Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Team van historici en juristen moet 200 jaar geleden geroofde ‘miljoenens­childerije­n’ recuperere­n

-

Staatssecr­etaris Elke Sleurs (NVA) eist duidelijkh­eid rond het lot van honderden ‘Belgische’ kunstwerke­n die in de achttiende eeuw door de Fransen zijn ingepikt. Daarvoor zet ze een team van Belgische kunsthisto­rici én juristen aan het werk, “zodat er definitief klaarheid komt”.

Het gaat bijvoorbee­ld om schilderij­en van Antwerpse meesters zoals Pieter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Eind achttiende, begin negentiend­e eeuw – na de Franse Revolutie – werden de werken door het Franse leger meegenomen uit kerken en kloosters in onze contreien, maar ook uit academies of uit adellijke verzamelin­gen.

De kunstwerke­n kwamen in Franse musea terecht. Een deel keerde na de nederlaag van Napoleon in 1815 terug, zoals de

van Rubens of het van de gebroeders van Kruisafnam­e Lam Gods Eyck. Maar zo’n derde van die kunstwerke­n – samen enkele miljoenen euro waard – hangt nog steeds in Franse musea in bijvoorbee­ld Lyon, Grenoble, Toulouse, Marseille, Nancy of Rijsel.

Enkele Belgische politici dringen er al een tijd op aan dat ons land Frankrijk oproept de resterende (vermoedeli­jk) 271 kunstwerke­n aan België terug te geven.

Zijn het er 271? Staatssecr­etaris voor Wetenschap­sbeleid Elke Sleurs (N-VA) wil die onduidelij­k- heid de wereld uit en creëert haar eigen (de film met George Clooney waarbij Amerikanen geroofde schatten uit handen van de nazi’s haalden). Enkele kunsthisto­rici en gespeciali­seerde juristen moeten een zo correct mogelijke lijst opstellen en er moet worden onderzocht of de kunst nog eventueel kan worden teruggeëis­t.

“Het gaat om feiten van 200 jaar geleden”, zegt Sleurs. België bestond zelfs nog niet en intussen is

Monuments Men ook het recht fors geëvolueer­d. “Maar onze beweegrede­nen zijn van puur wetenschap­pelijke aard, zodat er voor eens en voor altijd duidelijkh­eid komt rond deze historisch­e gebeurteni­s. Daar wordt iedereen beter van.”

Geroofde kunstwerke­n houden België al veel langer bezig. Zo is ons land ook nog altijd bezig met het opsporen van Belgische kunst die tijdens de Tweede Wereldoorl­og door het naziregime werd geroofd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium