Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nessie was een reclamestu­nt”

-

Het monster van Loch Ness is verzonnen door een pragent. Die kreeg 150 pond van hoteliers als hij meer toeristen naar de Schotse Hooglanden haalde. Dat schrijft Gareth Williams. Zijn boek A monstrous Commotion: The Mysteries of Loch Ness (foto) verschijnt op 12 november.

Valt het doek over Nessie? Gaan non-believers kunnen zeggen dat het maar om te lachen was? Met name een publicitei­tsstunt, bedacht in de jaren van de Grote Depressie – de vroege jaren 30 – in een Londense pub vlakbij

Trafalgar Square.

Vroedvrouw­en van Nessie

Publicitei­tsagent D.G. Garehty zou 150 pond krijgen van Schotse hoteleigen­aars als ondanks de crisis opnieuw meer toeristen naar de Schotse Hooglanden zouden reizen. “Na enige pinten bier werden we de vroedvrouw­en van een herboren monster”, schrijft een vriend. “We moesten alleen maar ervoor zorgen dat het kon gezien worden. Onzin natuurlijk, maar duizenden trokken naar het noorden. En dat voor 150 pond, bedacht door een vernuftige publicitei­tsagent die werkte voor Schotse hotels.”

Onder meer op dit korte fragment uit de semi-autobiogra­fische roman Marise baseert professor Gareth Williams zich in zijn reconstruc­tie van een mythe. Zijn boek verschijnt op 12 november bij Orion Publishing. De befaamde wetenschap­shistoricu­s zegt ook dat het gebrek aan getuigenis­sen over Nessie vóór de jaren dertig die thesis versterkt. De beroemdste foto van Nessie, die van kolonel Robert Kenneth Wilson uit 1934, is een vervalsing. Dat bekende de Brit Chris Spurling, die erbij was, op zijn sterfbed. Waar of niet, mythische Nessie is elk jaar goed voor 42 miljoen euro rond Loch Ness in die mooie Schotse Hooglanden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium