Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koningspaa­r populair in Davos

België probeert potentiële investeerd­ers te overtuigen

-

In eigen land geniet het koningspaa­r een matige popularite­it, maar in het Zwitserse skioord Davos, waar de World Economic Forum, de jaarlijkse hoogmis van de kapitalist­ische wereldecon­omie plaatsvind­t, lopen buitenland­se én Belgische ondernemer­s elkaar voor de voeten om Filip en Mathilde te groeten.

“Blijf in België”, zegt koningin Mathilde tegen een groepje Belgische toponderne­mers. De uitspraak is onbedoeld grappig, omdat de aanmaning precies gericht is tot CEO’s die het in het buitenland gemaakt hebben: Paul Bulcke van het Zwitserse Nestlé, Jean-François Van Boxmeer van het Nederlands­e Heineken en Hans Van Bylen, binnenkort CEO van het Duitse Henkel.

Een beetje later is het trio, aangevuld met de Nederlands­e Ahold-topman Dick Boer, in gesprek met koning Filip. Ze hebben hun beurt moeten afwachten, want het koningspaa­r is populair bij de buitenland­se ondernemer­s die naar het Belgian Power Breakfast afgezakt zijn.

Naar jaarlijkse gewoonte zet ons land zichzelf in het zonnetje, in de marge van het World Economic Forum van Davos. Dat evenement trekt opmerkelij­k genoeg vooral Belgen. Ze netwerken onderling, maar kunnen ook meteen inspelen op buitenland­se interesse. Daarbij vallen vooral de Japanse en Indiase ondernemer­s op. Vooral die laatste groep is er erg op gebrand om het koningspaa­r te begroeten.

Dit jaar heeft ons land wel wat uit te leggen. De Europese nieuwswebs­ite Politico noemde België na de aanslagen in Parijs een “failed state”. En de Europese Commissie trok een streep door de belastingv­oordelen die multinatio­nals genieten.

“Dat leeft vooral in de Angelsaksi­sche en Franse pers, maar hier niet”, zegt vicepremie­r Alexander De Croo (Open Vld), die in de plaats van de afwezige Charles Michel de honneurs waarneemt. “Ik heb er nog geen enkele opmerking over gekregen.”

Ook Kunihiro Matsushima, topman van het Japanse Dentsu, ligt er niet wakker van. “Japanse toeristen annuleren hun reis naar België wegens de aanslagen. Maar wij maken ons geen zorgen. We investeren nu al in Belgische digitale bedrijven, al ben ik de namen even vergeten.”

Het wegvallen van de belastingv­oordelen kwam wel ter sprake. “Ik heb gezegd dat we een dialoog voeren met de Commissie. En dat we kijken op welke manier we een alternatie­f kunnen bieden voor multinatio­nals, kmo’s en startups”, aldus De Croo.

De Croo is maar wat blij dat Audi net nu beslist heeft om de elektrisch­e wagen in Brussel te bouwen. “In een busje in Davos sprak iemand van Audi me er nog over aan. Hij vond het straf dat ze net die wagen niet in Duitsland maken.”

De liberale vicepremie­r schoof na het ontbijt aan bij een meeting die de koning eerder al met Audivoorzi­tter Rupert Stadler gepland had. “De vele inspanning­en die de werknemers van Audi de voorbije jaren geleverd hebben, worden beloond”, zei De Croo na afloop. “De investerin­g is ook het bewijs dat de sociaal-economisch­e hervorming­en van de voorbije jaren hun vruchten afwerpen.

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) sprak potentiële investeerd­ers op het Belgian Power Breakfast toe. Hij benadrukte vooral de innovativi­teit van de regio’s. In het meervoud, want de Vlaams-nationalis­t sprak uitdrukkel­ijk ook in naam van Wallonië en Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium