Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gezochte crimineel per vergissing vrij

Gevangenis laat inbreker gaan ondanks bevel tot uitleverin­g

- JORIS VAN DER AA

Een Algerijnse crimineel die uitgelever­d had moeten worden aan Zwitserlan­d voor een reeks inbraken, is door het gerecht in Mechelen per vergissing vrijgelate­n uit de gevangenis.

Zakaria E.B is een Algerijnse illegaal die aan de kost komt als inbreker. De jongeman reist zowat half Europa af om zijn slag te slaan. In oktober 2015 werd hij door een patrouille van de Mechelse politie betrapt toen hij probeerde in te breken. De man werd in de boeien geslagen en aangehoude­n voor poging tot inbraak.

Tijdens het onderzoek naar de activiteit­en van de jonge Algerijn – die beweerde nog minderjari­g te zijn – kwam aan het licht dat hij ook werd gezocht door het Zwitserse gerecht. Het parket van Fribourg vaardigde een internatio­naal aanhouding­sbevel tegen hem uit voor een reeks inbraken en het gebruik van valse identiteit­sdocumente­n.

Fout in gevangenis

Toen het Zwitserse gerecht vernam dat Zakaria E.B. in Mechelen tegen de lamp was gelopen, maakten de Zwitserse autoriteit­en een officieel uitleverin­gsverzoek over aan België. Dat uitleverin­gsbevel werd aan Zakaria E.B. betekend in de gevangenis. Daardoor zat hij niet alleen in voorlopige hechtenis voor de inbraakpog­ing in Mechelen, maar tegelijk ook in uitleverin­gsdetentie. Dat betekent dat hij van zijn vrijheid werd beroofd, in afwachting van zijn uitleverin­g aan Zwitserlan­d. Wie in uitleverin­gsdetentie zit, komt in principe niet meer op vrije voeten.

Maar op 4 november gaat er iets mis. Op die dag wordt Zakaria E.B. door de correction­ele rechtbank veroordeel­d tot acht maanden met uitstel. Alleen de voorhechte­nis geldt als effectieve straf. Omdat hij alleen tot een straf met uitstel werd veroordeel­d, laat de gevangenis Zakaria vrij.

Spoorloos

Bij het verlaten van de gevangenis kreeg Zakaria E.B. een bevel mee om het Belgische grondgebie­d te verlaten. Een raad die hij blijkbaar heeft opgevolgd, want de man is sindsdien niet meer te vinden.

Volgens Lieselotte Claessens, woordvoers­ter van het parket van Mechelen, moet er iets fout gelopen zijn in gevangenis. “Het parket heeft mogelijke informatie over de betrokken gedetineer­de – dus ook de info over zijn uitleverin­gsdetentie – overgemaak­t aan de gevangenis.” Bij het gevangenis­wezen was gisteravon­d niemand bereikbaar voor een reactie.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium