Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Artiesten eren de meester: van ‘Eerste sneeuw’ tot ‘Vossie’

-

jes Gent uit, waaronder dit door Bony King opgerakeld pareltje: “O de klokken van Sint-Jacobs, van Sint-Anna, Sint-Michiels/ Ze luiden elke nacht de namen van iedereen die van me hield/Ik moet vragen aan mijn mama of ze uit de doden op wil staan/ Samen zullen we dan luisteren naar de klokken van Sint-Baafs”.

Geen lied over de Amerikaans­e zangeres, wel over een jeugdvrien­din die Tavernier na een optreden terugziet. “Ze zei: ik denk dat je me niet meer kent/ En door de mist van het verleden/Zag ik opnieuw haar mooi gezicht”. Op de cd eigent Raymond van het Groenewoud het zich toe. “Dit is echt een nummer van Raymond geworden”, stelt de maker vast. “Het blijft mijn nummer, maar dit is boeiender dan een klakkeloze interpreta­tie.”

Het nummer waaraan de titel van de tribute-cd is ontleend, kan niet beter gekozen zijn. Hierin toont de weemoedige poëet in Lieven Tavernier zich ten voeten uit: “Je bent nooit alleen, als je alleen bent/Eenzaamhei­d, het is geen kwaje vriend/Vraag hem of hij bij jou blijft slapen/Als je niemand anders vindt”.

Een recenter liedje waarin Tavernier het gemis van zijn overleden collega en stadsgenoo­t Luc De Vos bezingt. “Blijf bij mij in mijn donkere dagen/In mijn nachten van verdriet/Zing voor mij, pak je gitaar en/Vossie, zing je lied.” Op de nieuwe cd sereen gecoverd door Patrick Riguelle.

Ook in de nieuwe versie berust Roland Van Campenhout in de vertwijfel­ing die de kerngedach­te van Taverniers nummer vat: “At the gates of heaven or on the road to hell/Will there be someone to meet me? Time will tell.”

(gj)

(boek + cd), Lieven Tavernier, Lannoo, 192p, 24,99 euro.

 ??  ?? Bony King.
Bony King.
 ??  ?? Gabriel Rios.
Gabriel Rios.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium