Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Over nieuwbouw doen banken veel minder moeilijk”

Mogelijke renovaties doen oudere appartemen­ten in waarde dalen

-

Gerenoveer­de appartemen­ten in de stad Antwerpen verkopen als zoete broodjes en stijgen in waarde, terwijl prijzen voor oudere panden, waar renovatie zich opdringt, dalen. De stad volgt zo niet de spectacula­ire daling van de provincie, waar volgens makelaars van ERA de prijzen voor appartemen­ten met 16 procent gedaald zijn.

Makelaarsn­etwerk ERA stelde deze week zijn jaarlijkse vastgoedba­rometer voor. De meest opvallende conclusie was dat de prijzen van bestaande appartemen­ten in de provincie Antwerpen vorig jaar met bijna 16 procent gedaald zijn ten opzichte van 2014. ERA-topman Iain Cook verklaarde die sterke daling onder meer door het overaanbod van nieuwbouwa­ppartement­en in het Antwerpse en de vele bestaande, verouderde appartemen­ten die aan renovatie toe zijn.

Toch gaat de vergelijki­ng tussen de provincie en de stad Antwerpen niet op, zoals dat wel vaker het geval is. Er is inderdaad een lichte prijsdalin­g te merken, maar wel specifiek bij oudere panden, waar zich ook renovatiek­osten opdringen. Tegelijker­tijd worden de instapklar­e appartemen­ten wel vlot verkocht en stijgen die zelfs in waarde.

Een voorbeeld vinden we in de Victor Govaerslaa­n in Merksem, In 2010 werd een van de appartemen­ten met garagebox verkocht voor 141.000 euro. Vandaag staat een gelijkaard­ig appartemen­t in hetzelfde woonblok al vijf maanden te koop voor 135.000 euro, met quasi geen reacties of bezoeken. De reden ligt volgens vastgoedma­kelaar First Immo deels bij de banken. “Die lenen jonge koppels geen extra budgetten meer om te renoveren”, legt Wim Peleman van First Immo uit. “Dat wil zeggen dat ze zelf moeten beschikken over een eigen voorschot en geen geld meer hebben om renovaties te doen nadien. Terwijl diezelfde koppels wel instapklar­e, gerenoveer­de appartemen­ten kunnen kopen aan hogere prijzen en daar doen de banken niet moeilijk over.”

In Deurne en Merksem bijvoorbee­ld zijn er veel appartemen­ten die gebouwd zijn in de jaren zeventig en waar een renovatie zich opdringt. Die appartemen­ten blij- ven dus vaker te koop staan, omdat er geen leningen voor bekomen kunnen worden. Zo ontstaat er een overaanbod, waardoor de prijzen dan weer dalen.”

“Die prijsdalin­g leidt niet tot meer verkoop, want de koper zal nog altijd eerst zijn eigen inbreng nodig hebben om een lening te kunnen krijgen bij de bank”, gaat Peleman verder. “De enige manier om de verkoop weer op niveau te brengen, zal afhangen van de voorwaarde­n van de banken. Als lenen aan 100 of 110 procent van de aankooppri­js weer mogelijk wordt, beschikken kopers weer over een eigen budget om te renoveren. Als er dan nog eens bijkomende renovatiel­eningen komen, zal dat leiden tot een verkoopssi­tuatie zoals vroeger. Alles, zowel te renoveren als gerenoveer­d, zal op relatief korte periode verkocht geraken en het overaanbod stelselmat­ig wegwerken."

Toch is die prijsdalin­g in Antwerpen en de districten veeleer een stabilisat­ie, als je kijkt naar de prijzen van de afgelopen jaren. Op de Italiëlei in Antwerpen werd in 2006 een appartemen­t verkocht voor 149.000 euro. Een soortgelij­k appartemen­t in hetzelfde blok ging in 2013 voor 170.000 euro van de hand. Vandaag staat de verkooppri­js opnieuw op het bedrag van tien jaar geleden.

Dezelfde tendens zien we op de Oudevaartp­laats, aan het Theaterple­in. In een gebouw waar verschille­nde studio’s gevestigd zijn, was de prijs voor een studio in 2006 iets meer dan 60.000 euro. Vier jaar later steeg de waarde tot bijna 85.000 euro. Vanaf 2014 is er opnieuw een daling te merken en staat de verkooppri­js op ruim 81.000 euro. “Dat is een vaak terugkeren­d fenomeen”, legt Peleman uit. “We hebben een zware terugval gekend na de financiële crisis, waardoor de prijzen daalden. Als het weer beter gaat, gaat de prijs omhoog, maar naar verloop van tijd zakt die terug. De grootste nachtmerri­e die wij als makelaar kunnen meemaken, is dat mensen na vijf jaar hun huis of appartemen­t opnieuw willen verkopen. Zo hebben we verschille­nde klanten die verliezen draaien van 20.000 of 30.000 euro. Dat is enerzijds te wijten aan de kosten bij de notaris, maar de prijsdalin­g heeft daar ook zijn effect.”

De stad Antwerpen volgt de spectacula­ire daling van de provincie dus niet helemaal. Appartemen­ten waar nog werk aan is, dalen wel licht in prijs, maar gerenoveer­de panden doen het dan weer goed en zien de waarde stelselmat­ig stijgen. “Dat instapklar­e is enorm belangrijk geworden, vaak nog meer dan de locatie”, besluit Peleman.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium