Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ZNA start met mobiele vroedvrouw

Nieuw project biedt zorg aan huis, tot vier dagen na ontslag uit maternitei­t

- EEF JANSSENS, SACHA VAN WIELE

Jonge moeders kunnen tot vier dagen na hun ontslag uit de maternitei­t van een ZNAziekenh­uis beroep doen op de ‘mobiele vroedvrouw’. Het project start op 9 november.

Federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) heeft het aantal ligdagen na een bevalling teruggesch­roefd naar drie in plaats van vier. De vroedvrouw­en van de maternitei­ten van het ziekenhuis­netwerk Antwerpen (ZNA) staken daarop de koppen bij elkaar en kwamen met het idee van de ‘mobiele vroedvrouw­en’. Zij willen beletten dat door die maatregel de kwaliteit van zorg en het welzijn van de jonge moeders en hun kindje achteruit zouden gaan.

De ‘mobiele vroedvrouw­en’ rukken vanaf 9 november uit. Voortaan krijgen de jonge mama’s het aanbod om nog tot vier dagen na ontslag uit de maternitei­t elke dag een van de eigen vroedvrouw­en aan huis te laten komen. Wie na deze vier dagen nog hulp nodig heeft, wordt profession­eel bijgestaan door het vroedvrouw­enteam van thuisverpl­eging Wim Lemmens waar er al enkele jaren een samenwerki­ng mee is.“Er zal maar een kleine vergoeding van enkele euro’s worden gevraagd voor deze zorg bij de mama’s thuis”, zegt ZNA-woordvoers­ter Renée Willems. “Eén vroedvrouw blijft op de maternitei­t, terwijl een collega haar ronde zal doen bij de moeders thuis. De vroedvrouw­en uit de private sector zijn op dit moment geen alternatie­f omdat zij overstelpt zijn met werk.”

Geen effect op ligdagen

Het gebruik van de ‘mobiele vroedvrouw’ heeft geen effect op de ligdagen. De ligduur op de maternitei­t blijft de wettelijke maximale termijn van 3 dagen.

Na een bevalling verbleven kersverse moeders vorig jaar nog gemiddeld vierenhalv­e dag in de kraamklini­ek. Dat ging dit jaar naar vier dagen en in 2016 wordt dat verder afgebouwd naar drieënhalv­e dag. Met deze maatregel bespaart de minister 14 miljoen euro.

Het is redelijk uniek dat er in Antwerpen nog vier dagen na het ontslag zorg wordt aangeboden. De Sint-Jozefklini­ek in Bornem heeft iets gelijkaard­igs, maar daar beperkt de nazorg zich tot één dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium