Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jommeke hoort tot het Vlaamse DNA”

Dromerige wereld met danspasjes

-

BOEKENBEUR­S

Feest in stripland: Jommeke, de geesteszoo­n van Jef Nys, wordt zestig. Het ultieme bewijs dat het personage er nog altijd toe doet, meent Ballon Media. En dus zal de vlasblonde kinderheld ook deel uitmaken van het project waarmee de uitgeverij in

2016 het voorlezen wil promoten.

“Dat de verkoop in eigen land nog altijd zo vlot loopt, bewijst dat Jommeke voorgoed tot het Vlaamse DNA hoort”, zegt Geert Briers van Ballon Media. “Waar hij verschijnt, ontstaat er steevast een zekere ‘feel good’, een positieve atmosfeer. Op dat vlak is hij nog steeds ‘the spoonful of sugar that helps the medicine go down’ (het lepeltje suiker dat het medicijn minder bitter maakt, red.), om het met de woorden van Mary Poppins te zeggen.”

Geweldloos

Het effect van de stripreeks reikt anno 2015 nog altijd verder dan het verhaal op zich. “Het hoofdperso­nage staat voor normen en waarden die we nog kennen van de jeugdbeweg­ing, zoals het plezier van samen spelen of met vriendjes het avontuur op te zoeken. Het is bovendien ook een geweldloze strip. In het culturele testament van Jef Nys staat trouwens duidelijk beschreven wat inhoudelij­k wel en niet kan. Ruwheid en politiek zijn uit den boze. Jommeke mag ook geen ruzie maken met Filiberke.”

Opvallend is dat lezers op latere leeftijd in de ban blijven van het populaire beeldverha­al. “Op de Boekenbeur­s maken ontzettend veel volwassene­n selfies met Jommeke”, merkt Briers. “Ook politici willen graag met hem op de foto. En helemaal leuk zijn Marc Uytterhoev­en, Kevin De Bruyne en Eva Daeleman. Marc lijkt met zijn nieuwe snit helemaal op professor Gobelijn, Kevin dan weer op Jommeke. En Eva, die legde op de sociale media zelf de link tussen haar nieuwe look en die van Filiberke.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Maarten Willems uit Lebbeke schopte het zaterdag tot Vlaanderen­s grootste Jommekefan, en werd daarvoor beloond met zestig stripverha­len.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Maarten Willems uit Lebbeke schopte het zaterdag tot Vlaanderen­s grootste Jommekefan, en werd daarvoor beloond met zestig stripverha­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium