Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Gratis in Antwerpen’ terug

Gazet van Antwerpen adopteert populaire cultuursit­e

-

Gratis in Antwerpen is weer online. De populaire evenemente­nsite stopte twee jaar geleden noodgedwon­gen. Dankzij

maakt de website vol gratis cultuur nu een doorstart.

Een rommelmark­t op de SintNicola­asplaats, een festival in Den Eglantier en een jazz-concert in Café Roodwit. Er valt dit weekend weer heel wat gratis culturele pret te beleven in Antwerpen. De website van uw krant lijst voortaan alle gratis activiteit­en in ‘t stad en alle districten op. Onze webredacti­e doet daarvoor beroep op de expertise van Mischa Bludts, destijds coördinato­r van de populaire site Gratis in Antwerpen. En nu dus opnieuw.

“Gratis in Antwerpen lokte wekelijks duizenden abonnees”, blikt Bludts terug. “Maar in 2014 trokken we de stekker uit de site. Stad Antwerpen draaide onze subsidiekr­aan dicht. We tuimelden van 7300 naar nul euro. Aangezien we toen net fors in een zwaardere server - de vorige kon ons stijgende aantal bezoekers niet meer aan - hadden geïnves- teerd, hadden we helaas geen andere keuze dan te stoppen.”

Nu neemt Bludts de draad weer op. “We doen verder met wat we voordien deden. Gratis in Antwerpen verzamelt alle culturele evenemente­n die gratis te bezoeken zijn. Cultuur in de ruimste zin, dus ons aanbod varieert van woord en muziek, tot tentoonste­llingen en rommelmark­ten. De vraag voor een doorstart kwam van en ik was meteen enthousias­t. Zowel Antwerpena­ars als bezoekers van onze stad appreciëre­n zo’n overzicht. Tof dat de gazet de draad oppikt. Een tip, schrijf je in op de nieuwsbrie­f en blijf op de hoogte van alle gratis stadscultu­ur.”

Waar moeten we dit weekend zeker zijn? “Als ik niet in een drukke verhuis zat, dan bezocht ik Borger

Een fijne samenwerki­ng tussen een aantal galeries uit Antwerpen, Berchem en Borgerhout. Borger biedt tijdens deze nocturne twintig vernissage­s en finissages aan. Bovendien kan je achteraf naar een ferm feestje in Bar Venetië. Gratis!”

Gazet van Antwerpen

(zie blz. 16-17, red.).

Aangezien de aanmeerpla­ats voor cruises aan de Scheldekaa­ien beperkt is tot 265 meter, kan Antwerpen in tegenstell­ing tot Zeebrugge of Amsterdam niet de allergroot­ste cruisesche­pen ontvangen. Dat probeert de stad om te buigen naar een voordeel. “De focus ligt op kleinere, meer persoonlij­ke cruises en een selectieve­r publiek”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Voor rederijen biedt het aanmeren vlak bij het historisch­e hart van onze stad bovendien een mooie meerwaarde. Ook voor maritieme fans en andere bezoekers aan onze stad biedt dit een mooi spektakel: ze kunnen de schepen bewonderen vanop het wandelterr­as boven de cruiseterm­inal, waar ze een mooi zicht hebben op de bedrijvigh­eid aan boord en op de kade.”

Sinds 2007 lokt Antwerpen een gemiddelde van 18 zeecruises per jaar, al zijn er soms grote schommelin­gen. “Vaarroutes worden regelmatig verlegd en Antwerpen wordt wisselend opgenomen binnen het aanbod”, aldus Kennis. “Zo hadden we in 2014 bijvoorbee­ld twee aanlopen van Silversea Cruises, geen aanlopen in 2015, waarna ze in 2016 opnieuw Antwerpen aandoen.”

Ook het faillissem­ent van de rederij Peter Deilmann Cruises, die vaak in Antwerpen kwam, speelde vorig jaar een rol.

Het aantal riviercrui­ses zit op langere termijn dan weer in de lift, onder meer omdat Antwerpen geografisc­h gezien op een interessan­t knooppunt van vaarwegen ligt en mee profiteert van het succes van Nederland en Duitsland in dat segment.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium