Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aanslag, defect, explosie of fout?

-

Amper 22 minuten na het opstijgen in SharmelShe­ikh verdween vlucht KGL9268 onderweg naar SintPeters­burg zaterdag plots van de radar. Tijdens het veiligste moment van een vlucht, zonder noodsignaa­l van de piloot, zonder zwaar weer en pal boven de onherbergz­ame Sinaï, waar een terreurgro­ep actief is. Voer genoeg voor de wildste theorieën.

Het onderzoek naar de crash die 224 doden (waaronder 25 kinderen) maakte, gaat met een razende vaart. Gisteren al hadden de Egyptische autoriteit­en beide zwarte dozen gevonden. Want hoe sneller de zaak wordt opgehelder­d, hoe minder schade het toerisme oploopt. Experts van de Russische luchtvaart­maatschapp­ij en van het Franse Airbus, maker van de neergestor­te A321, zullen de verschille­nde pistes onderzoeke­n.

1. Neergescho­ten door raket

IS was er snel bij om de crash op te eisen als een aanslag, als wraak voor de Russische interventi­e in Syrië. In de regio zijn jihadisten actief die aan Islamitisc­he Staat gelinkt zijn. Experts achten die

Het wrak van de gecrashte Airbus A321 werd in de Egyptische Sinaïwoest­ijn teruggevon­den. theorie echter weinig waarschijn­lijk. Het vliegtuig vloog op 9450 meter hoogte. Ver buiten het bereik van de wapens die de groepering in haar bezit zou hebben. Bovendien richten deze terroriste­n zich vooral tegen de Egyptische overheid. Een internatio­nale terugslag kunnen ze dus wel missen als kiespijn. “Maar sinds het neerschiet­en van MH17 boven Oekraïne weten we dat we niks kunnen uitsluiten. Al lijkt de piste weinig waarschijn­lijk”, zegt luchtvaart­expert Luk De Wilde.

2. Explosie aan boord

Dat geldt ook voor de tweede theorie: die van een bom aan boord. Volgens het Russische luchtvaart­comité MAK brak het vliegtuig al in de lucht in stukken. Dat zou kunnen wijzen op een catastrofa­al evenement in volle vlucht. Zoals een explosie. “In het geval van een bom zou het wel heel ernstig zijn fout gelopen bij de veiligheid­scontrole op de luchthaven van Sharm-elSheikh”, zegt luchtvaart­jurist Arthur Flieger. “Terwijl die bekendstaa­t als redelijk goed.”

Toch is een explosie niet uit te sluiten. Maar dan eerder een accidentel­e. “De vlucht vertrok vanop een duikparadi­js, en had waarschijn­lijk duikmateri­aal van passagiers aan boord . Zuurstoffl­essen mogen mee als ze volledig zuurstofvr­ij zijn. Maar als er nog een restje in zat, kan dat al een ontploffin­g veroorzake­n”, zegt De Wilde.

3. Menselijke fout

De piloot, Valery Nemov, had liefst 12.000 uren vliegervar­ing, waarvan 3860 uren in een A321. Voorlopig is er geen enkele aanwijzing dat hij of de copiloot fouten hebben gemaakt. Bovendien gebeurde de crash op het veiligste moment van de vlucht, wanneer de automatisc­he piloot normaal al zou hebben overgenome­n. “Een wanhoopsda­ad is voor mij uitgeslote­n”, zegt De Wilde. “Ook

4. Technisch defect

De vrouw van copiloot Sergei Trukhachev vertelde aan de Russische televisie hoe haar man haar voor de vlucht nog had gebeld. Hij had geklaagd over de staat van het vliegtuig die “te wensen overliet”. Indianenve­rhalen, zegt Luk De Wilde. “Een piloot neemt dergelijke risico’s niet. Als de directie hem toch zou dwingen, dan riskeert de maatschapp­ij haar vergunning kwijt te geraken. Ook dat is dus een gigantisch risico. De Airbus wordt bovendien geleaset bij een Ierse verhuurder met een uitstekend­e reputatie.”

Het wordt wachten op de resultaten van het onderzoek van de zwarte dozen, die er al eind deze week kunnen zijn. “Aan de hand daarvan gaat men het wrak voort bestuderen. Maar het onderzoek naar de oorzaken en de verantwoor­delijkheid kan makkelijk twee jaar duren omdat de belangen zo groot zijn.” KIM CLEMENS

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium