Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terreurdre­iging kost 18 miljoen euro extra

Tot duizend militairen per dag op straat

-

Wegens de terreurdre­iging heeft het leger in 2015 dagelijks extra militairen ingezet. Normaal waren 300 manschappe­n voorzien. Na Charlie Hebdo en Verviers waren dat 700 militairen per dag. En na de aanslagen in Parijs stonden soms zelfs meer dan duizend militairen in de Belgische straten. Dat heeft ons land vorig jaar 18 miljoen euro extra gekost.

Vooral de landmacht moest een tand bijsteken. “85 procent van de ruim 12.000 militairen die werden ingezet, kwam van de landmacht. Dat is onze grootste component, maar het aandeel was toch groter dan in andere jaren”, aldus fregatkapi­tein Guy Schotte, chef lopende operaties bij Defensie.

Nochtans had 2015 een sober jaar moeten zijn door de geplande besparinge­n. “Die extra inzet voor de binnenland­se veiligheid is een zware belasting geweest. Zeker voor de landmacht”, geeft Schotte toe. Al heeft ook de luchtmacht zijn deel gedaan.

“Onze militairen zijn veel meer van huis geweest dan gedacht. Dat was niet eenvoudig, maar het leger heeft dat goed ingevuld. De erkentelij­kheid van de bevolking werkte motiverend. De jongens hebben straten bewaakt waar ook hun families rondlopen.”

Er waren nauwelijks of geen incidenten, behalve het gevecht dinsdagavo­nd met een zestal jongeren aan het metrostati­on in Molenbeek, waarbij een gewonde viel. “De militairen zijn toen binnen hun mandaat gebleven”, aldus Schotte.

Om de binnenland­se veiligheid mee te bewaken staan vandaag nog “enkele honderden militairen” op gevoelige punten. “Meer details geven we niet. Terroriste­n hoeven niet te weten waar, wanneer en met hoeveel manschappe­n we ontplooien”, zegt Schotte categorisc­h.

Hoe de inzet van het leger in 2016 verder zal evolueren is niet te voorspelle­n. “Alles hangt af van het dreigingsn­iveau en van wat de regering ons vraagt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium