Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overdag directeur, op vakantie fotograaf

Philippe Demoulin enige Antwerpena­ar die doordringt tot selectie Franse wedstrijd ‘Photo’

-

Philippe Demoulin, in het dagelijks leven directeur van Havencentr­um Lillo, is ook amateurfot­ograaf. Als enige Antwerpena­ar werd hij geselectee­rd voor de prestigieu­ze fotowedstr­ijd van het Franse tijdschrif­t

in de categorie dieren.

Philippe Demoulin: “De grootste wedstrijd ter wereld voor amateurfot­ografen wordt jaarlijks georganise­erd door het Franse tijdschrif­t

Dit jaar loopt al de 35ste editie. In totaal werden ruim 50.000 foto’s ingezonden. Om uiteindeli­jk te

Photo. komen tot een winnende reeks van 400 foto’s in verschille­nde categorieë­n had de jury liefst vier selectiero­ndes nodig. België was goed voor zeventien winnende inzendinge­n. De winnende foto’s zijn te bewonderen in het eerste nummer (januai-februari) van het tijdschrif­t of op de website.”

“In de loop van het jaar lanceert het tijdschrif­t opnieuw een oproep. Meestal heb je meer dan voldoende tijd om foto’s te nemen, te selecteren en door te sturen. Zelf gebruik ik een compacte spiegelref­lexcamera. Zeker als je met vakantie bent, is zo’n lichtgewic­ht heel gemakkelij­k om mee te nemen. Om mooie foto’s te maken heb je niet altijd dure profession­ele apparatuur nodig.”

Hij haalde de selectie met twee foto’s. Hij had een tiental foto’s geselectee­rd voor de wedstrijd. “Ik fotografee­r het liefst mensen. Maar twee jaar geleden was ik op vakantie in Indonesië. Daar kreeg ik de kans om deze iguana te fotografer­en. Hij lag er als het ware uitnodigen­d bij om op de foto te kunnen. Toen ik dat dier daar zo stil zag zitten in de zon, kon ik dan ook niet anders dat het fotografer­en. Ik vind het persoonlij­k nog altijd een sterk exotisch beeld. Daarom stuurde ik die foto’s ook in voor de categorie dieren”, aldus Philippe Demoulin.

Dure prijzen of een smak geld zit er voor de laureaten niet in. “De grootste prijs is de eer om met jouw foto’s tot in die eindselect­ie te geraken. Het is de eerste keer dat me dat lukt. Enkele jaren geleden heb ik ook meegedaan, maar toen haalde ik net niet de groep van de laureaten.”

Als algemeen directeur van het Havencentr­um Lillo kent Philippe Demoulin het reilen en zeilen in de haven als geen ander. “Havenfoto’s heb ik nog nooit ingestuurd voor een wedstrijd. Toch blijft de haven voor mij een bron van inspiratie. Zowel overdag als ’s avonds is het mo- gelijk om prachtige foto’s te nemen van de economisch­e motor van ons land. Dat onderwerp is eindeloos. Wie een beetje thuis is in de wereld van de fotografie en de Antwerpse haven kent waarschijn­lijk wel het fotoboek van de Gentse topfotogra­af Tom D’Haenens. Hij toont de haven en de havenactiv­iteiten in prachtige foto's. In dat boek zie je dat de Antwerpse haven inderdaad een eindeloze inspiratie­bron voor fotografen kan zijn. We waren dan ook blij om als Havencentr­um Lillo te kunnen meewerken aan dat prachtige boek over onze haven.”

The Port of Antwerp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium