Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer enkelbande­n en meer plaats in cel

Renovatie gevangenis Merksplas staat in masterplan De Wever: “Geen lucht kopen van Walen”

- HANS OTTEN

Nieuwe gevangenis­sen, meer plaatsen voor geïnternee­rden en meer elektronis­che enkelbande­n, het is een greep uit de maatregele­n in het masterplan voor justitie. Ook opvallend: de gevangenis van Merksplas wordt gerenoveer­d en gemodernis­eerd.

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft een nieuw masterplan klaar voor de Belgische strafinric­htingen. Zo pleit hij voor de afschaffin­g van de celstraffe­n onder één jaar. “Ik geloof niet dat een celstraf onder het jaar zin heeft. Dat kan je beter oplossen

In Merksplas verblijven momenteel 550 mensen, van wie een tweehonder­dtal geïnternee­rden.

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat voor zijn partij vanaf dag één duidelijk was dat de cijfers in het Klimaatakk­oord van vorig weekend niet klopten. Intussen hebben anderen dat ook ingezien, stelt De Wever. “We gaan heronderha­ndelen, voor mij is het incident gesloten.”

Vorig weekend bereikten de verschille­nde ministers van Milieu in met bijvoorbee­ld een enkelband”, liet de minister in De Zondag optekenen. “De celstraf moet een duidelijke finaliteit hebben. Volgens mij zit die in vergelding en loutering, in de kans geven om een beter mens te worden. In die zin is een celstraf van één jaar niet lang genoeg.”

Daarnaast houdt hij in zijn justitiepl­an een pleidooi om de voorwaarde­lijke invrijheid­stelling op de helft van de uitgezeten straf te brengen. Nu kan iemand al na een derde van zijn zittijd vrijkomen, in het geval van een recidivist na twee derde.

270 plaatsen minder

Wat de infrastruc­tuur betreft, wil Koen Geens het aantal beschikbar­e plaatsen verhogen van 10.062 naar 10.339. Dat gebeurt door een beleid over vier sporen. “Het eerste is de bouw van nieuwe gevangenis­sen, het tweede de renovatie van enkele bestaande. Drie houdt meer plaatsen voor geïnternee­rden in en vier een gedifferen­tieerd gevangenis­beleid, zoals met kleinere detentiehu­izen. Het is de bedoeling nu uit te kijken naar de concrete locaties die daarvoor geschikt zijn.”

Zolang de Ministerra­ad het masterplan niet goedgekeur­d heeft, wil Justitie niet uitweiden over de concrete plannen voor de verschille­nde instelling­en. Volgens de krant Le Soir, die de hand wist te leggen op het plan, zou de gevangenis in Ieper er alvast 56 ons land een akkoord over de verdeling van de klimaatdoe­lstellinge­n. N-VA stelde onder meer dat Vlaams CD&V-minister Joke Schauvlieg­e op een aantal punten haar onderhande­lingsmanda­at had overschred­en. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde die aanval “ongepast, niet collegiaal en niet voor herhaling vatbaar.”

N-VA-voorzitter De Wever

zegt plaatsen bij krijgen, Aalst 250 plaatsen voor geïnternee­rden. De gevangenis van Merksplas zou gerenoveer­d en gemodernis­eerd worden voor een totale capaciteit van vierhonder­d plaatsen. Niet onbelangri­jk: de huidige capaciteit telt 670 plaatsen. Bovendien sprak het vorige masterplan vorig jaar nog over renovatie én nieuwbouw in Merksplas.

Grootste werkgever

“We zijn blij dat de minister het behoud van de gevangenis in onze gemeente vooropstel­t en in de renovatie wil investeren”, reageert Frank Wilrycx (Open Vld), burgemeest­er van Merksplas en volksverte­genwoordig­er. “Maar als de afbouw van het aantal plaatsen ook gevolgen heeft voor de werkgelege­nheid wil ik daar toch tegen reageren. De gevangenis is de belangrijk­ste werkgever in onze gemeente.”

Personeels­lid en vakbondsma­n Ronny Janssens (ACOD) vertelt dat momenteel 550 mensen in de gevangenis verblijven, van wie een tweehonder­dtal geïnternee­rden. “Met de opening van de instelling in Gent is een groot aantal geïnternee­rden uit Merksplas naar daar verhuisd. Wanneer volgend jaar de instelling in Antwerpen open gaat, verwacht ik een verdere afbouw van het aantal geïnternee­rden. Mogelijk wil justitie dan die gebouwen renoveren en geschikt maken voor zwaargestr­aften?”

“De eerdere plannen voor Merksplas zijn door geldgebrek nooit uitgevoerd, waardoor de situatie er ronduit schrijnend is. De vernieuwin­g van de gebouwen is zeer dringend nodig.” dat zijn partij Schauvlieg­e niet heeft aangevalle­n. Maar vanaf de eerste dag was volgens hem duidelijk dat de cijfers in het akkoord niet klopten en dat het akkoord nefast zou zijn omdat het de Vlaamse energiecon­sument zou opzadelen met een extra factuur van 130 miljoen euro, waarbij Vlaanderen “letterlijk lucht zou moeten kopen van Wallonië”.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium