Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse dobbert vijf uur op open zee

-

De Antwerpse dierenarts Birgit Haegeman (26) is in Thailand aan de dood ontsnapt. Ze lag meer dan vijf uur in zee nadat ze haar kajak was kwijtgespe­eld.

Na een nacht feesten op de wereldbero­emde Full Moon Party op het eiland Koh Phangan trokken dierenarts Birgit Haegeman en haar vriend donderdago­chtend met de boot terug naar het eiland waar ze verbleven, Koh Samui, voor de kust van Thailand.

Alvorens te gaan slapen, opteerde het duo voor een ochtendlij­ke zwempartij. Volgens getuigen kwam het daarna tot een ruzie. Om de woordenwis­seling te vergeten, zou de Antwerpse dierenarts een kajak gehuurd hebben.

Volgens de Thaise politie besloot ze enige tijd later, rond 13u, om uit haar kajak te springen en een beetje te zwemmen. Een slecht idee, zo zou blijken. Volgens de politie spoelde een sterke golf haar bootje weg. “Ze bleef hulpeloos achter in de zee”, luidt het.

Urenlang dreef de Antwerpse, die een reddersbre­vet en een vaarbewijs voor plezierbot­en heeft, rond op zee. Tot overmaat van ramp begon het even later te onweren. Ze werd uiteindeli­jk, ruim vijf uur later, gered door de bemanning van een vissersboo­t.

Uitgeput

“Mijn crew hoorde rond 18.40u een luid geschreeuw”, vertelde de kapitein van de boot in de Thaise media. “We zagen haar zwaaien en hebben haar uit het water gehaald. Ze was compleet op van honger en van angst.” Nadat ze Birgit wat droge kledij hadden aangedaan en haar een kom soep en wat brood hadden gegeven, waarschuwd­e de kapitein de kustwacht.

Die zorgde ervoor dat toen de vissersboo­t de haven binnenkwam alle hulpdienst­en ter plaatse waren. Birgit werd opgevangen door politieman­nen en de ambulanced­ienst.

Volgens de lokale media zal ze er gelukkig van af komen met een verbrand aangezicht en uitputting­sverschijn­selen. Birgit Haegeman na haar hachelijke expeditie.

 ?? FOTO MCOT ??
FOTO MCOT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium