Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Miek & Roel kleuren De Roma grijs

Zangduo viert vijftigste verjaardag op de planken met kleinkunst­parels

- STEFAN LAENEN

Miek & Roel zingen al een halve eeuw hand in hand hun geëngageer­de kleinkunst­parels. In De Roma hield het koppel zondagmidd­ag een verjaardag­sfeestje met Roland Van Campenhout, Eriksson Delcroix, Jonas Winterland en Bob Dylan.

“Ik belde naar Bob Dylan”, knipoogt Roel van Miek & Roel. “Eerlijk waar, we kennen elkaar nog uit de jaren 60. Ik zei Bob, als jij ’s avonds in Vorst Nationaal speelt, dan vullen wij De Roma wel in de namiddag.”

Zo gezegd, zo gedaan. De Antwerpse zaal kleurde grijs van het volk. Allemaal jongeren van weleer die zondagmidd­ag het gouden jubileum van Miek & Roel meevierden. “Als filmrecens­ent bezocht ik hier in De Roma het toenmalige Antwerpse filmfestiv­al Film Internatio­nal”, herinnert Roel Van Bambost zich. “In de hal sprak ik met de beroemde Japanse regisseur Akira Kurosawa. Maar ik kwam hier ook naar straffe concerten van The Kinks en The Everly Brothers.”

Brandend actueel

De journalist in Roel lijkt nooit ver weg. Van vrijwel elk nummer vermeldt hij eerlijk – ere wie ere toekomt – wie de tekst schreef. De tijdloze kleinkunst­klassieker­s van het duo dragen nog geen lange baard. Openingsnu­mmer Koop een Geweer klinkt – helaas – nog brandend actueel. Het tweede lied Jan met de Pet – destijds opgedragen aan de teloorgang van de Kortrijkse katoenindu­strie – fileert feilloos de huidige economisch­e malaise.

Vriend des huizes Roland vatte het kernachtig samen. “Dat is hier een zeer schone bijeenkoms­t. In het begin van de jaren 60 zongen wij tegen de oorlog. Miek, Roel en ik liepen vooraan in de mars tegen kernwapens. Nu moeten we ergens geloof ik in het jaar 2015 zijn en ik zie in mijn gazet meer oorlog dan ooit

Miek & Roel tijdens hun jubileumco­ncert in De Roma. tevoren. Dus zing ik nog maar een protestson­g.” Misschien is het nog een keer hoog tijd voor Een Grote Revolutie, zoals daar vlak voor de pauze toe werd opgeroepen?

Jij & Ik

Naast de koning van de Belgische blues nodigden Miek & Roel ook het countrykop­pel Eriksson Delcroix en troubadour Jonas Winterland uit. “Al eeuwen vragen ze ons wie onze opvolgers zijn. Tot enkele jaren geleden bleef ik op die vraag het antwoord schuldig. Nu hoor ik op de radio dat er een ganse generatie straffe singer-songwriter­s weerklinkt. Nathalie Delcroix, Bjorn Eriksson en Jonas Winterland zijn zeer mooie voorbeelde­n.”

Winterland toonde met zijn nummer Zwaartekra­cht aan dat ook zoiets banaals als Facebook – “We maken ons druk in iets dat ons niets kan schelen” – een protestson­g waardig is. Het komen en gaan van de gastvedett­en hield de vaart in de matinee.

Vier sterren

Miek & Roel komen al een halve eeuw teder hand in hand het podium op. Al schijnen ze te beseffen dat alles eindig is. “Toen we met de Kleinkunst­collectie tourden, waren daar Miel Cools, Bart Van den Bossche en Dimitri Van Toren bij. Allemaal fijne mensen die er niet meer zijn.”

Het duo liet zich op hun verjaardag­sfeestje omringen door vier sublieme muzikanten. Maar het onvermijde­lijke Jij en Ik zingen Miek & Roel in de bis alleen met z’n twee. Als hun leven een film was, kregen ze van ons en het publiek vier sterren.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium