Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever kiest voor ‘Belgische oplossing’

Politicolo­og Carl Devos geeft goede punten aan benoemings­operatie bij N-VA

-

Bart De Wever heeft de aanstellin­g van een nieuwe fractielei­der goed opgelost”, zegt politicolo­og Carl Devos, die niet bekend staat als iemand uit NVAhoek. “Hij heeft voor een beproefde Belgische truc gekozen: maak van die ene netelige beslissing die moet worden genomen een onderdeel van een ruime operatie, waarin iedereen iets van zijn gading vindt.”

De N-VA maakte gistermorg­en bekend dat Antwerpena­ar Peter De Roover de nieuwe federale fractielei­der wordt, de man dus die de parlementa­ire N-VA-troepen, 33 man sterk, zal leiden.

De functie was vacant sinds Hendrik Vuye, die intern veel kritiek kreeg, gevraagd werd om het communauta­ire project van de partij uit te werken.

Er waren evenwel nog andere kandidaten dan Peter De Roover en zoals dat gaat op zo’n scharnierm­oment, kwamen links en rechts diverse frustratie­s naar boven.

Naar verluidt heeft Bart De Wever dagenlang intensief getelefone­erd en ego’s gemasseerd. Gisteren kon hij een benoemings­ronde presentere­n die, in de woorden van Peter De Roover zelf, “alleen maar lachende gezichten” opleverde.

De hoofdvogel is dus voor Peter De Roover, voormalig leraar en topman van de Vlaamse Volksbeweg­ing. Hij zet daarmee zijn blitzcarri­ère bij de N-VA verder. In 2014 stond hij voor het eerst op de kieslijst bij de partij, vervolgens werd hij penningmee­ster. “Zo kwam hij in het dagelijkse bestuur van de partij en werd hij een van de vertrouwel­ingen van Bart De Wever”, zegt Carl Devos.

De nieuwe penningmee­ster wordt waarschijn­lijk Sara Smeyers uit Aalst, die daar om bovengenoe­mde reden niet om zal klagen. Zij was een van de kandidaten voor het fractielei­derschap.

Veerle Wouters, tot nu ondervoorz­itter van de fractie, gaat mee het communauta­ire project leiden. Ze wordt ook voorzitter van de commissie Grondwet.

De Roover zal zich in het parlement door een uitgebreid bureau laten bijstaan. Elke provincie krijgt daarin een vertegenwo­ordiger. Voor Oost-Vlaanderen wordt dat Peter Dedecker, die ook kandidaat-fractielei­der was.

Ook het algemene partijbest­uur van de N-VA, dat nochtans al 39 leden telde, krijgt er vertegenwo­ordigers uit elke provincie bij. Voor Antwerpen is dat Valerie Van Peel (zus van comedian Michael Van Peel), voor Limburg Zuhal Demir, voor Oost-Vlaanderen opnieuw Peter Dedecker.

Peter De Roover zal de oppositie van antwoord moeten dienen in debatten, hij zal zijn 32 fractieled­en tevreden moeten houden, evenals de flamingant­e vleugel van de N-VA, en hij zal daarbij toch loyaal moeten blijven aan de regering en de partijtop. “Dat is een hele opgave”, zegt Carl Devos. “Hij kan wel al wat voorleggen. De Vlaamse Volksbeweg­ing heeft het er moeilijk mee dat ook hun vroegere voorzitter mee de communauta­ire status-quo in stand houdt. Maar in discussies daarover geeft De Roover geen krimp.”

Carl Devos is ook benieuwd naar de sociaal-economisch­e profilerin­g van De Roover. “Want het gros van de N-VA-kiezers stemt daarvoor op de partij, niet omdat ze onafhankel­ijkheid willen.” Een echte N-VA-topper moet tenslotte ook altijd een beetje ‘anders’ zijn. “Bij de N-VA hebben ze het wel eens over de ‘trado’s’, de traditione­le andere partijen. Zo willen zij niet zijn. Het moet bij hen wat gebetener zijn, offensieve­r, met het vuur van een oppositiep­artij.”

Opdracht voorlopig volbracht dus, voor De Wever. “Het is eigenlijk een oude techniek, zo’n

zegt Carl Devos. “De Wever zelf zal er waarschijn­lijk bij de Romeinen al voorbeelde­n van kennen: als je één probleem niet krijgt opgelost, verbind je er tien ingrepen aan en desnoods vergroot je ook de pot van wat je kunt uitdelen. Het hele Belgische systeem is daarop gebaseerd. Je kunt er bedenkinge­n bij hebben, maar het was hier toch vooral belangrijk om de rangen gesloten te houden. Dat is ook alleen maar in het voordeel van De Roover.”

ge

deal”,

packa-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium