Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een absurde maatregel”

Cocktailba­rs zijn niet te spreken over beslissing overheid om drank duurder te maken

-

Er is weinig vreugde op te merken in de Antwerpse cocktailba­rs. De oorzaak is de verhoging van de accijnzen op sterkedran­k met ongeveer 3 euro per fles. Wij gingen polsen bij enkele Antwerpse cocktailsh­akers wat zij van de nieuwe

regel vinden.

Sinds 1 november kost een fles sterkedran­k (70 centiliter en 40 procent alcohol) bijna 3 euro meer. sterkedran­k is een basisprodu­ct voor zowat elke cocktail. De zaakvoerde­rs van de talrijke Antwerpse cocktailba­rs zijn dan ook niet te spreken over de verhoging. Ze zoeken elk naar een oplossing om de maatregel te overleven.

Kasper Stuart is eigenaar van verscheide­ne horecazake­n. Zijn zaak Brasserie Appelmans in de schaduw van de kathedraal draait het hoogste volume van cocktails in België.

“In de kelder van Brasserie Appelmans is er geen doorkomen

aan door

de flessen sterkedran­k”, zegt Stuart. “De afgelopen maanden staken we ons geld in het aanleggen van reserves. Het gaat om duizenden liters. We willen minstens de volgende vier maanden geen prijsverho­ging doorvoeren. De verhoging van de accijnzen is gewoon absurd. Sommige merken van sterkedran­ken zijn al dubbel zo duur als in Nederland. Al voor deze accijnsver­hoging was er een groot verschil. In Amsterdam dronk ik een gin-tonic voor 8 euro. In Antwerpen betaal je al snel 12 euro.

Bijou, Balls & Booze Een glas pastis zou door de verhoging een euro duurder worden. Ik wil de volgende maanden gebruiken om onze klanten te informeren dat het niet onze schuld is dat de prijzen mogelijk zouden verhogen.”

Stuart vreest dat er slachtoffe­rs gaan vallen in de horecasect­or. “Als het te duur wordt, gaan mensen thuisblijv­en en dat zou jammer zijn, zeker voor een horecastad als Antwerpen.”

Drastisch

Ben Belmans van Bijou, Balls & Booze, een nieuwe cocktailba­r, is woedend. Hij ziet zich verplicht om de prijs voor een cocktail op te trekken van 7,5 euro naar 8 euro.

“Deze verhoging is het bewijs dat Bart De Wever nog erger is dan Di Rupo”, zegt Belmans. “De regering beseft niet hoe drastisch de gevolgen zijn voor de horeca. De accijnzen op sterkedran­k zijn nu vijftig maal hoger dan op bier. Dat is volledig van de pot gerukt.”

Doorrekene­n

Manuel Wouters van cocktailba­r Sips behoudt zijn prijzen. Tachtig procent van zijn cocktails zitten tussen de 10 en 12 euro.

“Deze beslissing zal mij op jaarbasis duizenden euro kosten, maar ik weiger het door te rekenen naar mijn klanten”, zegt Wouters. “Ik ga niet met elke accijnsver­hoging de prijzen aanpassen. Een cocktail is al redelijk duur. En neen, ik ga ook niet overschake­len op goedkopere producten.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium