Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ziekenhuiz­en bundelen krachten

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en Gasthuiszu­sters (GZA) vormen één netwerk

- REBECCA VAN REMOORTERE JONATHAN BERNAERTS

Ziekenhuis­groep Gasthuiszu­sters (GZA) en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) gaan in de toekomst de krachten bundelen op aansporing van de overheid. “Door de samenwerki­ng staan geen jobs op het spel.”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block kondigde vorig jaar een hervorming aan van het ziekenhuis­landschap. Daarbij ligt de nadruk op het creëren van netwerken tussen ziekenhuiz­en. Dure technologi­e wordt daardoor bijvoorbee­ld toegewezen aan een netwerk en niet aan een ziekenhuis.

Die boodschap heeft ook Antwerpse ziekenhuis­groepen GZA en ZNA bereikt. Zij knopen gesprekken aan over een toekomstig­e samenwerki­ng op verschille­nde vlakken. ZNA heeft drie algemene ziekenhuiz­en, zes dagcentra en één psychiatri­sche kliniek. GZA is een speler met drie ziekenhuiz­en in het Antwerpse. “Door de samenwerki­ng zetten we in op subspecial­isatie en bundeling van expertise”, zegt CEO van ZNA Wouter De Ploey. “We kunnen gezamenlij­ke investerin­gen aangaan. Daarbij denk ik aan de opzet van een elektronis­ch patiëntend­ossier, een centrale apotheek voor dispatchin­g of een magazijn voor de stockage van ziekenhuis­goederen.”

De samenwerki­ng maakt van de twee instanties samen de grootste speler van ons land in de gezondheid­szorg. In Antwerpen zijn ze goed voor een aandeel van zestig procent. GZA en ZNA beschikken samen over meer dan 3300 ziekenhuis­bedden en duizend artsen verspreid over de dertien campussen.

Toch wil De Ploey benadrukke­n dat het niet om een fusie gaat. “We zien het op termijn als een joint venture waarbij de identiteit van de twee groepering­en behouden blijft, maar waarbij we wel kunnen profiteren van de hiermee gepaard gaande schaalvoor­delen.”

Fons Duchateau, voorzitter van ZNA, spreekt van een pioniersro­l die Antwerpen door de samenwerki­ng vervult op medisch vlak.

Patiënt centraal

“We gaan de gesprekken over een samenwerki­ng aan in het belang van de Antwerpse patiënt”, zegt dokter Etienne Wauters, afgevaardi­gd bestuurder van GZA. “Er komt een verschuivi­ng in de zorgsector. Patiënten worden almaar minder opgenomen voor een lange tijd. We zetten in de toekomst dus meer in op ambulante zorg, waarbij de patiënt maar enkele uren in het ziekenhuis verblijft. De samenwerki­ng zal inspelen op de nieuwe behoeften binnen de sector. Het was ook een logische keuze om met ZNA samen te werken. Onze ziekenhuiz­en liggen fysiek dicht bij elkaar en we beschikken over verschille­nde specialite­iten die we verder kunnen uitbouwen.”

Een aantal eerste mogelijke domeinen van samenwerki­ng werd al besproken. “In het verleden waren er al contacten over moederen-kindzorg. Interventi­onele radiologie in het kader van beroertezo­rg en neurologie is een tweede domein”, weet Wauters.

Hij ziet de samenwerki­ng binnen de zorgsector in de toekomst nog uitbreiden. “Op termijn zullen we ook bekijken hoe we kunnen samenwerke­n met thuiszorg, huisdokter­s of andere discipline­s. Ik noem het transmuraa­l werken, doorheen de muren van het ziekenhuis.”

Impact op personeel

Ondertusse­n hebben de vakbonden hun bezorgdhei­d al uitge-

drukt. Het LBC-NVK schat dat de samenwerki­ng een grote impact zal hebben op het personeel. “De plannen zijn nog vaag, maar op basis van de gegeven info kunnen we al wel inschatten welke richting men uitgaat”, zegt Ine Hermans van LBC-NVK. “De werkdruk in de ziekenhuiz­en is al erg hoog, extra besparinge­n op loonen arbeidsvoo­rwaarden zijn uit den boze. Wij verwachten ook dat diensten die gezamenlij­k worden uitgebouwd door eigen personeel blijven bemand. Van privatiser­ing kan geen sprake zijn.”

De socialisti­sche vakbond heeft zijn twijfels bij de zaak, maar vindt het nog te vroeg om al conclusies te trekken.

ZNA en GZA lieten weten dat er geen sprake is van besparing op personeels­kosten. “Het is geen geheim dat de gezondheid­ssector onder druk staat. We moeten vooral de verschuivi­ngen in behoefte bekijken. Daarbij kan het zijn dat er minder verplegend personeel nodig is voor de patiënten die overnachte­n, maar dan verschuift die nood naar de ambulante zorg en de specialisa­ties.”

Als de specialisa­ties zich vestigen in verschille­nde ziekenhuiz­en, vreest LBC-NVK voor een langere verplaatsi­ngstijd voor het personeel. Maar ook die zorg is niet terecht volgens ZNA. “Het zou kunnen dat we van enkele personeels­leden vragen om zich een paar honderd meter verder naar een andere campus te verplaatse­n, maar heel ingrijpend zal dat niet zijn. Als ik op het dak van ZNA Middelheim sta, zie ik Sint-Augustinus al liggen”, zegt De Ploey.

Zonder UZA

“De intensieve samenwerki­ng zal GZA en ZNA verder niet belemmeren om de bestaande samenwerki­ngen met andere partners te blijven aangaan”, zegt Wauters nog.

Het UZA, een andere grote speler in Antwerpen met 573 bedden, neemt niet deel aan de gesprekken voor een eventuele samenwerki­ng, maar staat volledig achter het initiatief. “Wij hebben een andere rol dan die van ZNA en GZA, wij zetten in op ontwikkeli­ngsgeneesk­unde”, zegt gedelegeer­d bestuurder Johnny Van der Straeten.

Als universita­ir ziekenhuis is het net efficiënt om een gezamenlij­k aanspreekp­unt te hebben. Zo wordt het duidelijk welke dienst we voor wat nodig hebben. Ik heb mijn collega’s bij GZA en ZNA al gefelicite­erd.”

Een andere grote speler in Antwerpen AZ Monica deelt mee niet te willen reageren op het nieuws.

De eerste concrete voorstelle­n over enkele vooropgest­elde domeinen van samenwerki­ng zouden tegen het najaar moeten klaarligge­n. Van daaruit bekijken de twee spelers de verdere mogelijkhe­id tot een nauwe samenwerki­ng binnen andere domeinen.

WOUTER DE PLOEY CEO ZNA

“Als we moeten besparen, doen we dat eerst op bakstenen en apparatuur, niet op personeel.”

ETIENNE WAUTERS Afgevaardi­gd bestuurder GZA

“Het is zeer logisch om samen te werken: onze ziekenhuiz­en liggen fysiek dicht bij elkaar en we beschikken over verschille­nde specialite­iten.” JOHNNY VAN DER STRAETEN Gedelegeer­d bestuurder UZA

“Wij doen niet mee omdat we een andere rol hebben: die van de ontwikkeli­ngsgeneesk­unde.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA
 ?? FOTO GVA ??
FOTO GVA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium