Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Altijd prins, ook op de skipiste”

Prins Laurent maakt geen onderschei­d tussen beroeps- en privékoste­n

- WIM DEHANDSCHU­TTER

De Belgische prins Laurent (52) vindt dat hij altijd, ook in zijn vrije tijd, prins is. Daarom, zo redeneert hij, vallen zijn boodschapp­en bij de Colruyt en zijn skivakanti­e onder beroepskos­ten. “Want Laurent blijft toch ook op de piste een prins”, reageert zijn raadgever. Het Rekenhof heeft die argumentat­ie verworpen en weigert een reeks onkostenno­ta’s te aanvaarden.

Laurent is triest, laat een van zijn adviseurs weten. Hij begrijpt niet waarom het Rekenhof ernstige bezwaren heeft geuit bij zijn financieel jaarversla­g voor 2014. Hij is ook ontgoochel­d dat de details over zijn onkostenno­ta’s zijn uitgelekt. Afgelopen weekend raakte bekend dat Laurent voor duizenden euro’s heeft gedeclaree­rd als beroepskos­ten.

Het gaat onder meer om schoolgeld voor zijn drie kinderen, boodschapp­en in de supermarkt en een skivakanti­e. “Het is de eerste keer dat de prins zijn uitgaven moest verantwoor­den”, zegt zijn adviseur. “Hij moet zijn weg daar nog in vinden. Bovendien: de nieuwe wetgeving is onduidelij­k.”

Charcuteri­e voor gasten

Vroeger kreeg Laurent zijn dotatie van 307.000 euro als een vast bedrag dat hij naar believen mocht uitgeven. Sinds een wetswijzig­ing na de troonswiss­eling in 2013 is zijn staatstoel­age opgesplits­t in enerzijds een loon en anderzijds beroepskos­ten.

Zijn salaris van 87.000 euro per jaar – omgerekend 7250 euro per maand – mag hij spenderen naar believen. Zijn werkings- en personeels­onkosten, goed voor 220.000 euro, moeten hem toelaten zijn werk als prins naar behoren uit te oefenen. Daarover moet hij verantwoor­ding afleggen bij het Rekenhof, de financiële waakhond van de overheid.

Uit zijn verslag blijkt dat Laurent niet akkoord gaat met de wettelijke opsplitsin­g. Hij vindt dat hij altijd prins is, ook in zijn vrije tijd. “Elke uitgave die ik doe, is dus een beroepskos­t. Gezins- en schooluitg­aven zijn noodzakeli­jk om mijn functie uit te oefenen”, argumentee­rde hij. Het Rekenhof uitte daarbij bedenkinge­n.

Ten onrechte, verklaart Laurents raadsman tegenover de kranten van Sudpresse. “Is hij minder prins als hij op de skipiste staat? En over zijn kassabonne­n bij de Colruyt: u kunt hem er toch moeilijk van beschuldig­en dat hij naar een dure supermarkt gaat? En waarom zou hij daar geen charcuteri­e kopen om toastjes voor te bereiden voor gasten die hij in zijn functie van prins ontvangt? Moet hij zijn kinderen van school laten veranderen (ze gaan naar een duur lyceum in Ukkel, red.), omdat de wet is veranderd en hij zijn uitgaven nu moet verantwoor­den?”

Niet meer in openbaar

De details uit de onkostenno­ta’s waren zaterdag nog maar uitgelekt of het politieke debat was al begonnen. De N-VA, de grootste meerderhei­dspartij in het parlement, wil Laurent en de rest van de koninklijk­e familie hun dotatie binnen vijf jaar afnemen.

Het Paleis wil niet reageren, maar volgens onze bronnen distantiee­rt koning Filip zich van zijn jongere broer. Hij beschouwt dit als de ‘persoonlij­ke verantwoor­delijkheid’ van Laurent.

Toeval of niet, de prins verschijnt voorlopig niet meer in het openbaar. Hij heeft onlangs drie activiteit­en in een week afgezegd. Volgens zijn echtgenote Claire heeft hij griep en een verkoudhei­d. In het verleden liet hij Claire al eens thuis, uit onvrede met zijn ‘te lage’ dotatie.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium