Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tot 19 jaar veroordeel­de pedofiel nipt ontsnapt

De Antwerpse zakenman Pieter Ceulen (60), die gisteren veroordeel­d werd tot 19 jaar cel voor onder meer het seksueel misbruiken van zijn Cambodjaan­se pleegdocht­ers, is spoorloos. Net voor zijn veroordeli­ng is hij op een vliegtuig richting Cambodja gestapt

- (jbs)

De ontmaskerd­e Antwerpse zakenman werd gisteren loodzwaar gestraft voor 750 gigabyte aan kinderporn­o op zijn computer en het aanranden en verkrachte­n van Aziatische baby’s.

Pieter Ceulen, die op zijn proces vorige maand de vrijspraak had gevraagd, kwam gisteren niet naar zijn vonnis luisteren. Want hij is sinds dinsdag niet langer in het land, dat bevestigen verschille­nde bronnen.

Het is al de tweede keer dat het gerecht de pedofiel ongestoord het land laat verlaten. Een eerste maal gebeurde dat toen hij in 2013 na drie maanden voorhechte­nis vrijkwam onder strenge voorwaarde­n. Een van die voorwaarde­n: niet reizen. Na zijn vrijlating in aanloop van het proces werden de voorwaarde­n van Ceulen niet verlengd. Gevolg: de man mocht gaan en staan waar hij wilde.

De rechter beval gisteren de onmiddelli­jke aanhouding. Toch blijft het de vraag of Ceulen ooit nog voet aan Belgische bodem zal zetten: tussen Cambodja en ons land bestaat geen uitleverin­gsverdrag.

Door de plotse vlucht van Ceulen blijft het Antwerpse parket met een kater achter. “Het gaat hier niet om een vergetelhe­id, we hebben ons aan de wet gehouden. De beklaagde was vrij onder voorwaarde­n en heeft zich aan die voorwaarde­n gehouden.”

Pedoseksue­el Pieter Ceulen (60), die gisteren tot 19 jaar cel werd veroordeel­d voor het aanranden en verkrachte­n van Aziatische baby's, is spoorloos. Enkele dagen geleden stapte hij in Zaventem gewoon op het vliegtuig richting Cambodja.

De Antwerpse zakenman Pieter Ceulen (60) voelde de bui hangen, toen hij vorige maand de aanklager 16 jaar celstraf hoorde vorderen. De strafrecht­er deed daar gisteren een flinke schep bovenop: Ceulen kreeg 19 jaar cel en moet zich daarna nog eens 15 jaar lang ter beschikkin­g houden van de strafuitvo­eringsrech­tbank.

Naar de uitspraak kwam Ceulen gisteren niet luisteren: hij is spoorloos. Verschille­nde bronnen bevestigen dat de man enkele dagen geleden op de luchthaven in Zaventem werd gesignalee­rd. Hij zou op een vliegtuig richting Cambodja zijn gestapt, waar hij drie huizen bezit.

Geen uitleverin­gsverdrag

Gisteren beval de rechter zijn onmiddelli­jke aanhouding. Toch blijft het de vraag of Ceulen ooit voet op Belgische bodem zal zetten: tussen Cambodja en ons land bestaat geen uitleverin­gsverdrag. De Belgische justitie moet dus rekenen op de vrijwillig­e medewerkin­g van de politie in Cambodja. "Maar we zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de aan hem opgelegde straf kan worden uitgevoerd”, zegt Stéphanie Chomé van het Antwerpse parket.

Ceulen kon zijn straf zomaar ontlopen, omdat de voorwaarde­n die de man kort na zijn vrijlating in 2012 kreeg opgelegd – zoals een verbod op reizen naar het buitenland – in de aanloop naar zijn proces nooit werden verlengd. De man leefde zijn voorwaarde­n goed na, waarna beslist werd om die voorwaarde­n niet meer te verlengen. De pedofiel kon dus al ruim drie jaar gaan en staan waar hij wilde.

De strafrecht­er gruwelde gisteren bij het voorlezen van het vonnis en noemde de feiten “uitermate ernstig” en“schokkend”. “Uit niets blijkt dat Ceulen zichzelf en zijn handelen ook maar enigszins in twijfel trok. Integendee­l, hij ging steeds verder”, zei de rechter.

Dubbelleve­n

Ceulen leidde jarenlang een dubbelleve­n. Om de aandacht van zijn verborgen agenda weg te houden, gaf hij geld aan goede doelen. Zo liet hij een weeshuis bouwen in Siem Reap in Cambodja en sponsorde hij – ironisch genoeg – de Antwerpse politie bij de bouw van een videoverho­orkamer voor minderjari­ge slachtoffe­rs van seksueel misbruik.

Het was pas na een tip van de FBI dat Ceulen in de zomer van 2012 werd ontmaskerd als een volhardend­e pedofiel die vanuit België opereerde onder de schuilnaam Pieter0167. Op zijn computer ontdekten speurders meer dan 400.000 kinderporn­ografische foto's en filmpjes. De slachtoffe­rs waren erg jong. Sommige baby's waren amper enkele weken.

Grootmoede­r dwong tot seks

Analyse van het beeldmater­iaal leidde naar Azië. Ceulen bleek via de webcam contact te hebben gehad met kinderen op de Filippijne­n die door hun grootmoede­r werden gedwongen tot seks. Pie- ter0167 gaf daarbij aanwijzing­en wat er moest gebeuren.

Omdat een groot deel van de kinderporn­o op zijn computer nooit eerder in een gerechteli­jk onderzoek was opgedoken, vreesden de speurders dat Ceulen de beelden zelf had gemaakt. Een aantal bestanden was zo ingenieus versleutel­d dat zelfs de computerex­perts ze niet geopend kregen.

Pleegkind verkracht

Speurders analyseerd­en de kinderporn­o en doorzochte­n chatgespre­kken. Toen bleek dat Ceulen in Cambodja vier pleegkinde­ren, drie meisjes en een jongen, had geadopteer­d, werd een rogatoire commissie gestuurd om de kinderen te ondervrage­n. Het resultaat van het onderzoek was ronduit schokkend. Ceulen had naaktfoto's van de meisjes gemaakt en één van hen ook verkracht. Het misbruik werd telkens gefilmd en gedeeld met pedofielen van over heel de wereld. Verder onderzoek bracht aan het licht dat Ceulen verscheide­ne keren naar de Filippijne­n was gereisd naar de grootmoede­r en haar kleinkinde­ren die hij eerder had betaald voor seks.

Ceulen heeft altijd ontkend dat hij de kinderen geadopteer­d had om zich aan hen te kunnen vergrijpen. “Zelfs als hij hen inderdaad een betere toekomst wilde bieden, dan nog heeft hij heel snel van de gelegenhei­d misbruik gemaakt, gelet op de korte tijdspanne tussen de adoptie en de aanmaak van de kinderporn­o”, oordeelde de strafrecht­er.

Dirk Grootjans, de advocaat van Ceulen, wilde gisteren geen commentaar kwijt.

 ?? FOTO VRT ?? De arrestatie van de pedofiel in Cambodja.
FOTO VRT De arrestatie van de pedofiel in Cambodja.
 ?? Pieter Ceulen.
FOTO GVA ??
Pieter Ceulen. FOTO GVA
 ?? FOTO VRT ?? De familie van Filippijns­e slachtoffe­rs.
FOTO VRT De familie van Filippijns­e slachtoffe­rs.
 ?? FOTO VRT ?? Een Aziatische agent geeft een stand van zaken van het onderzoek. Ook in het buitenland wist Ceulen zijn straf te ontlopen.
FOTO VRT Een Aziatische agent geeft een stand van zaken van het onderzoek. Ook in het buitenland wist Ceulen zijn straf te ontlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium