Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AKP opnieuw alleen de baas

Pro-Koerdische HDP haalt nipt de kiesdrempe­l

-

De islamitisc­he AKpartij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren overtuigen­d de parlements­verkiezing­en gewonnen. Met wellicht 316 zetels van de 550 herovert de AKP de absolute meerderhei­d die ze bij de verkiezing­en van juni dit jaar was kwijtgeraa­kt.

Met zo’n 49,4 procent van de stemmen stijgt de AKP met bijna 9 procent ten opzichte van de verkiezing­en van juni, en blijft ze net onder haar historisch hoogtepunt van 49,8 procent bij de parlements­verkiezing­en van 2011.

De sociaaldem­ocratische CHP, de grootste oppositiep­artij, gaat er een half procentje op vooruit en komt op zo’n 25,5. De proKoerdis­che HDP gaat 2,5 procent achteruit, maar blijft met 10,6 procent wel boven de kiesdrempe­l. De rechtsnati­onalistisc­he MHP tenslotte verliest ruim 4 procent en haalt net geen 12 procent. Zo’n 88 procent van de stemgerech­tigde Turken brachten hun stem uit, 4 procent meer dan in juni.

Door de zeer hoge kiesdrempe­l van 10 procent die geldt bij de Turkse parlements­verkiezing­en zijn er maar vier partijen vertegenwo­ordigd in het parlement. Dat is naar Turkse normen zelfs relatief veel. Bij de verkiezing­en van 2011 en 2007 haalden maar drie partijen de kiesdrempe­l; bij de verkiezing­en van 2002 maar twee.

Ceremoniël­e functie

De AKP heeft met 316 van de 550 parlements­zetels een comfortabe­le meerderhei­d, maar haalt wel niet de 60 procent of 330 zetels die nodig zijn om de grondwet te kunnen herzien.

President

Erdogan wil de grondwet herzien om een politiek regime te kunnen invoeren waarbij de president de uitvoerend­e macht heeft, naar Amerikaans, Frans of zo u wilt Russisch model. Momenteel ligt de uitvoerend­e macht volgens de Turkse grondwet bij de regering en is het presidents­chap een ceremoniël­e functie, hoewel Erdogan de presidenti­ële bevoegdhed­en nu al zéér breed interprete­ert.

Bloedige maanden

Met de uitslag van de verkiezing­en krijgen de peilers weer eens ongelijk. De peilingen voorspelde­n immers een uitslag die ongeveer dezelfde zou zijn als op 7 juni, toen de pro-Koerdische HDP tot veler verrassing met 13,12 procent gemakkelij­k de kiesdrempe­l haalde, en de AKP met minder dan 41 procent een van de slechtste Aanhangers van de AKpartij van president Recep Tayyip Erdogan

vieren de overwinnin­g. resultaten uit haar geschieden­is neerzette. De AKP verloor haar absolute meerderhei­d en een coalitiere­gering leek logisch. Maar de president liet duidelijk blijken dat hij coalities maar niks vond voor Turkije en liever een herverkiez­ing had.

Hij kreeg gisteren zijn gelijk. Al zal voor veel kiezers vooral de veiligheid­ssituatie in het land de belangrijk­ste factor geweest zijn voor hun keuze in het stemhokje. De vijf maanden tussen de beide verkiezing­en waren de bloedigste in jaren in Turkije met twee verwoesten­de zelfmoorda­anslagen van IS, waarbij in totaal meer dan 130 doden vielen en de hervatting van de oorlog in het oosten van het land tussen de ordedienst­en en de terreurbew­eging PKK, waarbij ook honderden doden gevallen zijn.

Daarnaast gingen ook de intimidati­es van politie en justitie tegen critici van het beleid en vooral tegen de beweging van de islamitisc­he geestelijk­e Fethullah Gülen onverminde­rd verder. Vorige week nog werd een belangrijk­e Gülengezin­de mediagroep onder regeringsc­ontrole geplaatst. De beide kranten van de groep veranderde­n letterlijk van de ene dag op de andere van scherpe critici tot enthousias­te aanhangers van de AKP.

Blijkbaar heeft die strategie geloond en hebben vele kiezers een veilig onderkomen gezocht bij de AKP. De 8 procent winst van de AKP lijkt namelijk te komen van de rechtsnati­onalistisc­he MHP die ruim 4 procent verliest, en de pro-Koerdische HDP die zo’n 2,5 procent verliest.

Nu Erdogan en zijn AKP opnieuw alleen de macht hebben, wordt de vraag wat ze ermee gaan doen. Het worden nog spannende tijden

voor Turkije.

 ?? FOTO EPA ??
FOTO EPA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium