Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad zoekt schatten uit WOII

Opgravinge­n in Amerikaans kamp starten met klein succes

-

De stad Antwerpen is donderdag begonnen met opgravinge­n in het SintAnnabo­s. Daar hebben de Amerikanen in 1945 en 1946 het dorp ‘Top Hat’ gevestigd, waar ze in bioscopen en ijscrèmeba­rs konden genieten van hun overwinnin­g op de Duitsers.

De eerste resultaten van de opgravinge­n zijn niet echt spectacula­ir. “Maar we hebben donderdag in het Sint-Annabos toch Amerikaans­e en Belgische muntstukke­n, enkele kogels en een lepel gevonden. In het Sint-Annabos zat destijds het tentenkamp van de Amerikanen”, zegt stadsarche­oloog Jef Vansweevel­t.

Hoe komt het dat die voorwerpen daar nog liggen? In de voorbije decennia hebben veel amateur-archeologe­n al voorwerpen uit ‘Top Hat’ gevonden en zelfs tentoonges­teld. “Wij graven dieper dan de mensen die de opgravinge­n met een metaaldete­ctor hebben gedaan”, zegt Jef Vansweevel­t. “We werken met een kraan en maken gleuven van vijftig centimeter diep. Dat lijkt misschien weinig, maar met een gewone metaaldete­ctor geraak je zo diep niet. Donderdag hebben we laag per laag afgegraven, en de vondsten worden geregistre­erd en genummerd. Ze worden over enkele dagen opgeslagen in het depot van het politiegeb­ouw op de Luchtbal. Voorlopig worden ze niet tentoonges­teld”, zegt Jef Vansweevel­t.

De karige oogst betekent nog niet dat de opgravinge­n een mislukking zijn. “We gaan nog door met de opgravinge­n tot en met 26 januari. In de komende dagen graven we aan de oostzijde van de knoop van de E34, de Ring en de Charles De Costerlaan én ten noorden van de Charles De Costerlaan. Op die plaatsen waren onder meer de bioscopen en ijscrèmeba­rs van de Amerikanen gevestigd, maar ook apothekers en bakkers. We hopen daar onder meer betonnen funderinge­n van die gebouwen te

vinden.”

Het is dus goed mogelijk dat er in de komende dagen nog belangrijk historisch materiaal naar boven komt. In ‘Top Hat’, genoemd naar een sigaretten­merk dat destijds populair was, passeerden van juli 1945 tot april 1946 liefst 270.000 Amerikanen. Ze moesten er wachten tot de boot arriveerde die hen naar huis zou brengen. De sfeer op Top Hat was behoorlijk ontspannen. De Amerikanen hadden de Duitsers verslagen, en ze tot krijgsgeva­ngenen gemaakt. De Duitse krijgsgeva­ngenen moesten liefst 7200 landmijnen opruimen, die door hun landgenote­n waren gelegd. De Amerikanen zelf legden daarna verschille­nde banen en toegangswe­gen aan. Uiteindeli­jk werden er 2500 tenten, 500 gebouwen, drie cinema’s, twee openluchtt­heaters, een bakkerij, een apotheker, een ijsroomfab­riek en -bar, een bibliothee­k, een wasserij, een strijkzaal en drie kapsalons gebouwd. De oorlog was voorbij, en de luxe van het vaderland was een mooi voorproefj­e voor de heldenontv­angst die de Amerikanen thuis te wachten stond. Volgens

De stad is met de opgravinge­n gestart omdat het Oosterweel-project er mogelijk aankomt. Midden 2017 zou er volgens de ontwerppla­nnen een Scheldetun­nel in het bos worden aangelegd. “Door deze opgravinge­n winnen we informatie die we kunnen gebruiken voor verder archeologi­sch onderzoek op deze plaatsen”, zegt Jef Vansweevel­t.

“Zo kunnen we inschatten met welke zaken we rekening moeten houden als de bouwwerken op Linkeroeve­r beginnen.”

De BAM (Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel) wil begin 2017 al met de eerste infrastruc­tuurwerken op Linkeroeve­r starten. De nodige vergunning­en zijn evenwel nog niet binnen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium