zo slim, want dat laat altijd een spoor achter waar de politie zich in kan vastbijten. Anderzijds zorgt een Facebookac­count vaak voor te veel loslippigh­eid bij vrienden of anderen die iets posten en zo misschien de schuilplaa­ts kunnen prijsgeven. Dat wou Aytekin duidelijk voorkomen.

Turkse stad Igdir

Dezelfde gerechteli­jke bron legt een link met een eventuele vlucht naar Turkije. “Drie dagen. Dat is zowat de tijd die je nodig hebt om halsoverko­p naar Turkije te vliegen, rijden of varen. Hij is misschien eindelijk ergens waar hij zich ‘op zijn gemak’ waant en heeft nu zijn account afgesloten.”

De familie van Muhammed Aytekin is afkomstig uit het OostTurkse Igdir, een stad vlak tegen de Armeense grens op net geteld 4200 kilometer van Schaarbeek, waar hij nu samen met zijn vader en vrouw woonde. Mogelijk houdt hij zich in die omgeving schuil.

De politie in ons land deed zondagocht­end na het afsluiten van het Facebookac­count overigens opnieuw een inval in het appartemen­t van de vader, zo zeggen de buren. Maar volgens wat wij vernamen, werden de man, zijn vader of zijn vrouw daar niet aangetroff­en. De zoektocht naar Muhammed Aytekin, die in drie jaar tijd al drie keer veroordeel­d werd tot een rijverbod, gaat dus voort.

Begrafenis in sporthal

Merel wordt donderdag begraven. De dienst vat aan om 10.30u. Omdat er ontzettend veel volk verwacht wordt, vindt de begrafenis niet in de kerk, maar in de sporthal van Eppegem plaats. De sporthal is afgehuurd door de skeelerclu­b, de harmonie en de turnkring, de drie vereniging­en waar Merel lid van was.

Burgemeest­er van Zemst Bart Coopman (CD&V) hoopt alvast dat de dader snel gevat wordt. “Wat die kerel deed, verdient een strenge straf. Ik hoop dat hij snel gevonden wordt en ik ga ervan uit dat het gerecht niet mild zal zijn.” Zoals geweten riskeert de doder van Merel vijf jaar cel voor de dood van het meisje en twee jaar extra voor het vluchtmisd­rijf. En een rijverbod.

 ??  ??
 ?? FOTO FB ??
FOTO FB
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium