Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Topzondag voor Zoo en winkels

Koopzondag op feestdag deze keer wel een succes

-

voorstelt, want alles wat u aanraakt, verandert in lood”, zei De Wever in het debat. “Zelfs als u zou voorstelle­n dat de zon opkomt, zou ik u nog niet steunen.” De vurigste verdediger van het cordon sanitaire zou het nooit zo open en bloot hebben durven zeggen. De Wever verwees naar het bezoek van Vlaams Belanger Filip Dewinter aan de Syrische president “massamoord­enaar” Assad. “Staat u eigenlijk achter de ranzige uitspraak van Dewinter dat aan elke vluchtelin­g een kompas moet worden gegeven, zodat die kan terugzwemm­en?”, snauwde De Wever. Van Grieken poogde er rond te dansen, maar botste op een nieuwe rechter. “Zelfs vanuit de oppositie kan u geen simpel antwoord geven op een vraag”, lachte De Wever. “U vertelt kletspraat en flauwekul.” Vanaf dan werd het allemaal wat wazig voor de ogen van de Vlaams Belangvoor­zitter. Hij pakte zijn gsm en tikte een berichtje in. “Gerolf, kan je mij komen halen bij de VRT? De bewakingsa­gent weet waar ik sta met mijn wagen. Groeten, Tommeke.”

Antwerpen heeft een topweekend achter de rug. De combinatie van koopzondag en feestdag bleek ditmaal een schot in de roos, nu veel meer winkels open zijn. Ook de Zoo profiteerd­e maximaal van de heerlijke herfstdag.

“Super. Perfect. Prima.” Zo vat Nico Volckeryck van Unizo Antwerpen de koopzondag op Allerheili­gen samen. “De vorige keer dat een koopzondag - zijnde de eerste zondag van de maand - op een feestdag viel, was Paaszondag. We zagen toen dat maar een op drie winkels open waren. Dat was een miskleun, want de straten liepen toen ook vol volk.”

“Je kunt geen geld en tijd investeren in een grote campagne rond koopzondag­en en dan nog eens proberen te communicer­en dat je op bepaalde zondagen toch niet open bent. En wie drie keer voor een gesloten winkel staat, komt niet meer op zondag. Dat is eigenlijk hetzelfde als voor een gesloten stad staan.”

“Na veel overleg met alle actoren hebben we besloten om er dit keer voluit voor te gaan, met als gevolg dat minstens twee op de drie winkels in de stad open waren en dat heeft duidelijk zijn effect gehad. Ik denk dat alle handelaars van een succes mogen spreken. We hebben nog niet alle twijfelaar­s overtuigd, maar dit was zeker een grote stap in die richting.”

“99% open op Meir”

“Wij kunnen het enthousias­me van onze collega alleen maar beamen”, zegt Linda Cloots, winkelstra­atmanager van de vzw Meir. “Het was een topdag, zoveel is zeker. De discussie dat je ook moet open doen als een koopdag op een feestdag valt, is op de Meir al lang geleden gevoerd en die

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium