Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zwaardere straf geëist voor mishandeli­ng babytweeli­ng

Vader en moeder uit Vosselaar blijven ontkennen dat ze hun kinderen hebben verwond Videoverho­or in strafzaken vanaf medio 2017

-

Tegen Saskia V.H. en Jan V.L. uit het Vosselaar werd een celstraf van 37 maanden gevorderd voor de zware mishandeli­ng van hun babytweeli­ng. Eerder hadden ze 24 maanden cel gekregen, waarvan één jaar met uitstel. De ouders blijven de beschuldig­ingen weerleggen en vragen de vrijspraak.

Het hof van beroep in Antwerpen boog zich gisteren over een hartversch­eurend dossier. Saskia V.H. (28) en haar echtgenoot Jan V.L. (35) moesten zich verantwoor­den voor de zware mishandeli­ng van hun babytweeli­ng. De kinderen, een jongen en een meisje, werden na een zwangersch­ap van 31 weken op 15 maart 2013 veel te vroeg geboren. Ze verbleven eerst drie weken in een Antwerps ziekenhuis en daarna nog eens drie weken in het AZ Turnhout.

Op 18 juni 2013 boden de ouders zich met hun baby’s aan bij de spoeddiens­t van het AZ Turnhout. Omdat de diagnose wees op het battered-childsyndr­oom – ‘het syndroom van het geslagen kind’ – werden de kinderen overgebrac­ht naar het UZA in Edegem.

Het meisje had een schedelbre­uk en meerdere hersenbloe­dingen opgelopen. Ze had ook oudere breuken aan haar armpjes en beentjes en kneuzingen in het gelaat. Bij haar broertje werden meerdere breuken vastgestel­d aan de onderste ledematen, evenals verwonding­en aan de geslachtsd­elen en in het gelaat. “De letsels zijn het gevolg van niet-accidentee­l traumatisc­h geweld”, oordeelde een deskundige.

Het koppel werd in juni 2014 in Turnhout veroordeel­d tot 24 maanden celstraf, waarvan de helft met uitstel. “Die straf is onvoldoend­e. Ik vorder 37

Rechtbanke­n kunnen vanaf medio volgend jaar een verdachte verhoren via videoconfe­rentie. Dure en risicovoll­e transporte­n van gedetineer­den van de gevangenis naar de rechtbank kunnen daardoor vermeden worden. De plenaire Kamer stemde donderdag in met het wetsvoorst­el van maanden celstraf. De kinderen waren uitsluiten­d onder toezicht van de ouders. ‘Ik word zot van die huilbuien’, had de moeder tegen de dokter gezegd”, zei advocaatge­neraal Marc Kristien Van Vaerenberg­h (N-VA) dat dit mogelijk maakt.

Mensen in voorlopige hechtenis kunnen vandaag enkel persoonlij­k of vertegenwo­ordigd door hun advocaat voor de raadkamer of de kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) verschijne­n. In bijzondere gevallen kan de rekening Tack. “Op 6 juni waren de kinderen nog uitgebreid onderzocht en toen was er niets aan de hand. De baby’s zijn onderhevig geweest aan extreme stress en kampen met blijvende psychische letsels.”

De gerechtsde­skundige kende de beide kinderen een blijvende persoonlij­ke en economisch­e ongeschikt­heid toe.

De tweeling is bij een gezin in Limburg geplaatst en gaat er ook naar school. “Zelfs al worden ze vrijgespro­ken,

b

r

k k b

d b p k n

o

h

l g e

“ daarvan hoog oplopen.

Het nieuwe wetsvoorst­el maakt verhoor op afstand mogelijk bij voorlopige hechtenis vanaf september 2017. In een latere fase hoopt N-VA-Kamerlid Van Vaerenberg­h ook op een uitbreidin­g van het videoverho­or naar alle fasen van de strafproce­dure. dan nog zijn mijn cliënten zwaar gestraft”, zei meester Tim Smet. “Ze hebben hun tweeling amper gezien. En de oudste dochter, bij wie geen verwonding­en zijn vastgestel­d, werd geplaatst bij de grootouder­s.”

De verdedigin­g vroeg de vrijspraak. “De kinderen zijn met een keizersned­e geboren. Het jongetje is bij de voetjes vastgenome­n bij de geboorte, het meisje bij de polsen”, zei meester Vincent Andries. “Op die plaatsen zijn oude breuken vastgestel­d.” Ook voor de hersenbloe­dingen had de advocaat een uitleg. “Beide kinderen hebben afwijkende bloedwaard­en. Dat kan leiden tot het uitzetten van het hoofd met een schedelbre­uk tot gevolg.”

De ouders hebben hun onschuld altijd staande gehouden. “We hadden een uitgesprok­en kinderwens. De tweeling was, net als de oudste dochter, via IVF verwekt”, zei de mama. “Het zou niet in me opkomen om mijn kinderen iets aan te doen.”

“De verwonding­en zijn zeker niet met opzet toegebrach­t”, voegde Jan V. L. toe, die als minderjari­ge zware feiten heeft gepleegd. “Bij het verzorgen is de dochter wel een keer tegen de rand van de tafel gebotst.”

De ouders mogen hun tweeling slechts één keer per maand zien. “Onder toezicht mogen we één uur bij hen zijn”, vertelde de vader. “Nadien mogen we samen met de grootouder­s nog drie uur naar een binnenspee­ltuin. Gelukkig hebben we niet het gevoel dat de kinderen van ons zijn vervreemd. Het is telkens een plezier om met hen van de schuifaf te gaan en hen achterna te kruipen op de verschille­nde toestellen.”

IVO MEULEMANS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium