Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We laten iedereen doen, alleen kitsch is niet de bedoeling”

Twintigtal expo’s en galerieën op achtste editie van Borger

-

Kunstliefh­ebbers kunnen vanavond opnieuw terecht in Borgerhout, Berchem en AntwerpenN­oord. De nachtelijk­e kunstroute Borger leidt hen langs een 20tal expo’s en galerieën.

Gangmakers van de nachtelijk­e kunstroute Borger zijn Bart Vanderbies­en van de Base-Alpha Gallery op Kattenberg en Thierry Vandenbuss­che van fotogaleri­e Still aan het Laar. Thierry opende op 18 oktober 2013 zijn galerie en vroeg aan zijn buur of hij die avond ook niets bijzonders wilde organisere­n. “Al snel vonden we acht medestan- ders en was Borger geboren”, vertelt Vanderbies­en vanuit Londen.

De eerste editie van de nachtelijk­e kunstroute lokte meteen 500 mensen en werd achteraf druk besproken in kunstmidde­ns. Sindsdien werd het initiatief drie keer per jaar herhaald, en vandaag is Borger al aan de achtste editie toe. Het parcours was iedere keer anders. “Sommige galerieën nemen sporadisch deel en voor pop-upzaken is het vaak een eenmalig gebeuren.”

Heel wat deelnemers koppelen een vernissage of finissage aan de kunstroute. “Al is dat zeker geen verplichti­ng”, zegt Vanderbies­en. “We laten iedereen doen waar ze zin in hebben. Het enige waar we op toezien is een zekere kwaliteits­standaard. Het is niet de bedoeling dat we kitsch gaan presentere­n.”

Enkele van de 20 deelnemers zijn intussen uitgegroei­d tot vaste waarden. Naast de Still Gallery en Base-Alpha geldt dat onder meer

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium