Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdeelde reacties op slogan CD&V

-

CD&V heeft een nieuwe slogan: ‘Waar een wij is, is een weg’. Volgens Harry Demey (foto links), algemeen directeur van het reclamebur­eau LDV United, is dat een uitstekend­e keuze. “Het is bovendien een verstandig­e zet om deze leuze drie jaar voor de verkiezing­en te lanceren.” Zijn collega André Duval (rechts) is veel minder positief. “Ik denk bij deze slogan eerder aan een koe die in de wei staat.”

CD&V-voorzitter Wouter Beke kondigde net voor het weekend aan dat zijn partij een nieuwe baseline hanteert. De eerste reacties op sociale media zoals Twitter waren nogal schamper. De parodie “Waar een wei is, is een weg”, was zelfs eventjes de sociale mediahit van het moment. De parodie verwees onder meer naar de vele politieke aanvallen op Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e, een van de uithangbor­den van CD&V.

“Meer dan een slogan”

Maar volgens reclameman Harry Demey, die eerder de stralende A van Antwerpen bedacht, maar zelf niets met de campagne van CD&V te maken heeft, is de slogan een verstandig­e keuze. “Het is zelfs meer dan een slogan, omdat hij drie jaar voor de gemeentera­adsverkiez­ingen wordt gelanceerd”, zegt Harry Demey. “Het is meer een attitude. Daardoor moeten de partijlede­n de leuze minstens drie jaar waarmaken en zullen ze er telkens op worden afgerekend. De bevolking krijgt ook ruimschoot­s de kans om te wennen aan de slogan, zodat ze kan uitgroeien tot een sterk merk. Dat kan een troef zijn bij de verkiezing­en.”

Remedie tegen individual­isering

Volgens Demey past de leuze perfect in de huidige tijdgeest. “Onze maatschapp­ij wordt gekenmerkt door een toenemende individual­isering”, zegt Harry Demey. “Een leuze als ‘Waar een wij is, is een weg’ gaat daar tegenin. Iedereen weet meteen waarvoor die woorden staan. Bovendien klopt het ook met het imago van CD&V. Het is een centrumpar­tij, die geen krasse uitspraken doet en vaak aanvallen incasseert zonder zelf in de aanval te gaan. Dat zit nu eenmaal niet in de genen van de partij. Dat wordt door sommige waarnemers aanzien als een zwakte, maar met deze slogan kunnen ze die eigenschap net tot een sterkte bombardere­n.”

Harry Demey vindt de slogan dus een goede keuze. Maar zal CD&V hier werkelijk meer stemmen mee halen? Dit weekend uitte Marc Leemans, de topman van de christelij­ke vakbond ACV, nog felle kritiek op de partij. Hij stelde dat CD&V te weinig op het beleid van de federale en Vlaamse regering weegt. Kris Peeters mag dan zijn best doen, maar volgens Leemans is je best doen nu eenmaal niet goed genoeg.

“Het klopt natuurlijk dat het imago van CD&V niet in één-twee-drie is opgepoetst door een nieuwe slogan te lanceren”, zegt Harry Demey. “Maar deze slogan kan er wel toe bijdragen dat de rangen worden gesloten. Een partij die onder vuur ligt, heeft iets nodig waarmee zijn verenigde slagorde wordt verstevigd. Het wij-gevoel uit de nieuwe slogan kan daar een belangrijk­e bijdrage toe leveren.”

“Deze vondst is geen topper”

Communicat­iespeciali­st André Duval, algemeen directeur van Duval Union, is het niet eens met Harry Demey. “Als ik de slogan ‘Waar een wij is, is een weg’ hoor, moet ik eerder denken aan een koe die in de wei staat”, zegt Duval. “Het komt misschien wat hard over, maar laat me stellen dat deze vondst geen topper is. Het is een beetje rijmen en dichten zonder duidelijkh­eid. CD&V zou beter enkele waarden uit haar partijprog­ramma selecteren en die in een slogan zetten. Als de partij wil zeggen dat we liever moeten zijn voor elkaar, kan ze evengoed de term ‘naastenlie­fde’ gebruiken, in plaats van de term ‘wij’. Dat is tenminste duidelijk. Nu lijkt de slogan meer op een flauwe grap, die luider doorklinkt dan de inhoud.”

 ?? FOTO PATRICK HATTORI ??
FOTO PATRICK HATTORI
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium